Ontspannen werken
Ontspannen werken

8 tips voor ontspanning op het werk

4353 In een modern bedrijf is ontspanning niet meer weg te denken. Het aanbieden van sport, spelletjes of ontspanningsoefeningen aan personeel heeft veel voordelen, maar ook enkele valkuilen. Acht tips om ontspanning goed in te zetten.

1. Zorg voor ontspanning

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks het risico op een burn-out, depressie of andere werkgerelateerde psychische ziekte. Jouw personeel dus ook.

 Om te voorkomen dat werknemers overspannen raken, is ontspanning cruciaal. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om personeel betrokken, gemotiveerd en gezond te houden.

Denk dus niet: ‘het kost alleen maar tijd en geld’, ‘ze komen hier om te werken’, of ‘het werk is al leuk genoeg.’ Af en toe iets anders doen, zal juist stimulerend werken en je bedrijf veel opleveren.

Voordelen ontspanning op het werk:

  • Motiveert personeel
  • Versterkt de onderlinge band
  • Verbetert de werksfeer
  • Is een goede secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Trekt jong en gedreven personeel aan
  • Houdt personeel gezond
  • Verlaagt ziekte­verzuim
  • Kan de productiviteit verhogen

2. Passend bij de bedrijfscultuur

Zorg dat de vorm van ontspanning past bij je bedrijf en je werknemers. Dat jij nu zo goed bent in Twister, betekent niet dat al je werknemers daar op zitten te wachten iedere pauze. Pas je keuze aan op je personeel. Vraag wat ze leuk zouden vinden. Laat ze bijvoorbeeld stemmen op een paar vormen van ontspanning.

Bekijk enkele suggesties in het kader hieronder. Het is slim om meerdere vormen van ontspanning aan te bieden, zodat niet een groot deel van je werknemers zich gepasseerd voelt.

Veilige werkomgeving personeel

Veilige werkomgeving

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventie­abonnement.

3. Niet te afleidend

Zorg dat de vorm van ontspanning niet voor veel afleiding zorgt. Als je kiest voor ontspanning op de werkvloer, moet het niet voor geluidsoverlast zorgen of hinderlijk zijn voor klanten. Je kunt ook kiezen voor ontspanning buiten, in een aparte ruimte of in een sportschool in de buurt. 

Vormen ontspanning Voordeel Nadeel
TV Grote doelgroep Geen beweging
Dartbord Grote doelgroep Weinig beweging
Tafeltennis Beweging Geluidsoverlast
Tafelvoetbal Grote doelgroep Geluidsoverlast, rugpijn
Gameconsole Steeds populairder Weinig beweging
Bordspellen Rustig Vaak tijdsintensief
Mindfulness/Yoga Populair, relaxing Stille ruimte nodig
Fitness Beweging Faciliteiten, douches?
Balsporten Beweging Faciliteiten, douches?
Midgetgolf Grote doelgroep Aparte ruimte?
Bokszak Beweging Gewelddadig?
Borrels Grote doelgroep Vaak ongezond

4. Met mate

Voorkom dat werknemers verslaafd raken aan de activiteit en het werk eronder lijdt. Je kunt enkele simpele regels opstellen over de tijden dat de ontspanning gedaan kan worden of het aantal uren dat iedere werknemer per week mag besteden aan ontspanning.

Die regels kun je rondsturen en eventueel in de ruimte van de activiteit ophangen. Neem ze ook op in het personeels­handboek.

5. Speel geen politieagent

Vertrouw er vervolgens op dat je werknemers op een juiste manier ontspannen. Ga geen politieagent uithangen en regelmatig controleren. Zorg dat de plek waar de ontspanning plaatsvindt zich niet in je gezichtsveld bevindt.

Je werknemers moeten niet het idee hebben dat ze constant in de gaten worden gehouden. Dat werkt beklemmend.

Mocht je echt vermoedens hebben dat het uit de hand loopt, laat iemand anders dan controleren of benoem het in een functioneringsgesprek. Focus je daarbij vooral op de resultaten en het werk van je werknemer. Misschien is hij juist heel productief geworden door de extra ontspanning. 

6. Voorkom blessures en ruzies

Bij de keuze van een activiteit is het slim om na te denken over de veiligheid. Zorg bij voorkeur niet voor activiteiten waarbij er fysiek contact is. Of waarbij fanatisme kan leiden tot blessures en ruzies. Zorg dat de omgeving veilig is om de activiteit uit te voeren.

7. Stimuleer deelname

Organiseer bijvoorbeeld een toernooi om meer werknemers te betrekken bij de activiteit. Zorg eventueel voor prijzen en gezelligheid eromheen. Maar maak het niet verplicht. Als je er teveel druk op legt of belang aan hecht, kan het werk ondersneeuwen of sommige werknemers juist afschrikken. Het moet wel leuk blijven.

8. Doe zelf mee

Het is niet verkeerd je menselijke kant te laten zien. En sterker nog: jij hebt ook voldoende ontspanning nodig om niet overspannen te raken. Anders kun je niet goed je bedrijf runnen en je personeel motiveren. Doe dus lekker mee. Maar pas op: niet te fanatiek he? Geef het goede voorbeeld.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Ziektewet, hoe werkt het?

33352 De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever?

Whitepapers en online tests