Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Personeel werkgeluk
Personeel werkgeluk

Werknemers behouden, hoe doe je dat?

Personeel behouden is cruciaal voor de groei van je bedrijf. Maar loyaliteit komt niet vanzelf. Hoe kun je werknemers langer aan boord houden? Benut deze tips voor ondernemers met personeel.

Werknemers die snel weer vertrekken. Het is voor veel bedrijven in Nederland een groot probleem. In veel sectoren is er een personeels­tekort.

Noodgedwongen richten werkgevers zich op de werving van nieuw personeel, maar als er personeel blijft vertrekken is het dweilen met de kraan open. Werken aan het behouden van personeel is minstens zo belangrijk.

Personeel behouden, 4 factoren

Loyale werknemers met een hart voor de zaak, daar droomt iedere werkgever van. Misschien heb je al een paar van die trouwe werknemers. Waarom blijven zij wel graag aan boord? Het heeft grofweg te maken met vier factoren:

  1. De persoonlijkheid van je werknemer
  2. Het type werk en bedrijf
  3. Doorgroeimogelijkheden
  4. Jouw rol als ondernemer / leidinggevende

Met al deze zaken kun jij aan de slag. Ja, ook met die eerste. Natuurlijk moet het van twee kanten komen, maar als je op de juiste manier inspeelt op de persoonlijkheid van je werknemer, kun je de snaar raken die nodig is om zijn toewijding te winnen en hem langer aan boord te houden.

Tip

Zoek naar de intrinsieke motivatie van iedere werknemer. Probeer je personeel te motiveren met gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. Lees hierover het artikel Hoe kernwaarden je personeel vooruit helpen.

In de meeste gevallen heeft het gewoonweg te maken met de juiste mate van aandacht geven. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie.

Wist je dit?
Nederlanders zijn gemiddeld 10,5 jaar in dienst bij 1 werkgever.
75% van de werknemers in Nederland is blij met hun baan.
Het kost gemiddeld 3500 euro om een nieuwe werknemer te vinden.
69% van de werknemers wil harder werken als ze meer waardering krijgen.

Goed werkgeverschap

Personeel behouden heeft te maken met goed werkgeverschap. Zorgvuldig zijn, verwachtingen waarmaken en werknemers gelijk behandelen zijn belangrijke onderdelen daarvan. 

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Gelukkige werknemers blijven langer

Werknemers willen graag gehoord worden en waardering krijgen. Dat maakt hen gelukkig, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkige werknemers zijn productiever en vertrekken niet zo snel. Dus het werken aan de band met je werknemers kan je veel opleveren.

Tip

Personeel motiveren kun je leren. Lees het artikel Van vakman tot peoplemanager in 5 stappen.

Arbeidsvoorwaarden aanpassen?

Over het algemeen hechten werknemers meer waarde aan respect en waardering dan aan een goed salaris. Een oprecht compliment van een leidinggevende kan al veel doen.

  • Bedenk: Hoeveel kost het nou om regelmatig een schouderklopje te geven? En hoeveel levert het op?

Toch kunnen de arbeidsvoorwaarden wel een rol spelen bij het aanblijven van een werknemer. Dat is tenslotte ook een vorm van waardering en respect voor je werknemer. Een passend loon geven is belangrijk, anders zullen werknemers sneller overstappen naar een beter betaalde baan. 

Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook het verschil maken. Denk aan een vorm van prestatiebeloning, zoals een bonus of een winstuitkering, waarmee je werknemers kunt stimuleren hun best te doen.

Daarnaast kun je zorgen voor ontspanning op het werk. Hiermee zorg je voor fitte werknemers en een betere werksfeer.

Houd je werknemers langer aan boord. Bekijk het stappenplan personeels­behoud

personeel

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Bronnen: MT MediaGroep, Greetz, Robert Half, CBS, Deloitte, ADP en Entrepeneur.com

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling

Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

10 schouderklopjes voor medewerkers

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Geef jij je medewerkers regelmatig een complimentje? Tien tips om personeel extra te motiveren met een schouderklopje.

Zo geef je constructieve feedback

Als leidinggevende geef je vaak feedback, zowel bewust als onbewust. Het is niet eenvoudig om dit op een goede manier te doen, maar wel essentieel voor een goede relatie met jouw personeel. Iedere medewerker wil graag terugkoppeling, maar tegelijkertijd niet in de hoek worden gezet.

7 tips voor effectief delegeren en loslaten

Het delegeren en loslaten van taken is niet altijd even makkelijk. Je verliest invloed en controle, terwijl je erop moet vertrouwen dat de ander de taak goed uitvoert. Zeven tips om op een effectieve manier werk uit handen te geven.

Whitepapers en online tests