Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Horeca verzekeringen voor ondernemers
Horeca verzekeringen voor ondernemers

Top 9 verzekeringen in de horeca

Als ondernemer in de horeca werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volgende horeca­verzekeringen helpen je daarbij.

Verzekeringen horeca, waarom?

In elk horecabedrijf heb je te maken met risico's, zoals het risico op brand in de keuken of diefstal van contant geld.

Deze tegenvallers kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat je bedrijf (tijdelijk) stil komt te liggen. Met als resultaat teleurgestelde gasten, veel regelwerk en stressvolle momenten voor jou en je horeca­personeel.Horecazaak verzekeringen 2023

Verzekeringen horeca: beperk je risico

Je kunt op verschillende manieren werken aan zekerheid voor je horecazaak. Bijvoorbeeld door risico’s te voorkomen met preventieve maatregelen. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om je te verzekeren.

Verzekeringen horeca, top 5

Wat zijn de meest gekozen verzekeringen in 2024 in de horeca? Dit is de top 5:

 1. Aansprakelijkheids­verzekering

  Een aansprakelijkheids­verzekering beschermt je horecabedrijf tegen eventuele schadeclaims. Die kunnen onder meer het gevolg zijn van schade aan personen en zaken.

  Denk aan klanten van een ijssalon die ziek worden van het huisgemaakte ijs of een gehuurde tent die door een rukwind aan flarden scheurt.

  In zulke gevallen kun je flinke schadeclaims krijgen. Door je hiertegen te verzekeren, voorkom je dat dit de toekomst van je bedrijf in gevaar brengt.

  Meer voordelen over een aansprakelijkheids­verzekering, bekijk de video:

 2. Inventaris/goederen­verzekering

  Een horecazaak zonder tafels, stoelen, borden, bestek, keukengerei en apparatuur is niet veel waard. Als er brand uitbreekt in jouw restaurant, café, bar of hotel zit je met een groot probleem. Kun je al die spullen opnieuw kopen?

  Veel horecaondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.

 3. Verzuim­verzekering

  De meeste horecabedrijven zijn afhankelijk van personeel. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten.

  Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Reken maar uit wat dat gaat kosten. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico.

  Een verzuim­verzekering dekt een deel van deze kosten. Je krijgt in ieder geval een vergoeding voor het loon dat je moet doorbetalen aan je zieke werknemer. Daarnaast helpen veel verzekeraars je bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.

  Wil je meer weten over alle voordelen voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:

 4. Bedrijfsschade­verzekering

  Een brand of waterschade in je pand kan desastreus uitpakken. De kans is groot dat je zaak niet open kan, terwijl vaste lasten, zoals personeels­kosten en huur, gewoon doorlopen.

  Een bedrijfsschade­verzekering kan je als ondernemer dan op de been houden. Je kunt bij veel verzekeraars ook een beroep doen op deze verzekering als er een calamiteit plaatsvindt in de omgeving en je daardoor minder gasten hebt.

  Tip: Lees hoe Brasserie De Zalm werd getroffen door flinke waterschade. En hoe het opgelost werd.

 5. Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)

  En wat als jijzelf uitvalt met een blessure of ernstige ziekte? Je moet er niet aan denken... Toch wel! In de horeca is het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid vrij groot. Vanaf 2024 is een arbeidsongeschiktheid voor horecaondernemers mogelijk verplicht.

  Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering krijg je een uitkering als jij uit de running bent. Daarmee verzeker je jezelf van een goed inkomen.

  Wil je meer weten over alle voordelen van een AOV voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:

Zekerheid in de horeca

Echte tegenvallers....

Een brand in de keuken, een zieke chef-kok. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf. Blijf zorgeloos ondernemen.

Extra horeca­verzekeringen

Afhankelijk van jouw horecabedrijf en specifieke risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog harder nodig hebt. Voor veel bedrijven zijn de volgende 5 horeca­verzekeringen heel nuttig gebleken:

 • Rechtsbijstand­verzekering

  Een conflict met de chef-kok? Of een geschil met de gemeente over een terrasvergunning? Een rechtsbijstand­verzekering kan goed van pas komen.

  De juristen waar je een beroep op kunt doen, weten precies hoe ze conflicten het beste kunnen aanpakken. In veel gevallen kunnen zij de zaak in overleg oplossen. Lukt dat niet en moeten er echt juridische stappen worden ondernomen, dan doen zij dit ook voor je.

 • Evenementen­verzekering

  Een evenementen­verzekering is interessant als je regelmatig een (klein) evenement organiseert, zoals een optreden, bruiloft of kookworkshop.

  Je hebt vaak dekking bij annulering, zoals in het geval van een optreden dat je moet afblazen door plotseling noodweer of een bruiloft die op het laatste moment niet doorgaat.

  Ook bestaat de mogelijkheid om medewerkers die bij het evenement betrokken zijn te verzekeren tegen bedrijfsongevallen.

  In de horeca branche vinden de meeste bedrijfsongevallen plaats, denk aan brandwonden of ongelukken tijdens het bezorgen van eten. Met een ongevallen­verzekering bied je werknemers die tijdens werktijd een bedrijfsongeval krijgen een eenmalige uitkering.

 • Vervoer­verzekering eigen goederen

  Sommige horecaondernemers zijn veel op pad. Bijvoorbeeld met etenswaren die snel bederven of goederen die bezorgd moeten worden.

  Een vervoer­verzekering eigen goederen kan dan uitkomst bieden. Dan heb je bijvoorbeeld dekking als het voedsel bederft door uitval van de koelinstallatie of als de geparkeerde auto wordt opengebroken en de goederen worden gestolen.

 • Geld­verzekering

  Hoewel nieuwe betaalmethoden inmiddels algemeen gebruikt worden, kom je in de horeca nog steeds veel contant geld tegen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee.

  Met een geld­verzekering kun je het geld in je zaak verzekeren. Ook heb je dekking tijdens het vervoer van geld.

15 tips van horecabazen

Wist je dat het risico op brandschade in de horeca heel groot is. Ook waterschade is een gevaar, bijvoorbeeld voor oudere horecapanden. Bekijk de top 5 risico's en 15 tips van horecaondernemers.

Verzekeringspakket horecaondernemers

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor horecaondernemers aan. Zo'n pakket bevat verschillende horeca­verzekeringen met speciale dekkingen voor de horeca.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van een pakketkorting.horecaverzekeringen verplicht

Horeacondernemer Reinout Ezinga - Bar Baarsch, Café Vrijdag, Weesper: 'Ik heb veel verzekeringen. Ik laat niets aan het toeval over. Voor alle fulltimers heb ik een verzuim­verzekering. Zelfs als mijn werknemers onderweg naar het cafe een ongeluk krijgen, ben ik daarvoor verzekerd.' 

Risicomanagement

Het is belangrijk om de totale kosten van je horeca­verzekeringen in kaart te brengen. Welke premiekosten ga je betalen en weegt dat op tegen het risico dat je ermee afdekt? Of zou je het risico (deels) zelf kunnen dragen? 

Om die afweging goed te kunnen maken is het belangrijk eerst je risico's goed in kaart te brengen.

Hoe beperk je schade door (onervaren) werknemers? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor horeca­personeel.

Wat kosten verzekeringen voor de horeca in 2024?

Meerdere factoren bepalen de premiekosten van een verzekering. Denk aan:

 • Je type bedrijf en werkzaamheden.
 • Het aantal werknemers en de personeels­samenstelling.
 • De hoogte van je eigen risico en het aantal wachtdagen.
 • De huidige verzuim­cijfers.
 • Het verzekerde bedrag.
 • Je jaaromzet en huidige inkomen.
 • Je leeftijd.

Daarbij heb je zelf invloed op meerdere factoren die de hoogte bepalen: als je kiest voor meer wachtdagen of eigen risico wordt de premie per maand lager.

Verzekeringen horeca, kosten per maand

Wat kosten horeca­verzekeringen ongeveer per maand? Bekijk hieronder premievoorbeelden van de 8 belangrijkste verzekeringen voor een restaurant, snackbar of cateringbedrijf:

1. Aansprakelijkheids­verzekering:

Restaurant

Jaaromzet:1.800.000 euro
Verzekerd bedrag:2.500.000 euro per verzekeringsjaar
Eigen risico:100 euro per gebeurtenis
Premiekosten per maand:circa 82 euro

2. Inventaris- en goederen­verzekering:

Restaurant

Verzekerd bedrag inventaris:120.000 euro
Verzekerd bedrag goederen:5.000 euro
Premiekosten per maand:circa 47 euro

3. Verzuim­verzekering:

Restaurant

Aantal werknemers:7
Gemiddelde leeftijd:34 jaar
Gemiddeld ziekte­verzuim van de afgelopen 3 jaar:1,5%
Gemiddelde jaarloonsom:125.000 euro
Premiekosten per maand:circa 220 euro

4. Bedrijfsschade­verzekering:

Snackbar

Brutowinst:250.000 euro
Uitkeringstermijn:78 weken
Premiekosten per maand:circa 54 euro

5. AOV:

Cateraar

Leeftijd:34 jaar
Verzekerd bedrag:30.000 euro
Eigenrisicotermijn:60 dagen
Eindleeftijd:68 jaar
Premiekosten per maand:circa 167 euro

6. Rechtsbijstands­verzekering:

Snackbar

Rechtsvorm:VOF
Aantal werknemers:3
Jaaromzet:350.000 euro
Premiekosten per maand:circa 61 euro

7. Evenementen­verzekering:

Restaurant

Verzekerd bedrag annulering:5.000 euro
Premiekosten per maand:circa 20 euro

8. Geld­verzekering:

Snackbar

Verzekerd bedrag:5.000 euro
Eigen risico:geen
Premiekosten per maand:circa 8 euro

Wil je weten wat de prijs is van verzekeringen voor jouw horecazaak? Vraag dan een offerte aan bij een verzekeraar naar keuze.

Verzekeringen horeca: vraag advies

Laat je niet alleen leiden door de prijs. De inhoud van horeca­verzekeringen kan enorm verschillen. Kijk goed in welke gevallen je gedekt bent. Een verzekerings­adviseur kan polissen vergelijken en de beste opties selecteren voor jouw bedrijf.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

5 vragen over verzekeringen horeca

 • Wat zijn veel voorkomende risico’s in de horeca?

  De nummer 1 is: jij als horecaondernemer raakt arbeidsongeschikt door een ongeluk of ziekte. 2. Een van je werknemers is langdurig ziek en kan niet werken. 3. Er ontstaat een brand in je bedrijfspand. 4. Een van je werknemers krijgt een bedrijfsongeval en is daardoor uit de running. 5. Bestaat je personeels­bestand voor een groot deel uit flexibele arbeidscontracten? Als flexibel horeca­personeel ziek is moet jij weten wat de regels. Verdiep je in de wetgeving en voorkom risico's. 6. Schade die ontstaat aan spullen in de garderobe. 

 • Welke verzekering is het populairst in de horeca?

  Ondernemers in de horeca sluiten verschillende verzekeringen af om hun risico's te beperken. Een aansprakelijkheids­verzekering is de meest populaire verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade aan personen en/of zaken veroorzaakt door jouw bedrijf.

 • Wat is de top 3 verzekeringen in de horeca?

  Naast een aansprakelijkheids­verzekering kiezen veel ondernemers ook voor een inventaris/goederen­verzekering en een verzuim­verzekering voor hun horeca­personeel.

 • Welke horeca­verzekeringen zijn nog meer nuttig?

  Een bedrijfsschade­verzekering blijkt voor veel horecabedrijven ook geen overbodige luxe. Daarnaast kiezen veel ondernemers in de horeca voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Daarmee ben je verzekerd van een goed inkomen als je zelf arbeidsongeschikt wordt.

 • Zijn er nog aanvullende verzekeringen voor de horeca?

  Ja, afhankelijk van je bedrijfssituatie kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een evenementen­verzekering, geld­verzekering en een vervoer­verzekering eigen goederen. Je kunt zelf een pakket samenstellen met horeca­verzekeringen.

 • Welke horeca­verzekeringen heb ik echt nodig?

  Het is slim je risico's goed in kaart te brengen en te kijken waar je sterke en zwakke plekken liggen. Vraag je af: Kan ik dit risico zelf lopen of is het slimmer een verzekering af te sluiten? Een verzekerings­adviseur kan je helpen die afweging te maken en de beste opties voor jouw bedrijf te kiezen. Vraag gratis advies en ontvang een offerte.

horecaondernemer verzekeringen 2024

 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests