Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

kosten horecapersoneel
kosten horecapersoneel

Personeels­kosten in de horeca

11086 Van salaris en vakantiegeld tot loonheffingen en vergoedingen. Met welke personeels­kosten krijg je precies te maken in de horeca? Een overzicht.

Personeels­kosten horeca, de basis

De belangrijkste basiskosten waar iedere horecawerkgever mee te maken krijgt, zijn de loonkosten. Naast het basisloon ben je verplicht een jaarlijks bedrag aan vakantiegeld uit te betalen. Ook betaal je verplicht een aantal premies.

Dit zijn je drie belangrijkste verplichtingen:

1. Loonkosten

Of je nu een uurloon, dagloon of maandloon hanteert voor je werknemer, het bedrag moet minimaal gelijk zijn aan het actuele wettelijke minimumloon. Daarboven kun je zelf het loon (salaris) bepalen in onderhandeling met je werknemer.

Marktconform salaris

Het is slim om van tevoren te kijken wat een marktconform salaris is in de horeca en in jouw regio. Hoe doe je dat? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer.

2. Vakantiegeld

Naast het loon ben je wettelijk verplicht vakantiegeld te betalen. De officiële term hiervoor is vakantietoeslag. Het gaat om een bedrag van minimaal 8% van het brutojaarsalaris. Dit bedrag moet je ieder jaar uitbetalen voor 1 juli.

Je mag er ook voor kiezen het bedrag gespreid uit te betalen, als een vast onderdeel van het loon. Dit moet je wel duidelijk aangeven op de loonstrook.

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

3. Premies

Ook ben je als werkgever verplicht om een aantal premies af te dragen voor je personeel. Het gaat om:

De premies zijn afhankelijk van het loon dat je afspreekt. Als je de loonheffingen gaat berekenen, moet je ook weten wat je aan loon in natura aan je werknemers geeft, zoals cadeaus, abonnementen, eten, kleding, etc.

Handboek Loonheffingen

Hoe je deze grondslag precies gebruikt en welke voorwaarden er gelden, lees je in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. Daarin vind je ook de huidige tarieven, bedragen en percentages voor de exacte berekening van de verschillende loonheffingen.

Bekijk de video hieronder over personeels­kosten in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen.

Aanvullende personeels­kosten horeca

Naast de verplichte basiskosten hierboven, maak je waarschijnlijk nog extra kosten rondom personeel. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor veilige werkomstandigheden, werkmaterialen en misschien ook vergoedingen om je werknemers hun werk te laten doen.

Ook kun je kiezen uit allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden en verzekeringen rondom personeel. Hieronder een overzicht van de mogelijke kostenposten:

1. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden (loon, werktijden), kun je met werknemers allerlei extra afspraken maken. De meeste voorwaarden zullen jou wat kosten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet verplicht, maar het kan er wel voor zorgen dat goed horeca­personeel voor jouw bedrijf kiest en langer blijft.

De belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden in de horeca op een rij:

 • Onkostenvergoedingen

  Bijvoorbeeld vergoeding van reiskosten of andere kosten die je personeel maakt in verband met het werk. Denk ook aan vergoedingen van abonnementen – bijvoorbeeld op een kookmagazine.
 • Eten en drinken

  Je kunt ervoor kiezen je personeel gratis of tegen een kleine vergoeding mee te laten eten en drinken. Bereken wat dit je kost.
 • Werkkleding

  Je maakt waarschijnlijk ook extra kosten in verband met werkkleding voor je personeel. Bekijk goed wat je nodig hebt per werknemer en hoeveel dit periodiek gaat kosten.
 • Pensioen

  Een pensioenregeling wordt vaak op prijs gesteld door personeel. Kijk wat de mogelijkheden zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen werknemers met een vast contract een pensioenregeling te bieden.
 • Kerstpakketten en cadeaus

  Misschien niet een secundaire arbeidsvoorwaarde die je van tevoren aankondigt, maar dit kost je natuurlijk ook geld per werknemer. Gelukkig kun je grotendeels belastingvrij schenken aan je werknemers, dankzij de werkkostenregeling.
 • Opleiding

  Je personeel een cursus of training laten volgen, kan ook een slimme secundaire arbeidsvoorwaarde zijn. Denk ook aan de opleiding van voldoende bedrijfshulpverleners (bhv’ers) binnen je bedrijf, dat is verplicht.

Niet per se gebruikelijk in de horeca, maar aanvullend zou je de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen aanbieden:

2. Onvoorziene kosten

Ongevallen, schade door personeel of uitval door ziekte kan je bedrijf veel geld kosten. Een werknemer die wegens ziekte niet kan werken, kost gemiddeld 260 euro per dag.

Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten. Er kunnen soms ook juridische kosten of advieskosten volgen in verband met contracten, arbeidsconflicten, etc.

Tegen dit soort onvoorziene kosten kun je verzekeringen afsluiten. In de horeca is een ziekte­verzuim­verzekering bijvoorbeeld geen overbodige luxe.

Bekijk dus goed welke risico’s jij slim kunt afdekken. Vraag het aan een erkend MKB-adviseur bij jou in de buurt.

3. Extra kosten voor HR, begeleiding en advies

Personeel zoeken, aannemen, begeleiden en motiveren kost ook tijd en geld. Houd daar rekening mee als je een nieuw personeels­lid gaat werven en je de totale kosten in kaart gaat brengen.

Personeels­kosten horeca, 3 tips

 1. Voordat je (meer) werknemers in dienst gaat nemen, is het slim te checken of je daar helemaal klaar voor bent. Gebruik deze handige checklist voor horeca-ondernemers.
 2. Wil je meer tips over personeels­kosten in de horeca en hoe je er slim op kunt besparen? Lees dan het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van horeca­personeel?
 3. Schiet jezelf niet in de voet. Bereken je arbeidskosten per gerecht, dan weet je precies hoe je menukaart zich verhoudt ten opzicht van de loonkosten van je personeel.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

163715 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

113711 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests