Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Brand keuken horeca schade verzekering
Brand keuken horeca schade verzekering

Brand in de keuken, schade voorkomen en beperken

388 Als ondernemer in de horeca denk je er liever niet aan. De gevolgen van een brand in je café, bar of restaurant. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken? En welke rol speelt je personeel hierin?

De kosten na een brand kunnen enorm zijn. Dit is voor veel ondernemers in de horeca funest. Kun jij dit risico lopen? Lees hoe je de gevolgen van een brand kunt beperken.

Failliet door brand

Hoeveel bedrijven er door een brand uiteindelijk failliet gaan, is moeilijk te achterhalen. Sommige bronnen spreken van 80 procent, anderen van 50 procent en weer anderen van een lager percentage. Het is hoe dan ook een enorm risico, zeker voor ondernemers in de horeca.

Risico horeca ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

De kosten van een brand in de horeca kunnen flink oplopen. Na een grote brand in de keuken heb je te maken met kosten voor:

  • Schoonmaak- en herstel
  • Nieuwe inventaris en machines
  • Nieuwe voorraad
  • Omzetverlies
  • Doorlopende vaste lasten
  • Tijdelijke huisvesting / opslag

Op de website van De Goudse verzekeringen lees je aan welke bedragen je moet denken bij bovenstaande kostenposten.

Brandveiligheid horeca

Het voorkomen van een brand in de keuken en op andere plekken in je pand is dus heel belangrijk. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken in de horeca? 3 tips.

1. Kleding en voorschriften personeel

Zorg dat je personeel veilig werkt. Geef ze duidelijke instructies over hoe ze moeten werken en wat voor kleding ze moeten dragen. Leg dit vast in een gedragscode of huishoudelijk reglement.

Zorg ook dat al je werknemers weten hoe brandblusmiddelen werken en welke nooduitgangen er vrij moeten blijven. Controleer dit regelmatig. Het is aan te raden om altijd een of twee bedrijfshulpverleners (BHV'ers) op de vloer te hebben. Dus houd hier ook rekening mee in je werkrooster.

2. Elektrische installatie

Hoog vuur is niet het grootste risico in een restaurant. Het meerendeel van de branden wordt veroorzaakt door een fout in de elektrische installatie. Zorg daarom altijd voor veilige, geaarde stroompunten. Dus stopcontacten en geen losse verlengsnoeren! Zorg ook voor genoeg stroomgroepen voor al je apparaten en installaties.

3. Periodieke controle

Onderhoud van de noodverlichting en brandblussers is heel belangrijk. Laat jaarlijks een gecertificeerd onderhoudsbedrijf je brand- en vluchtveiligheid controleren.

Laat ook jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van je bakwand of frituurinrichting controleren door een specialist. Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico.

Verzekeringen brandschade horeca

Mocht het toch misgaan, dan kun je de financiële schade opvangen door een beroep te doen op je verzekeringsmaatschappij. Tenminste, als je goed verzekerd bent. Je kunt de volgende verzekeringen afsluiten tegen brandschade in de horeca:

Deze verzekering dekt de kosten voor het aanschaffen van nieuwe inventaris, goederen en verloren voorraad.

Met deze verzekering dek je alle materiële schade die aan het bedrijfsgebouw ontstaat door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook door storm of water.

Hiermee verzeker je de vaste lasten, zoals de personeels­kosten en de huur. Ook verzeker je de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

Met deze verzekering zijn de kosten van 'sanering' gedekt, zoals het opruimen van asbest na een brand of de schade die ontstaat na het gebruik van verontreinigd bluswater.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

191645 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Whitepapers en online tests