Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

werkplezier vergroten
werkplezier vergroten

5 manieren om werkplezier te vergroten

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

Werkplezier vergroten, waarom?

Plezier op de werkvloer heeft veel voordelen. Je werknemers zullen zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden. Volgens ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ de beste manier om ziekte­verzuim te verlagen. Dat blijkt uit een poll van OndernemenMet­Personeel.nl.

Beste manier om verzuim te verlagen?

Verzuim voorkomen werkplezier vergroten

Een ruime meerderheid (83%) verkoos deze methode boven ‘goed controleren’, ‘telefonisch ziekmelden’, ‘sporten stimuleren’ en ‘gezond voedsel op het werk’.

Voordelen van meer werkplezier

Werkplezier kan je bedrijf een enorme boost geven. Het is in de eerste plaats goed voor je werknemers, maar ook voor je onderneming en voor jou als werkgever.

Een paar belangrijke voordelen van meer werkplezier:

 • Je voorkomt burn-outs 
  Werknemers die plezier hebben in hun werk zullen niet snel overspannen raken. Je beperkt daarmee beroepsziekte nummer 1 in veel branches: de burn-out. Zo voorkom je dat werknemers lang uit de running zijn of misschien wel ziek uit dienst gaan.
 • Je bespaart geld
  Een zieke werknemer kost je gemiddeld 260 euro per dag. Door plezier op de werkvloer kun je het aantal ziektedagen flink verlagen en dus geld besparen. Werknemers zullen juist productiever zijn en betere kwaliteit leveren. Daardoor vergroot je de kans op meer winst.
 • Je bespaart tijd
  In eerste instantie moet je misschien wat tijd investeren in werkplezier, maar je bespaart uiteindelijk flink wat uren. Gemotiveerde werknemers nemen jou werk uit handen. Daarnaast ben je als werkgever veel minder tijd kwijt aan verzuim­begeleiding, verzuim­registratie en eventuele arbeidsconflicten.
 • Je krijgt een goede reputatie
  Voldoende plezier op de werkvloer levert je de reputatie op van goede werkgever. Zowel binnen je bedrijf als erbuiten. Want je werknemers delen dit weer met anderen. Met een goede reputatie en uitstraling kun je zelfs nieuwe klanten aantrekken en langer behouden.
 • Je voorkomt een tekort aan personeel 
  Als je werk maakt van werkplezier wordt je bedrijf aantrekkelijker voor nieuw talent en ervaren vakmensen. Daarnaast zullen werknemers die plezier hebben in hun werk ook langer in dienst blijven. Zo voorkom je een personeels­tekort in de toekomst.
 • Je bedrijf kan makkelijker groeien
  Met gemotiveerde werknemers zul je sneller bedrijfsdoelen halen en klanten overtuigen. Hierdoor win je de concurrentiestrijd in het MKB en kun je verder groeien.

Er is dus veel te winnen met meer plezier op het werk. Het kan je bedrijf toekomstbestendig maken.

Werkplezier vergroten, 5 manieren

Maar hoe stimuleer je het werkplezier binnen jouw bedrijf? Probeer de volgende 5 manieren eens om het werkplezier te vergroten:

1. Delegeer, vertrouw en laat los

Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers met een eigen zaak, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf.

Dat betekent dat jij bepaalde zaken echt moet delegeren en loslaten en dat je werknemers de kans geeft te groeien. Zij willen ook het beste voor je bedrijf, maar dan moeten ze wel een stukje verantwoordelijkheid krijgen.

Bemoei je dus alleen met het resultaat (de output) van een werknemer en niet met de details en de manier waarop ze hun taken uitvoeren.

Geef werknemers vertrouwen

Ze zullen misschien dezelfde fouten maken die jij ooit heb gemaakt, maar dat hoort erbij. Soms zullen ze juist betere methoden ontwikkelen. Die innovatie heeft je bedrijf hard nodig. En je werknemers zelf ook. Dan zullen ze zich echt van toegevoegde waarde voelen binnen je bedrijf en veel meer plezier krijgen in het werk dat ze doen.

Kortom: geef je werknemers vertrouwen, dan kun je echt op ze bouwen. 

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

2. Zoek naar gezamenlijke waarden

Deel niet alleen de taken in je bedrijf, maar deel ook de waarden van je bedrijf. Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dit is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werk.

Kernwaarden opstellen

Probeer dus je bedrijfscultuur te definiëren in samenspraak met je werknemers. Dat doe je bijvoorbeeld door kernwaarden op te stellen. Waarden die belangrijk zijn voor de mensen binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld:

 • ‘wij zijn eerlijk en oprecht’
 • 'wij vertrouwen elkaar’
 • 'wij staan voor duurzaamheid’

Met dit soort kernwaarden laat je zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar om een groter geheel. Een bedrijf met een interne missie: goed zijn voor elkaar en daarmee goed voor het bedrijf, de klanten en leveranciers. Dat zorgt voor verbinding en meer plezier in het werk.

Personeel werkgeluk

3. Zorg voor ontspanning op het werk

Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Vormen van ontspanning

Zorg dus dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Daar kun jij als ondernemer het voortouw in nemen.

Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen.

In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken. Maar welke vorm van ontspanning kun je nu het beste kiezen? Bekijk 8 tips voor ontspanning op het werk.

4. Maak er een sport van

Maak het werk uitdagender. Hoe? Door duidelijke doelen te stellen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Want wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren?

Of als er geen score werd bijgehouden en geen punten werden verdeeld? Daar zou niets aan zijn. Toch is het op de werkvloer vaak wel zo. Breng daar verandering in.

Geef onnodig verzuim geen kans. Gebruik de Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag!

Zorg voor individuele doelen, teamdoelen en bedrijfsdoelen

Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie. Al is het alleen al de erkenning - dat het iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd.

Maak bijvoorbeeld ook een persoonlijk scorebord, waarop de werknemer kan zien wat zijn prestaties zijn. Dan zal hij zichzelf al meer uitdagen en mogelijk ook zijn omgeving. Hoe kun je dit slim inrichten? Lees het artikel: Scoren met personeel, 5 tips voor een winnend team.

5. Zorg voor een goed personeels­beleid

Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeels­beleid wordt gevoerd. Dat betekent dat jij met name zorgt voor:

 • een veilige en gezonde werkomgeving
 • eerlijke beloning
 • gelijke kansen
 • contracten en afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving
 • een duidelijk verzuim­beleid
 • opleiding en ontwikkeling
 • bespreking van de ontwikkeling via een gesprekscyclus

Door een goed personeels­beleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.

Vragen over werkplezier

 • Waarom is werkplezier zo belangrijk?

  Werknemers die plezier hebben in het werk zijn gemotiveerd om het beste te geven. Ze kunnen zichzelf beter ontwikkelen, zijn productiever, melden zich minder vaak ziek, krijgen niet snel een burn-out en zullen langer blijven binnen je bedrijf. En plezier werkt aanstekelijk: voor jou, je andere werknemers en je klanten. Het heeft dus heel veel voordelen.

 • Hoe zorg je voor meer werkplezier?

  Stimuleer werkplezier binnen je bedrijf. Hoe? Geef je werknemers vooral de ruimte zich te ontwikkelen. Geef ze meer verantwoordelijkheid en regelmatig complimenten. Zorg ook voor een goede werksfeer, voldoende ontspanning, een duidelijk personeels­beleid en gezamenlijke kernwaarden.

 • Wat zijn de voordelen van goed werkgeverschap?

  Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Stappenplan werkoverleg met personeel

Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel. Benut dit stappenplan.

Zo houd je een goede eindejaarsspeech

Aan het eind van het jaar maken je werknemers een laatste sprint. Zodra het stof is neergedaald, kun je samen het jaar feestelijk afsluiten. Lees hoe je dat doet met een goede eindejaarsspeech.

Whitepapers en online tests