Eindejaarsspeech
Eindejaarsspeech

Zo houd je een goede eindejaarsspeech

Aan het eind van het jaar maken je werknemers een laatste sprint. Zodra het stof is neergedaald, kun je samen het jaar feestelijk afsluiten. Lees hoe je dat doet met een goede eindejaarsspeech.

De eindejaarsspeech is een uitgelezen moment om werknemers te inspireren en te motiveren. Je blikt samen terug op het afgelopen jaar en bedankt iedereen voor het geleverde werk. Tijdens deze gelegenheid kun je ook een nieuwe stip op de horizon zetten.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je voor een samenhangend verhaal? En hoe voorkom je dat werknemers halverwege in slaap sukkelen in plaats van dat je ze inspireert en motiveert? Hieronder lees je praktische tips voor een goede eindejaarsspeech.

6 tips voor een eindejaarsspeech

1. Kies een thema

Probeer het jaar in één of meer woorden samen te vatten en maak dit het thema van je eindejaarsspeech. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ondernemerschap in het afgelopen jaar een belangrijke rol speelde in je bedrijf. Gebruik dit als rode draad en maak het concreet met allerlei voorbeelden. Zo kun je ter illustratie opvallende initiatieven noemen van ondernemende werknemers.

Als je met bepaalde kernwaarden werkt, is het slim om deze als kapstok te gebruiken voor je speech. En als je er nog niet mee werkt is dit een ideaal moment om ze te introduceren. Kies kernwaarden die echt bij je personeel passen, dat zorgt voor meer betrokkenheid.

2. Spreek een dankwoord uit

Tijdens een eindejaarsspeech vergeet je uiteraard niet om je werknemers te bedanken. Daarbij prijs je hun al dan niet zichtbare inzet en waardeer je de resultaten die dankzij hen behaald zijn. Je kunt dit moment dus aangrijpen voor het vieren van successen. Geef tegelijk de koers aan waar je met het bedrijf heen wilt en benadruk dat je jouw mensen nodig hebt om dit doel te bereiken. 

personeel in dienst

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen zorg je goed voor je personeel.

3. Sla een luchtige toon aan

Let op de toon die je aanslaat in je eindejaarsspeech. Houd niet een ernstig verhaal, maar kijk op een plezierige en luchtige toon terug op het afgelopen jaar. Vermijd daarbij slaapverwekkende slides vol cijfers en uitgebreide verhandelingen over de bedrijfsresultaten. Vergeet niet dat het (bijna) tijd is voor feest en dat dit feest wordt ingeluid door je eindejaarsspeech.

4. Houd het kort

Iedereen is na een ellenlange speech de boodschap direct weer vergeten. Niemand zit te wachten op een monoloog van een uur, zeker niet tijdens de laatste borrel van het jaar. Werknemers willen dan vooral geïnspireerd en gemotiveerd worden. Houd de eindejaarsspeech dus kort en bondig.

5. Betrek je werknemers bij de speech

Maak je werknemers onderdeel van de eindejaarsspeech. Dat doe je door niet alleen over hen te praten, maar ze er daadwerkelijk bij te betrekken. Bijvoorbeeld door collega’s al dan niet spontaan uit te nodigen om ook een duit in het zakje te doen. Daardoor zit iedereen op het puntje van zijn stoel.

6. Wees jezelf

Het klinkt als een cliché, maar doe je tijdens de eindejaarsspeech niet heel anders voor dan normaal. Wees bijvoorbeeld niet ineens heel amicaal als je dat in de rest van het jaar niet bent. Zorg dat het een oprecht en persoonlijk verhaal is dat bij je past. Je teamleden waarderen het als je eerlijk en enthousiast bent; ze prikken direct door een onoprecht verhaal heen.

Structuur van de eindejaarsspeech

  • Begin

Een goed begin trekt je publiek het verhaal in. Je kunt bijvoorbeeld het spits afbijten met een leuke anekdote. Deze anekdote kan over jezelf gaan, over een lastige onderhandeling met een klant of over iets anders. Maak het levendig.

Daarnaast kun je de aandacht trekken door één of meer vragen te stellen, zoals: ‘Wat viel het meest op in het afgelopen jaar?’ Geef hierna een korte aankondiging van de inhoud van je eindejaarsspeech, zodat je werknemers weten wat hen te wachten staat.

  • Middenstuk

Het middenstuk bevat de kern van je boodschap. Je kunt daarbij kiezen voor een aantal onderwerpen waarvan je wilt dat ze blijven hangen bij je personeel. Behandel deze hoofdpunten een voor een en geef daarbij af en toe herhalingen en samenvattingen, zodat je boodschap beter blijft hangen. Loop intussen rond en maak oogcontact met je toehoorders. Zet daarbij je lichaamstaal in en ondersteun je verhaal met enthousiaste gebaren.

  • Eind

Je hebt de kern van het verhaal uiteengezet, de boodschap is als het goed is overgekomen. Nu is het tijd voor de afsluiting van je eindejaarsspeech. Je laatste taak is om ervoor te zorgen dat iedereen met een goed gevoel aan de aansluitende borrel en het nieuwe jaar begint. Dat doe je door de speech af te sluiten met een pakkende zin die je boodschap goed samenvat. Ook kun je teruggrijpen naar het begin van je speech, waardoor de cirkel rond is. En daarna is het tijd voor de borrel!

Let op

Zorg ervoor dat de laatste borrel van het jaar niet uit de hand loopt. Denk na over enkele regels waardoor het voor iedereen gezellig blijft. Je kunt de regels opnemen in een alcoholbeleid voor je bedrijf. En niet vergeten: geef vooral zelf het goede voorbeeld.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests