Over minimumloon horeca:
Net als iedere andere werkgever in Nederland moet je ook in de horeca minimaal het wettelijke minimumloon betalen aan je personeel. De hoogte van het minimumloon wijzigt twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Zorg dus dat je ieder half jaar de lonen aanpast, als je het wettelijke minimumloon als uitgangspunt neemt. In de tabel hieronder zie je de actuele bedragen.
Voor veel horecabedrijven zijn hogere mimimumlonen van kracht. Daarover lees je meer onder de loontabel minimumloon.
Wettelijk minimumloon horeca
Het minimumloon in de horeca is gebaseerd op het wettelijk minimumloon. Op basis daarvan is er ook een wettelijk minimum jeugdloon. Omdat er in de horeca veel door jongeren wordt gewerkt, is het handig om de bedragen per leeftijd te kennen.
Wat is bijvoorbeeld het minimumloon 16 jaar in de horeca? Sinds 2024 is er een wettelijk minimum uurloon. Dit is het minimumloon per leeftijd per 1 januari 2024 en 1 juli 2024:
Leeftijd | Uurloon 1 jan 2024 | Uurloon 1 juli 2024 |
---|---|---|
21 jaar en ouder | € 13,27 | € 13,68 |
20 jaar | € 10,62 | € 10,95 |
19 jaar | € 7,96 | € 8,21 |
18 jaar | € 6,64 | € 6,85 |
17 jaar | € 5,24 | € 5,40 |
16 jaar | € 4,58 | € 4,72 |
15 jaar | € 3,98 | € 4,10 |
Lees meer over het minimumloon 2024.
Minimumloon horeca
In de horeca kunnen nog andere regels gelden. Als je werkt volgens de cao horeca is het minimum maandloon, weekloon, dagloon en uurloon iets hoger. Het minimumloon in de cao is gebaseerd op het wettelijk minimumloon (zoals hierboven in de tabel) voor zogenoemde 'vakkrachten' van 21 jaar en ouder.
Het minimumloon voor vakkrachten van 18 tot 21 jaar is hoger dan het wettelijke minimumjeugdloon. Daarnaast heb je nog minimumlonen voor invalkrachten en seizoenkrachten. Dit is de basis:
Loontabel horeca minimumloon 2024
Wat is het minimumloon sinds 1 juli 2024 in de horeca? Bekijk de loontabel voor vakkrachten in de horeca:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Houd rekening met de periodiek, basislonen en eindlonen per vakkracht. Hoe dat precies werkt, lees je in de cao horeca.
Loontabel 2024 niet-vakkrachten en BBL
Voor niet-vakkrachten en BBL-leerlingen is er een aparte loontabel. Welk loon moet je hen betalen? Bekijk de tabel voor 2024:
- Bekijk de complete Cao loontabel horeca per 1 januari 2024.
- Bekijk de complete Cao loontabel horeca per 1 juli 2024.
- Bekijk ook de minimumlonen per uur in de horeca.
Loontabellen horeca
Op de website van KHN vind je de actuele loontabellen voor uurlonen en leerlinglonen. In de cao vind je meer voorwaarden rondom het loon.
Minimumloon horeca, extra tips
Hieronder nog een paar tips en handige verwijzingen voor ondernemers in de horeca over het loon en andere arbeidsvoorwaarden:
Hoe kom je tot een passend loon voor je horecapersoneel?
Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer. Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Op de site van Loonwijzer.nl staat een handige tool.
Arbeidsvoorwaarden bepalen
Aan welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moet je voldoen in de horeca? Lees het artikel Arbeidsvoorwaarden in de horeca.
Wat is het uurloon in de horeca?
In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je een uurloon? Lees het artikel over uurloon in de horeca.
Vakantiewerkers inschakelen
De regels van het minimumloon gelden ook voor vakantiewerkers. Schakel je dus extra horecapersoneel in tijdens de vakantie, let dan op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort.
Vragen over minimumloon
Wil je weten hoe het minimumloon tot stand komt en wat er allemaal wel en niet meetelt als loon? Lees het artikel met 7 vragen en antwoorden over het minumloon.
Tellen fooien ook mee?
In de horeca wordt vaak fooi gegeven. Telt dit ook mee bij de berekening van het minimum loon? Lees meer over fooien in de horeca.
Tips om te besparen op personeelskosten
Bekijk de video hieronder waarin 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeelskosten in de horeca.
Wat kost horecapersoneel?
Wat kost een werknemer in de horeca nu precies? Denk verder dan alleen het loon en zet alle bijkomende kosten op een rij.
Download een gratis whitepaper met een volledig overzicht van de kosten rond personeel in de horeca - inclusief bespaartips van experts en horeca-ondernemers.
Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.Voorkom risico's in de horeca