Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Weekendwerk horeca personeel
Weekendwerk horeca personeel

Weekendwerk horeca, aandachtspunten en tips

Weekendwerk is in de horeca de gewoonste zaak van de wereld. Niet voor niets, want op zaterdag en zondag komt vaak de meeste omzet binnen. Waar moet je op letten en hoe zorg je voor een optimale inzet van personeel?

Aandachtspunten bij weekendwerk

Het is in de horeca vaak hollen of stilstaan. Vooral in het weekend is de kans groot dat jij en je horecateam er de schouders onder moeten zetten. Hoe druk het ook is, bij weekendwerk is het verstandig om in elk geval te letten op:

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden verdienen natuurlijk elke dag van de week je volle aandacht. Toch is het goed om te weten dat in de horeca de meeste arbeidsongevallen plaatsvinden in het weekend, aldus cijfers van de Inspectie SZW. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden in je arbobeleid.

Belangrijke bouwstenen van goed arbobeleid zijn een Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak. Daarnaast heb je te maken met andere verplichtingen. Zo moet je voor de veiligheid van zowel werknemers als gasten zorgen voor voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers), ook in het weekend.

Arbeidstijden

Regels voor arbeidstijden staan in de Arbeidstijdenwet. Die regelt onder meer dat werknemers recht hebben op 13 vrije zondagen per jaar. Valt je horecazaak onder de horeca-cao? Dan moet je rekening houden met de bepalingen hierover in de cao. 

Risico horeca ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

De horeca-cao bepaalt dat een werknemer die onder de cao valt ermee instemt dat hij op alle zondagen kan worden ingeroosterd. Als hij in de regel op zondag werkt, mag hij vragen om op zondag niet ingeroosterd te zijn. Je moet dat dan ook toestaan als:

  • je werknemer in een voortschrijdende periode van 12 maanden ten minste 39 zondagen arbeid (heeft) verricht;
  • de bedrijfsomstandigheden dit ook mogelijk maken.

De huidige horeca-cao loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. De cao is verplicht voor vrijwel alle horecaondernemers. Lees de cao-tekst (pdf) voor alle details.

Geen of beperkt weekendwerk kinderen of jongeren

Ben je van plan om kinderen of jongeren in te zetten voor weekendwerk? Dan is dat vaak niet of beperkt mogelijk. Regels voor arbeidstijden beperken namelijk de mogelijkheden voor jongeren om op zondag te werken. Zo moet je rekening houden met specifieke regels voor kinderen van 13 en 14 jaar, kinderen van 15 jaar en jongeren van 16 en 17 jaar.

Tips voor je personeels­planning

Met een goede personeels­planning zorg je voor een optimale inzet van personeel. Daarmee ben je beter voorbereid op drukke weekenden. Enkele tips om in de weekenden te zorgen voor voldoende personeel:

Maak goede afspraken

Heb je een nieuwe horecatopper gevonden? Maak dan goede afspraken over weekendwerk. Daardoor zijn de verwachtingen van meet af aan duidelijk en voorkom je discussies. Verwijs bijvoorbeeld naar de cao-bepalingen over werken op zondag.

Bied iets extra’s

De huidige horeca-cao regelt geen toeslag voor werken in het weekend, zoals een weekendtoeslag of zondagstoeslag. In plaats daarvan kun je wel iets extra’s bieden om werken in het weekend aantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld door een goede maaltijd te bieden aan je personeel of achteraf samen wat te gaan drinken.

Denk vooruit

Het ene weekend is het andere niet. Zo kan terrasweer of een groot evenement in de buurt er zomaar voor zorgen dat het volle bak is. Houd daarom niet alleen de weersverwachtingen in de gaten, maar denk ook vooruit door op een rij te zetten wanneer het druk kan worden.

Zet een flexpool op

Kom je in het weekend handen tekort? Dan kun je met een flexpool alsnog beschikken over de juiste mensen. Een flexpool kun je opzetten door met (oud-)medewerkers afspraken te maken over de inzet en te investeren in een goede relatie. Omdat je ze van tijd tot tijd inzet, kennen ze de weg binnen je horecazaak.

Rouleer weekendwerk

Iedereen heeft weleens sociale verplichtingen in het weekend, ook je werknemers. Door weekendwerk te rouleren, heeft iedere werknemer regelmatig een vrij weekend. Een andere mogelijkheid is om de werkzaamheden zo te plannen dat iedere werknemer op één dag van het weekend vrij is.

Groeien in de horeca

Groeien met jouw horecazaak?

Brand in de keuken of een chef-kok die zich snijdt? Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests