Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Dertiende maand of eindejaarsuitkering
Dertiende maand of eindejaarsuitkering

Dertiende maand, 8 veelgestelde vragen

Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. 8 veelgestelde vragen over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

1. Wat is een dertiende maand?

Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag betaal je aan het einde van het kalenderjaar aan al je werknemers.

Verschil dertiende maand en prestatiebeloning

In de meeste gevallen is de hoogte van een dertiende maand niet afhankelijk van de prestaties van de werknemer of het bedrijf. Daarin verschilt de dertiende maand van een prestatiebeloning, zoals een bonus of winstdelingsuitkering.

Met een prestatiebeloning of prestatieloon kun je werknemers die goed presteren belonen voor hun inzet. Dat kan motiverend werken.

Aan het einde van het jaar wordt ook vaak een beoordelingsgesprek gehouden. Aan de hand van dat gesprek kun je een werknemer extra belonen of niet. Een dertiende maand is vaak voor alle werknemers en staat los van hun prestaties.

2. Hoe wordt een dertiende maand geregeld?

De regels voor een dertiende maand staan vaak in een cao, het personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst. Zo kan in een eventuele verplichte cao een bepaling staan over het uitbetalen van een extra bonus aan het einde van het jaar.

Vastleggen in personeels­handboek of arbeids­overeenkomst

Als er geen cao-regeling is, kun je als werkgever zelf kiezen om een extra maandsalaris uit te betalen in december. Dit kun je dan vastleggen in je personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst met je werknemer. 

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Wat zijn de voorwaarden?

Een dertiende maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Sommige werkgevers keren het extra salaris bijvoorbeeld alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Die voorwaarde moet wel schriftelijk vastgelegd zijn.

Eerlijke beloning

Bij het opstellen van voorwaarden moet je voorkomen dat je (per ongeluk) een vorm van discriminatie invoert. Je mag niet alleen mannen belonen of oudere werknemers. Zorg voor gelijke kansen en een eerlijke beloning binnen je bedrijf.

Een dertiende maand is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Al je werknemers hebben recht op deze extra beloning. Ook parttime werknemers, flexwerkers en andere medewerkers die bij jou in dienst zijn. Zij krijgen een evenredig deel, aan de hand van hun gewerkte uren.

4. Is een dertiende maand verplicht?

In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op. Behalve als er een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeels­reglement of arbeids­overeenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.

Loonsverhoging geven?

Maak goede afspraken met je werknemers over extra loon. In sommige gevallen is een loonsverhoging passend

5. Waarom een eindejaarsuitkering?

Een extra maandsalaris is voor veel werknemers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Een dertiende maand is zelfs de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde onder werknemers. Dit extraatje zit niet bij alle bedrijven in het arbeidsvoorwaardenpakket. Hiermee kun je dus het verschil maken.

Goede werkgever

Met een dertiende maand kun je je onderscheiden van andere werkgevers. Bijvoorbeeld door het te noemen tijdens de salarisonderhandelingen.

Het geven van een dertiende maand zorgt er ook voor dat personeel langer tevreden blijft. Zo kun je goede werknemers behouden en kan je bedrijf verder groeien. Zeker in tijden van een personeels­tekort kan dit het verschil maken.

6. Mag je werknemers uitsluiten van een dertiende maand?

Je mag werknemers niet zomaar uitsluiten van een eindejaarsuitkering. Als werkgever moet je namelijk rekening houden met de regels voor gelijke behandeling op het werk.

Dit betekent onder meer dat alle werknemers bij gelijk werk een gelijkwaardige beloning moeten krijgen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een eindejaarsuitkering alleen uit te keren aan mensen met een vast contract

7. Hoe zit het met belasting over de eindejaarsuitkering?Bonus dertiende maand 13e 13de

Bij een dertiende maand ontvangt een werknemer een bruto extra maandsalaris. Toch houdt hij hier netto minder van over dan bij zijn normale loon.

Bijzondere beloningen

Dit komt doordat een dertiende maand wordt belast in een aparte tabel voor bijzondere beloningen. Hierdoor valt het belastingtarief voor de werknemer hoger uit.

Wil je het verschil weten tussen bruto en netto? Lees dan het artikel over bruto en netto loon berekenen.

8. Wanneer betaal je een 13e maand bij ontslag?

Een eindejaarsuitkering of 13e maand wordt normaal gesproken uitgekeerd in december. Bij het ontslag of vertrek van een werknemer kun je deze bonus op een ander moment uitbetalen. Je neemt deze dan mee in de eindafrekening.

Bij die laatste uitbetaling neem je ook het resterende vakantiegeld mee en kun je openstaande vakantiedagen uitbetalen. Daarmee zorg je voor een goede financiële afwikkeling als je werknemer uit dienst gaat.

Lees meer over de eindafrekening bij ontslag of vertrek werknemer.

Dertiende maand en personeels­kosten

Geef jij werknemers een dertiende maand? Houd dan rekening met deze extra personeels­kosten. De berekening van een dertiende maand is makkelijk. Je neemt het gemiddelde maandloon van een werknemer (over een jaar) en betaalt dat uit aan het einde van het jaar.

Houd dus rekening met 13 maandlonen bij het berekenen van je totale personeels­kosten. Daarnaast heb je nog allerlei kosten van personeel waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld premies en loonbelasting, de inrichting van werkplekken, de aanschaf van werkmiddelen, verzuim­kosten en andere onvoorziene kosten.

Bekijk een totaaloverzicht van personeels­kosten en nuttige tips om te besparen. Download het whitepaper: Krijg grip op je personeels­kosten.

Meer vragen over de 13e maand

 • Wat is een 13e maand?

  Een dertiende maand of 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar. Het gaat meestal om een extra bruto maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan je werknemer. In de meeste gevallen is deze bonus niet afhankelijk van de prestaties van je werknemer of het bedrijf.

 • Waarom een 13e maand geven?

  Deze eindejaarsuitkering is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Daarmee houd je personeel langer in dienst en kun je nieuwe vakmensen aantrekken.

 • Wanneer is een 13e maand verplicht?

  Je bent verplicht een dertiende maand te geven als dit in de cao voor jouw bedrijf staat. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een extra maandsalaris uit te keren. Dit kun je dan vastleggen in je personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst met je werknemer.

 • Wat zijn alternatieven voor de 13e maand? 

  Je kunt als werkgever ook een prestatiebeloning of eenmalige extra bonus geven. Dat kan geld zijn, maar bijvoorbeeld ook extra vakantiedagen, een betere werkplek of flexibeler werktijden.

 • Wanneer is loonsverhoging verplicht?

  Je bent verplicht elke periodieke loonsverhoging uit jouw cao door te voeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Onkostenvergoedingen, 6 vragen van werkgevers

Welke onkostenvergoedingen zijn er? Waarom is het voor ondernemers in het MKB zo belangrijk dit goed op orde te hebben? Hoe regel je dat in de praktijk? Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen van werkgevers over onkostenvergoedingen in 2024.

Hoeveel vakantietoeslag uitbetalen en wanneer?

Vakantietoeslag, als werkgever ben je verplicht dit jaarlijks uit te betalen aan je personeel. Maar hoeveel en wanneer? Lees het antwoord op 9 belangrijke vragen rond vakantietoeslag met handige extra tips van arbeidsjurist Monique van de Graaf.

Loonbelastingverklaring, wat en hoe?

Nieuwe werknemers moeten een loonbelastingverklaring invullen. Wat is dat, waar heb je zo’n verklaring voor nodig en hoe vraag je hem aan? Tips en een formulier.

Whitepapers en online tests