Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Minimumloon horecapersoneel 2020
Minimumloon horecapersoneel 2020

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

184838 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Net als iedere andere werkgever in Nederland moet je ook in de horeca minimaal het wettelijke minimumloon betalen aan je personeel. De hoogte van het minimumloon wijzigt twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.

Zorg dus dat je ieder half jaar de lonen aanpast, als je het wettelijke minimumloon als uitgangspunt neemt. In de tabel hieronder zie je de actuele bedragen.

Voor veel horecabedrijven zijn hogere mimimumlonen van kracht. Daarover lees je meer onder de loontabel minimumloon.

Loontabel wettelijk minimumloon horeca

Minimumloon per maand fulltime, bruto bedragen per 1 januari 2023:

Leeftijd 1 januari 2023 1 juli 2022
21 jaar (minimumloon) € 1.934,40 € 1.756,20
20 jaar (minimumjeugdloon) € 1.547,50 € 1.404,95
19 jaar (minimumjeugdloon) € 1.160,65 € 1.053,70
18 jaar (minimumjeugdloon) € 967,20 € 878,10
17 jaar (minimumjeugdloon) € 764,10 € 693,70
16 jaar (minimumjeugdloon) € 667,35 € 605,90
15 jaar (minimumjeugdloon) € 580,30 € 526,85

Minimumloon 2023

Wil je weten wat het minimumloon per week en per dag is? En wat is het minimum salaris voor BBL? 


Bekijk alle minimumlonen in 2023.

Minimumloon horeca

In de horeca kunnen nog andere regels gelden. Als je werkt volgens de cao horeca is het minimum maandloon, weekloon, dagloon en uurloon iets hoger.

Het minimumloon in de cao is gebaseerd op het wettelijk minimumloon (zoals hierboven in de tabel) voor zogenoemde 'vakkrachten' van 21 jaar en ouder.

Het minimumloon voor vakkrachten van 18 tot 21 jaar is hoger dan het wettelijke minimumjeugdloon. Daarnaast heb je nog minimumlonen voor invalkrachten en seizoenkrachten.

Loontabellen horeca

Op 1 januari 2023 is er een loonsverhoging voor vakkrachten. Op de website van KHN vind je de actuele loontabellen voor uurlonen en leerlinglonen. In de cao vind je meer voorwaarden rondom het loon.

Minimumloon horeca, extra tips

Hieronder nog een paar tips en handige verwijzingen voor ondernemers in de horeca.

  • Hoe kom je tot een passend loon voor je horeca­personeel?Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer
    Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Op de site van Loonwijzer.nl staat een handige tool.
  • Arbeidsvoorwaarden bepalenAan welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moet je voldoen in de horeca? Lees het artikel Arbeidsvoorwaarden in de horeca.
  • Wat is het uurloon in de horeca?In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je een uurloon? Lees het artikel over uurloon in de horeca.
  • Vakantiewerkers inschakelenDe regels van het minimumloon gelden ook voor vakantiewerkers. Schakel je dus extra horeca­personeel in tijdens de vakantie, let dan op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort.
  • Vragen over minimumloonWil je weten hoe het minimumloon tot stand komt en wat er allemaal wel en niet meetelt als loon? Lees het artikel met 7 vragen en antwoorden over het minumloon.

Tellen fooien ook mee?

In de horeca wordt vaak fooi gegeven. Telt dit ook mee bij de berekening van het minimum loon? Lees meer over fooien in de horeca.

Tips om te besparen op personeels­kosten

Bekijk de video hieronder waarin 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeels­kosten in de horeca.

Wat kost horeca­personeel?

Wat kost een werknemer in de horeca nu precies? Denk verder dan alleen het loon en zet alle bijkomende kosten op een rij.

Download een gratis whitepaper met een volledig overzicht van de kosten rond personeel in de horeca - inclusief bespaartips van experts en horeca-ondernemers.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests