Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Dertiende maand of eindejaarsuitkering
Dertiende maand of eindejaarsuitkering

Dertiende maand, 8 veelgestelde vragen

41055 Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. 8 veelgestelde vragen over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

1. Wat is een dertiende maand?

Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.

Verschil dertiende maand en prestatiebeloning

In de meeste gevallen is dit bedrag niet afhankelijk van de prestaties van de werknemer of het bedrijf. Daarin verschilt de dertiende maand van een prestatiebeloning, zoals een bonus of winstdelingsuitkering.

2. Hoe wordt een dertiende maand geregeld?

De regels voor een dertiende maand staan vaak in een cao, het personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst.

Zo kan in een eventuele verplichte cao een bepaling staan over het uitbetalen van een extra bonus aan het einde van het jaar.

Vastleggen in personeels­handboek of arbeids­overeenkomst

Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een extra maandsalaris uit te keren. Dit kun je dan vastleggen in je personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst met je werknemer. 

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Wat zijn de voorwaarden?

Een dertiende maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Sommige werkgevers keren deze bijvoorbeeld alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Een dergelijke voorwaarde moet wel schriftelijk vastgelegd zijn.

4. Is een dertiende maand verplicht?

In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeels­reglement of arbeids­overeenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.

5. Waarom een eindejaarsuitkering?

Een extra maandsalaris is voor veel werknemers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Ook zit dit extraatje niet bij alle bedrijven in het arbeidsvoorwaardenpakket.

Je kunt je hiermee dus onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers. Bijvoorbeeld door het te noemen tijdens de salarisonderhandelingen.

6. Mag je werknemers uitsluiten van een dertiende maand?

Je mag werknemers niet zomaar uitsluiten van een eindejaarsuitkering. Als werkgever moet je namelijk rekening houden met de regels voor gelijke behandeling op het werk.

Dit betekent onder meer dat alle werknemers bij gelijk werk een gelijkwaardige beloning moeten krijgen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een eindejaarsuitkering alleen uit te keren aan mensen met een vast contract.

7. Hoe zit het met belasting?

Bij een dertiende maand ontvangt een werknemer bruto een extra maandsalaris. Toch houdt hij hier netto minder van over dan bij zijn normale loon.

Bijzondere beloningen

Dit komt doordat een dertiende maand wordt belast in een aparte tabel voor bijzondere beloningen. Hierdoor valt het belastingtarief voor de werknemer hoger uit.

Wil je het verschil weten tussen bruto en netto? Lees dan het artikel over bruto en netto loon berekenen.

8. Wanneer betaal je bij ontslag?

Een eindejaarsuitkering wordt normaal gesproken uitgekeerd in december. Bij het ontslag of vertrek van een werknemer kun je deze bonus op een ander moment uitbetalen. Je neemt deze dan mee in de eindafrekening.

Meer vragen over de 13e maand

  • Wat is een 13e maand?Een dertiende maand of 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar. Het gaat meestal om een extra bruto maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan je werknemer. In de meeste gevallen is deze bonus niet afhankelijk van de prestaties van je werknemer of het bedrijf.
  • Waarom een 13e maand geven?Deze eindejaarsuitkering is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Daarmee houd je personeel langer in dienst en kun je nieuwe vakmensen aantrekken.
  • Wanneer is een 13e maand verplicht?Je bent verplicht een dertiende maand te geven als dit in de cao voor jouw bedrijf staat. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een extra maandsalaris uit te keren. Dit kun je dan vastleggen in je personeels­handboek of de arbeids­overeenkomst met je werknemer.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Salarisschalen invoeren in 5 stappen

33418 Veel MKB-ondernemers bepalen de werknemerssalarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen.

Whitepapers en online tests