Personeelstekort bouw oplossingen bouwpersoneel
Personeelstekort bouw oplossingen bouwpersoneel

Personeels­tekort in de bouw, 5 oplossingen

Goed bouw­personeel is moeilijk te vinden. Zeker nu de economie verder aantrekt en er veel bouwprojecten zijn. Hoe ga jij om met een personeels­tekort? 5 oplossingen voor jouw bouwbedrijf.

In de bouw is het personeels­tekort de afgelopen jaren flink gegroeid. Met name stratenmakers, metselaars, schilders, timmerlieden, stukadoors en dakdekkers zijn moeilijk te vinden volgens het UWV. Ook is er veel vraag naar tekenaars, werkvoorbereiders en uitvoerders.

Een tekort aan bouwplaatsmedewerkers kan ervoor zorgen dat je bedrijf niet meer verder groeit en zelfs failliet gaat. Ga dus op tijd aan de slag met nieuwe manieren van bouw­personeel zoeken. Benut de volgende 5 oplossingen voor een personeels­tekort.

1. Maak mensen warm voor de bouw

Werken in de bouw roept niet bij iedereen direct warme gevoelens op. De populariteit van de bouwsector is onder jongeren flink gedaald de afgelopen jaren.

Terwijl in 2016 nog 3,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar de bouw als een aantrekkelijk alternatief zag voor hun huidige baan, is dit nog maar 2,1 procent in 2018. Zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.

Aan de andere kant zijn er in Nederland 166.000 werkende personen die een overstap naar de bouw wel als een aantrekkelijk alternatief zien. Alleen al met de werknemers uit de metaalindustrie en de groothandel die een overstap overwegen, zou het personeels­tekort in de bouw opgelost kunnen worden. 

Tips

  • Maak werken in jouw bouwbedrijf aantrekkelijk. Laat zien wat je in huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld een enthousiaste video maken om personeel te werven.
  • Laat mensen proeven en voelen hoe het is om bij jou te werken. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een banenmarkt, of tijdens een bedrijfsbezoek of een 'doe-dag'. Via instanties zoals het UWV, de gemeente of een ondernemersvereniging worden dit soort evenementen regelmatig georganiseerd.

2. Laat je niet beperken door een arbeidsbeperking

Misschien niet de meest voor de hand liggende optie in de bouw, maar er zijn veel soorten arbeidsbeperkingen. Waarschijnlijk zit in deze brede doelgroep echt wel iemand die uitstekend binnen jouw bedrijf past. 

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Tips

  • Personeel met autisme is bijvoorbeeld uitermate geschikt om nauwkeurig herhalend werk te doen. Vaak zijn het relatief goedkope 'handen' die meer gedaan krijgen in minder tijd.
  • Misschien kun je op de bouwplaats of in je werkplaats ook ruimte maken voor mensen die een burn-out hebben gehad en ergens anders willen re-integreren. Lees bijvoorbeeld hoe Wouter van Doorn door therapeutisch timmerwerk weer tot bloei kwam en zelfs het timmerbedrijf overnam.

3. Zoek vakmensen over de grens

Hollandse spierballen sterven uit. Veel harde werkers en goede vakmensen komen uit het buitenland. Heb jij al ervaring met buitenlanders op de bouwplaats? Het is een relatief goedkope optie. Maar doe het wel volgens de regels.

Zo moet je eerst proberen om iemand te werven in zogenoemde EER-landen. Pas als dit na vijf weken nog niet is gelukt (bij moeilijk te vervullen vacatures is die termijn drie maanden), mag je iemand van buiten de EER in dienst nemen.

Tip

4. Geef immigranten een kans in de bouw

In Nederland was er de afgelopen jaren een enorme toestroom van immigranten. Een groot deel van hen is vluchteling of asielzoeker. Vluchtelingen met een verblijfstatus mogen gewoon in Nederland werken. Asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden ook aan de slag.

Binnen deze twee groepen zijn veel enthousiaste werknemers te vinden, misschien zelfs wel met ervaring in de bouwsector. In veel gevallen kun je als werkgever ook financiële voordelen benutten als je vluchtelingen of asielzoekers in dienst neemt.

Tips

  • Via landelijke en lokale vluchtelingenorganisaties kun je meer te weten komen over de mogelijkheden om een vluchteling in dienst te nemen. Er zijn ook opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Misschien kun je profiteren van zulke initiatieven.
  • Meer praktische informatie en verwijzingen vind je in het artikel Buitenlanders en immigranten werven, zo doe je dat.

5. Bouw aan een blijvende oplossing

Naast het aantrekken van nieuwe bouwvakkers, moet je oppassen dat je bestaande werknemers niet snel weer vertrekken via de achterdeur. Personeel behouden is namelijk ook een kunst.

Tips

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests