Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Brand keuken horeca voorkomen
Brand keuken horeca voorkomen

Brand in de keuken, schade voorkomen en beperken

Als ondernemer in de horeca denk je er liever niet aan. De gevolgen van een brand in je café, bar of restaurant. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken? En welke rol speelt je personeel hierin?

De kosten na een brand kunnen enorm zijn. Dit is voor veel ondernemers in de horeca funest. Kun jij dit risico lopen? Lees hoe je de gevolgen van een brand kunt beperken.

Failliet door brand

Hoeveel horecabedrijven er door een brand uiteindelijk failliet gaan, is moeilijk te achterhalen. Sommige bronnen spreken van 80 procent, anderen van 50 procent en weer anderen van een lager percentage. Het is hoe dan ook een enorm risico, zeker voor ondernemers in de horeca.

De kosten van een brand in de horeca kunnen flink oplopen. Na een grote brand in de keuken heb je te maken met kosten voor:

 • Schoonmaak- en herstel
 • Nieuwe inventaris en machines
 • Nieuwe voorraad
 • Omzetverlies
 • Doorlopende vaste lasten
 • Tijdelijke huisvesting / opslag

Na een grote brand in een restaurant is het vaak nodig om nieuwe inventaris en machines aan te schaffen. Voor een gemiddeld restaurant kost dit circa 50.000 euro. Op de website van De Goudse verzekeringen lees je aan welke bedragen je nog meer moet denken bij brandschade.

Risico horeca ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Brandveiligheid horeca

Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico door de hoge temperaturen. Een brand in een frituur kan zich via de afzuiginstallatie snel verspreiden en in korte tijd een complete keuken of restaurant in brand zetten. 

Een ongeval in de horeca komt vaak voor. Risico's zoals in contact komen met stroom, hitte, gevaarlijke stoffen en vooral brandwonden komen veel voor bij keuken­personeel.

Het voorkomen van een brand in de keuken en op andere plekken in je bedrijfspand is dus heel belangrijk. Hoe kun je brandschade voorkomen en beperken in de horeca? 4 tips.

 1. Kleding en voorschriften personeel

  Zorg dat je personeel veilig werkt. Geef ze duidelijke instructies over hoe ze moeten werken en wat voor kleding ze moeten dragen. Leg dit vast in een gedragscode of huishoudelijk reglement.

  Zorg ook dat al je werknemers weten hoe brandblusmiddelen werken en welke nooduitgangen er vrij moeten blijven. Controleer dit regelmatig. Het is aan te raden om altijd een of twee bedrijfshulpverleners (BHV'ers) op de vloer te hebben. Dus houd hier ook rekening mee in je werkrooster.
 2. Elektrische installatie

  Hoog vuur is niet het grootste risico in een restaurant. Het meerendeel van de branden wordt veroorzaakt door een fout in de elektrische installatie. Zorg daarom altijd voor veilige, geaarde stroompunten. Dus stopcontacten en geen losse verlengsnoeren! Zorg ook voor genoeg stroomgroepen voor al je apparaten en installaties.

  Maar liefst 60% van de branden wordt veroorzaakt door een gebrek in de elektrische installatie. Neem daarom gerichte preventiemaatregelen. 
 3. Periodieke controle

  Onderhoud van de noodverlichting en brandblussers is heel belangrijk. Laat ook hier jaarlijks een gecertificeerd onderhoudsbedrijf je brand- en vluchtveiligheid controleren.

  Laat een gecertificeerd bedrijf jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van jouw bakwand of frituurinrichting controleren door een specialist. Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico.
 4. Maak heldere uitgangsroutes in je horecazaak

  Heldere uitgangsroutes zijn heel belangrijk voor de brandveiligheid. Je klanten moeten je horecazaak snel en veilig kunnen verlaten zonder in paniek te raken waar de uitgang is.

  Daarnaast moet je deze route altijd vrij houden, niet even snel een trap voor de deur plaatsen of een kratje met frisdank.
Brand horecakeuken

Verzekeringen brandschade horeca

Mocht het toch misgaan, dan kun je de financiële schade opvangen door een beroep te doen op je verzekeringsmaatschappij. Tenminste, als je goed verzekerd bent. Je kunt de volgende verzekeringen afsluiten tegen brandschade in de horeca:

Deze verzekering dekt de kosten voor het aanschaffen van nieuwe inventaris, goederen en verloren voorraad.

Met deze verzekering dek je alle materiële schade die aan het bedrijfsgebouw ontstaat door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook door storm of water.

Hiermee verzeker je de vaste lasten, zoals de personeels­kosten en de huur. Ook verzeker je de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

Met deze verzekering zijn de kosten van 'sanering' gedekt, zoals het opruimen van asbest na een brand of de schade die ontstaat na het gebruik van verontreinigd bluswater.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests