Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Horeca verzekeringen voor ondernemers
Horeca verzekeringen voor ondernemers

Top 9 verzekeringen in de horeca

2593 Als ondernemer in de horeca werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volgende horeca­verzekeringen helpen je daarbij.

In elk horecabedrijf heb je te maken met risico's, zoals het risico op brand in de keuken of diefstal van contant geld.

Deze tegenvallers kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat je bedrijf (tijdelijk) stil komt te liggen. Met als resultaat teleurgestelde gasten, veel regelwerk en stressvolle momenten voor jou en je horeca­personeel.Horecazaak verzekeringen

Je kunt op verschillende manieren werken aan zekerheid voor je horecazaak. Bijvoorbeeld door risico’s te voorkomen met preventieve maatregelen. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om je te verzekeren. 

Verzekeringen horeca, top 5

Wat zijn de meest gekozen verzekeringen in de horeca? Dit is de top 5:

  1. Aansprakelijkheids­verzekering

    Een aansprakelijkheids­verzekering beschermt je horecabedrijf tegen eventuele schadeclaims. Die kunnen onder meer het gevolg zijn van schade aan personen en zaken.

    Denk aan klanten van een ijssalon die ziek worden van het huisgemaakte ijs of een gehuurde tent die door een rukwind aan flarden scheurt.

    In zulke gevallen kun je flinke schadeclaims krijgen. Door je hiertegen te verzekeren, voorkom je dat dit de toekomst van je bedrijf in gevaar brengt.
  2. Inventaris/goederen­verzekering

    Een horecazaak zonder tafels, stoelen, borden, bestek, keukengerei en apparatuur is niet veel waard. Als er brand uitbreekt in jouw restaurant, café, bar of hotel zit je met een groot probleem. Kun je al die spullen opnieuw kopen?

    Veel horecaondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.
  3. Verzuim­verzekering

    De meeste horecabedrijven zijn afhankelijk van personeel. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten.

    Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Reken maar uit wat dat gaat kosten. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico.
  4. Bedrijfsschade­verzekering

    Een brand of waterschade in je pand kan desastreus uitpakken. De kans is groot dat je zaak niet open kan, terwijl vaste lasten, zoals personeels­kosten en huur, gewoon doorlopen.

    Een bedrijfsschade­verzekering kan je als ondernemer dan op de been houden. Je kunt bij veel verzekeraars ook een beroep doen op deze verzekering als er een calamiteit plaatsvindt in de omgeving en je daardoor minder gasten hebt.

    Tip: Lees hoe Brasserie De Zalm werd getroffen door flinke waterschade. En hoe het opgelost werd.
  5. Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)

    En wat als jijzelf uitvalt met een blessure of ernstige ziekte? Je moet er niet aan denken... Toch wel! In de horeca is het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid vrij groot.

    Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering krijg je een uitkering als jij uit de running bent. Daarmee verzeker je jezelf van een goed inkomen.

15 tips van horecabazen

Wist je dat het risico op brandschade in de horeca heel groot is Ook waterschade is een gevaar, bijvoorbeeld voor oudere horecapanden. Bekijk de top 5 risico's en 15 tips van horecaondernemers.

Zekerheid in de horeca

Echte tegenvallers....

Een brand in de keuken, een zieke chef-kok. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf. Blijf zorgeloos ondernemen.

Extra horeca­verzekeringen

Afhankelijk van jouw horecabedrijf en specifieke risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog harder nodig hebt. Voor veel bedrijven zijn de volgende 4 horeca­verzekeringen heel nuttig gebleken:

  • Rechtsbijstand­verzekering

    Een conflict met de chef-kok? Of een geschil met de gemeente over een terrasvergunning? Een rechtsbijstand­verzekering kan goed van pas komen.

    De juristen waar je een beroep op kunt doen, weten precies hoe ze conflicten het beste kunnen aanpakken. In veel gevallen kunnen zij de zaak in overleg oplossen. Lukt dat niet en moeten er echt juridische stappen worden ondernomen, dan doen zij dit ook voor je.
  • Evenementen­verzekering

    Een evenementen­verzekering is interessant als je regelmatig een (klein) evenement organiseert, zoals een optreden, bruiloft of kookworkshop.

    Je hebt vaak dekking bij annulering, zoals in het geval van een optreden dat je moet afblazen door plotseling noodweer of een bruiloft die op het laatste moment niet doorgaat.

    Ook bestaat de mogelijkheid om medewerkers die bij het evenement betrokken zijn te verzekeren tegen ongevallen.
  • Vervoer­verzekering eigen goederen

    Sommige horecaondernemers zijn veel op pad. Bijvoorbeeld met etenswaren die snel bederven of goederen die bezorgd moeten worden.

    Een vervoer­verzekering eigen goederen kan dan uitkomst bieden. Dan heb je bijvoorbeeld dekking als het voedsel bederft door uitval van de koelinstallatie of als de geparkeerde auto wordt opengebroken en de goederen worden gestolen.
  • Geld­verzekering

    Hoewel nieuwe betaalmethoden inmiddels algemeen gebruikt worden, kom je in de horeca nog steeds veel contant geld tegen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee.
    horecaverzekeringen verplicht

    Met een geld­verzekering kun je het geld in je zaak verzekeren. Ook heb je dekking tijdens het vervoer van geld.

Verzekeringspakket horecaondernemers

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor horecaondernemers aan. Zo'n pakket bevat verschillende horeca­verzekeringen met speciale dekkingen voor de horeca.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van een pakketkorting.

Wat kosten horeca­verzekeringen?

Meerdere factoren bepalen de premiekosten van een verzekering. Denk aan het type bedrijf en werkzaamheden, aantal werknemers en de samenstelling, hoogte eigen risico, aantal wachtdagen, huidige verzuim­cijfers, het verzekerde bedrag, jaaromzet, huidige inkomen en leeftijd. Daarbij heb je zelf invloed op meerdere factoren die de hoogte bepalen. 

Wil je weten wat de prijs is van verzekeringen voor jouw horecazaak? Vraag dan een offerte aan bij een verzekeraar naar keuze.

Laat je niet alleen leiden door de prijs. De inhoud van horeca­verzekeringen kan enorm verschillen. Kijk goed in welke gevallen je gedekt bent. Een verzekerings­adviseur kan polissen vergelijken en de beste opties selecteren voor jouw bedrijf.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

5 vragen over horeca­verzekeringen

  • Welke verzekering is het populairst in de horeca?Ondernemers in de horeca sluiten verschillende verzekeringen af om hun risico's te beperken. Een aansprakelijkheids­verzekering is de meest populaire verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade aan personen en/of zaken veroorzaakt door jouw bedrijf.
  • Wat is de top 3 verzekeringen in de horeca?Naast een aansprakelijkheids­verzekering kiezen veel ondernemers ook voor een inventaris/goederen­verzekering en een verzuim­verzekering voor hun personeel.
  • Welke horeca­verzekeringen zijn nog meer nuttig?Een bedrijfsschade­verzekering blijkt voor veel horecabedrijven ook geen overbodige luxe. Daarnaast kiezen veel ondernemers in de horeca voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Daarmee ben je verzekerd van een goed inkomen als je zelf arbeidsongeschikt wordt.
  • Zijn er nog aanvullende verzekeringen voor de horeca?Ja, afhankelijk van je bedrijfssituatie kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een evenementen­verzekering, geld­verzekering en een vervoer­verzekering eigen goederen. Je kunt zelf een pakket samenstellen met horeca­verzekeringen.
  • Welke horeca­verzekeringen heb ik echt nodig?Het is slim je risico's goed in kaart te brengen en te kijken waar je sterke en zwakke plekken liggen. Vraag je af: Kan ik dit risico zelf lopen of is het slimmer een verzekering af te sluiten? Een verzekerings­adviseur kan je helpen die afweging te maken en de beste opties voor jouw bedrijf te kiezen. Vraag gratis advies en ontvang een offerte.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

92631 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

44214 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests