Minimum jeugdloon bedragen leeftijd
Minimum jeugdloon bedragen leeftijd

Minimum jeugdloon, hoe werkt het?

Naast het minimumloon voor volwassenen is er ook een minimum jeugdloon. Wat is het minimum jeugdloon precies? Welke regels gelden er per leeftijd? Een overzicht voor ondernemers met personeel.

1. Wat is minimum jeugdloon?

Minimum jeugdloon is het loon dat je minimaal moet betalen aan werknemers onder de 21 jaar. De regels voor het jeugdloon in Nederland zijn gekoppeld aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).

Regels minimumloon per leeftijd

Daarnaast kunnen er ook extra regels zijn voor het minimumloon per leeftijd. De regels voor jouw branche of bedrijf vind je in de cao die eventueel van toepassing is. Het minimumloon in je cao kan namelijk hoger zijn dan het wettelijk minimumloon en dit geldt ook voor het minimum jeugdloon.

2. Hoe bereken je het minimum jeugdloon?

Het minimum jeugdloon wordt berekend aan de hand van het minimumloon voor volwassenen (vanaf 21 jaar). Het minimum jeugdloon is een percentage van het minimumloon. Per leeftijd is er een eigen percentage van toepassing.

Percentages minimum jeugdloon

LeeftijdPercentage
21 jaar100%
20 jaar80%
19 jaar60%
18 jaar50%
17 jaar39,5%
16 jaar34,5%
15 jaar30%

Minimum jeugdloon 2024

Op 1 januari 2024 is het wettelijk minimumloon omhoog gegaan met 3,75%. Voor het eerst wordt er een wettelijk uurloon gehanteerd als basis. Wat is het minimumuurloon per leeftijd sinds 1 januari 2024? En wat is het minimumloon vanaf 1 juli 2024? Alle bedragen op een rij:

LeeftijdUurloon 1 jan 2024Uurloon 1 juli 2024
21 jaar en ouder€ 13,27€ 13,68
20 jaar€ 10,62€ 10,95
19 jaar€ 7,96€ 8,21
18 jaar€ 6,64€ 6,85
17 jaar€ 5,24€ 5,40
16 jaar€ 4,58€ 4,72
15 jaar€ 3,98€ 4,10

Wil je weten wat het minimumloon per week en per dag is? En wat is het minimumloon BBL eigenlijk? Check alle bedragen: 

3. Wanneer wordt het minimum jeugdloon aangepast? 

Het minimumloon en het jeugdloon worden ieder halfjaar aangepast, op 1 januari en 1 juli. Controleer dus regelmatig of het loon van jouw werknemers nog op of boven het minimum is.

Ook als je werknemer een jaar ouder wordt, geldt er waarschijnlijk een nieuw minimumloon voor hem. Houd dit dus goed in de gaten en pas het loon zo nodig aan.

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in het minimumloon? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

4. Wat is het minimum jeugdloon per maand?Minimum jeugdloon bedragen per uur 20 jaar 18 jaar 16 jaar

De wet noemt geen minimumlonen per maand meer. Je kunt het minimum maandloon zelf berekenen. Wil je weten wat het minimum jeugdloon per maand is voor jouw werknemer? En hoe je het nettoloon berekent?

Gebruik deze tips voor je berekening:

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

5. Wat valt niet onder het minimum jeugdloon?

Het minimum jeugdloon is nog exclusief een aantal andere loonkosten. Je moet bijvoorbeeld verplicht vakantiegeld betalen, namelijk 8 procent van het brutoloon.

En misschien geef je ook wel andere vergoedingen en uitkeringen. De volgende vergoedingen voor personeel komen bovenop het loon:

Bekijk een overzicht van alle personeels­kosten. Download het gratis whitepaper 'Wat zijn de kosten van personeel?'

6. Hoe zit het met loon onder de 15 jaar?

Het minimum jeugdloon geldt sinds 1 juli 2017 voor werknemers van 15 tot 21 jaar. Werknemers van 21 jaar en ouder verdienen nu het standaard minimumloon. 

Voor jongeren onder de 15 jaar is er geen wettelijk minimumloon afgesproken. Je mag zelf loonafspraken maken met werknemers onder de 15 jaar, tenzij je cao regels hierover bevat.

Hoe zit het met werk en werktijden voor jongeren?

Voor jongeren onder de 18 jaar gelden strengere regels wat betreft werktijden, rusttijden en pauzes. Zo zijn er bepaalde regels voor 17- en 16-jarigen en extra regels voor kinderen van 15 jaar, 14 jaar en 13 jaar die mogelijk in jouw bedrijf mee mogen helpen.

Ook voor het type werk dat zij mogen doen zijn er duidelijke regels. Kinderen van 15 jaar mogen alleen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Het werk moet bij hun leeftijd passen en mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling.

Jongeren mogen in de vakanties extra werken. Lees meer over de regels voor vakantiewerk en seizoenswerk.

Aandachtspunten minimum jeugdloon

 • Mogelijk lager loon bij Wajong 

  Een uitzondering op de hoogte van het minimum jeugdloon is er voor jongeren met een Wajong-uitkering. In sommige gevallen, als je dit hebt aangevraagd bij het UWV, kan het loon lager zijn dat het minimum jeugdloon.

 • Lager loon BBL-contracten

  Voor werknemers van 18, 19 of 20 jaar die een arbeids­overeenkomst hebben vanuit de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) geldt ook een lager minimumloon. Bekijk de actuele bedragen.

 • Voorkom onderbetaling

  Waarom is het belangrijk minimaal het minimum jeugdloon te betalen? Als je dit niet doet, is er sprake van onderbetaling en mogelijk zelfs van uitbuiting. Die reputatie wil je natuurlijk niet hebben als werkgever. Daarnaast kan dit een boete opleveren van de Arbeidsinspectie.

 • Zorg voor een goede administratie

  Met een goede loonadministratie voorkom je onnodige fouten, conflicten en boetes. Je kunt dan eenvoudig zien of alle lonen voldoen aan het geldende minimum jeugdloon. Geef je werknemers een loonstrook die aan de eisen voldoet. Dan is het voor hen ook helder.

Branches ondernemers

Welke risico's loop ik?

Een adviseur kan je helpen. Hij brengt de risico’s in je bedrijf in kaart en geeft advies om deze te beperken of af te dekken.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat betaal je voor jongere werknemers? Bekijk de tabel minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests