Personeelstekort zoeken vinden manieren
Personeelstekort zoeken vinden manieren

7 oplossingen voor je personeels­tekort

Je bent niet de enige. Veel bedrijven zijn op zoek naar personeel. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf nu en in de toekomst toch genoeg personeel heeft? 7 oplossingen.

De cijfers liegen niet. Het personeels­tekort in Nederland blijft toenemen. In het midden- en kleinbedrijf (MKB) worstelt vrijwel iedere ondernemer met een toenemend aantal openstaande vacatures.

Een structureel tekort aan personeel kan ervoor zorgen dat je bedrijf niet meer verder groeit en zelfs failliet gaat. Ga dus op tijd aan de slag met nieuwe manieren om personeel te werven. Benut de volgende 7 mogelijkheden.

1. Ga voor trainees

Nee, trainees is niet een taal die ergens in Azië wordt gesproken. Trainee is een Engelse term voor iemand die net is afgestudeerd maar binnen een bedrijf verder wordt opgeleid. In de praktijk is dit een goede manier om jonge werknemers de kneepjes van het vak te leren en enthousiast te maken voor een carrière binnen jouw bedrijf.

Tip

Om de nieuwe generatie werknemers aan te spreken moet je slim te werk gaan. Lees hierover het artikel Millennials aantrekken, 3 adviezen.

2. Laat zien hoe leuk het is

In een vacaturetekst beschrijven dat werken binnen jouw bedrijf echt geweldig is, is niet genoeg. Dat doet iedereen. Laat zien dat het ook echt zo is. Hoe? Je kunt bijvoorbeeld een enthousiaste video maken en die via social media delen.

Bonus: persoonlijke rapport

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Wat misschien nog wel beter werkt is het demonstreren van het werk in de praktijk. Laat mensen proeven en voelen hoe het is. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een banenmarkt, of tijdens een bedrijfsbezoek of een 'doe-dag'. Via instanties zoals het UWV, de gemeente of een ondernemersvereniging worden dit soort evenementen vaak georganiseerd. En anders organiseer je ze zelf. Waarom niet?

3. Personeel met een arbeidsbeperking

Het klinkt eng, iemand met een arbeidsbeperking. Maar weet je wel wat het precies inhoudt? Lees meer over alle soorten arbeidsbeperkingen. Waarschijnlijk zit in deze brede doelgroep echt wel iemand die uitstekend binnen jouw bedrijf past.

Personeel met autisme is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor nauwgezet en repetitief werk. Je kunt zelfs succesvol een restaurant runnen met blinde en slechtziende obers, zo bewijst onderneemster Sandra Ballij. Dus denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden voor je bedrijf.

4. Buitenlanders werven

Verleg je grenzen. Misschien kun je iemand uit het buitenland inhuren of in dienst nemen. Hiervoor gelden wel een aantal regels. Zo moet je eerst proberen om iemand te werven in zogenoemde EER-landen. Lees meer over de wetten en regels rond het inhuren en in dienst nemen van buitenlanders.

Tip

Via de website Werk.nl van het UWV kun je een uitgebreide Europese CV- en vacaturebank gebruiken om personeel uit het buitenland te werven.

5. Vluchtelingen in dienst nemen

Wat dacht je van vluchtelingen en asielzoekers? Vluchtelingen met een verblijfstatus mogen gewoon in Nederland werken. Asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden ook aan de slag. Binnen deze twee groepen zijn veel geschoolde werknemers te vinden. Als werkgever kun je zelfs financiële voordelen benutten als je deze personen in dienst neemt.

Via landelijke en lokale vluchtelingenorganisaties kun je meer te weten komen over de mogelijkheden om een vluchteling in dienst te nemen. Er zijn ook opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Misschien kun je aanhaken op zulke initiatieven.

6. Omscholen en mixen

Kijk niet te ver. Misschien heb je het juiste talent al in huis, maar moet je de boel even herorganiseren. Door bijvoorbeeld iemand door te laten groeien of om te scholen naar een andere functie, kun je moeilijk vervulbare vacatures invullen. De vrijgekomen positie binnen het bedrijf kun je misschien makkelijker opvullen. Zo stimuleer je werknemers om door te groeien en laat je zien dat binnen jouw bedrijf veel mogelijk is op het gebied van opleiding en ontwikkeling.

7. Denk aan de toekomst

Wat is een bedrijf zonder strategie? Heb jij al een strategie op het gebied van personeel? Personeel behouden is namelijk ook een kunst, anders heb je zo weer een personeels­tekort. Ga dus aan de slag met strategische personeels­planning

In tijden van economische voorspoed stijgt het ziekte­verzuim binnen bedrijven. Denk dus goed na over de risico's binnen jouw bedrijf door uitval van werknemers. Hoe kun je dat financieel opvangen? Misschien is een ziekte­verzuim­verzekering wel de oplossing.

Zorg er ook voor dat jouw werknemers langer inzetbaar blijven. Op die manier voorkom je een nieuw personeels­tekort. Stimuleer duurzame inzetbaarheid en houd je mensen langer fit en gemotiveerd. Daar pluk je nog lang de vruchten van.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests