Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten. Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport.

Werkoverleg voeren
Werkoverleg voeren

Stappenplan werkoverleg met personeel

11604 Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel. Benut dit stappenplan.

Werkoverleg een verplicht 'nummer'?

Een werkoverleg of vergadering wordt vaak gezien als een verplicht nummer. Dat is jammer, want het kan veel opleveren.

In de eerste plaats wissel je hiermee belangrijke zaken uit. Zo worden je werknemers geïnformeerd over de voortgang van het bedrijf. Tegelijk kom jij te weten wat er speelt op de werkvloer. 

Maar een werkoverleg dient meer doelen. Door ervaringen uit te wisselen, is het bijvoorbeeld mogelijk om de kwaliteit van het werk te verbeteren.

Ook betrek je medewerkers meer bij hun werk door ze tijdens het overleg voldoende inspraak te geven.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Stappenplan werkoverleg

Hoe zorg je nu voor goed werkoverleg in jouw bedrijf? Volg deze stappen:

Stap 1. Werkoverleg voorbereiden

Een werkoverleg is pas echt zinvol als deze goed is voorbereid. Een belangrijk onderdeel hiervan is de agenda. Door altijd een agenda met gesprekspunten op te stellen, voorkom je dat je bij elkaar komt zonder een duidelijk doel.

Vraag je werknemers om van tevoren mogelijke agendapunten in te sturen. Hierdoor krijgen je medewerkers een actievere rol en zo betrek je ze meer bij het overleg.

Stap 2. Werkoverleg leiden

Het is belangrijk dat een werkoverleg niet ontspoort. Want als je even niet oplet, dan gaat het overleg alle kanten op. Let daarom goed op de agendapunten en de beschikbare tijd.

Binnen deze grenzen zorg je ervoor dat iedereen voldoende inbreng krijgt. Dat doe je door deelnemers uit te nodigen om een bijdrage te leveren en door te vragen als iets niet duidelijk is.

Vat tussentijds samen wat de afspraken zijn en leg die vast in de notulen.

Stap 3. Afspraken nakomen

Na een werkoverleg gaat iedereen weer op in zijn drukke werkzaamheden. Het is mogelijk dat de gemaakte afspraken dan naar de achtergrond verdwijnen. De kans hierop verklein je door direct na het overleg de notulen toe te sturen.

Vergeet niet om een actielijst bij te voegen, zodat alle deelnemers weten wat ze te doen staat. Maak gebruik van een overzichtelijk schema met per actiepunt een verantwoordelijke persoon en een deadline. Bijvoorbeeld:

Actiepunt: Verantwoordelijke: Deadline:
Voorraad checken Henk 1 april
Advertentie plaastsen Marianne 2 april

3 tips voor een goed werkoverleg

Hoe haal je meer uit het werkoverleg? Benut deze drie tips voor werkgevers:

1. Stimuleer actieve deelname

Een werkoverleg is meestal niet vrijblijvend en vraagt om een actieve deelname. Als een werknemer aangeeft dat hij het overleg liever aan zich voorbij laat gaan, dan kun je hem daar gerust op aanspreken.

De kans is namelijk groot dat hij informatie mist die nodig is om zijn werk goed te kunnen doen. Probeer een arbeidsconflict te voorkomen, zeker tijdens het werkoverleg. Dat zou een negatief effect hebben op het overleg en je personeel.

2. Geef medewerkers een stem

Je medewerkers willen graag gehoord worden. Hoewel je als ondernemer hun mening niet altijd zult volgen, moeten ze die wel tijdens het overleg naar voren kunnen brengen.

Wees duidelijk in welke gevallen je rekening zult houden met hun inbreng en geef een motivatie als je dat besluit niet te doen.

3. Maak het werkoverleg leuker

Veel bedrijven maken tijdens een werkoverleg gebruik van traditionele werkvormen. Dit kan het overleg saai en voorspelbaar maken. Maak de bijeenkomsten leuker door meer variatie aan te brengen.

Doe eens gek! Ga op een andere locatie overleggen. Of ga brainstormen met post-its die je op een muur plakt. Zo vergroot je het werkplezier binnen je bedrijf.

Meer tips om effectiever te vergaderen?

Maar hoelang duurt een goed werkoverleg? En wat is het ideale ritme van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse vergaderingen? Dat lees je in het artikel Effectief vergaderen, 5 tips voor werkgevers.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

5 manieren om werkplezier te vergroten

6232 Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

5 voordelen van werken in een klein bedrijf

3794 Als eigenaar bent van een start-up of klein MKB-bedrijf kun je vaak minder riante arbeidsvoorwaarden bieden. Toch heb je een streepje voor ten opzichte van grotere werkgevers.

Whitepapers en online tests