Goed werkgeverschap bouw
Goed werkgeverschap bouw

Goed werkgeverschap in de bouw, 5 bouwstenen

Met goed werkgeverschap bouw je aan een succesvol bouwbedrijf. Maar hoe word je eigenlijk goed werkgever? Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van goed werkgeverschap in de bouw.

Bouw­personeel 'goed' behandelen

Onderbetaling, onveiligheid en schijnconstructies. De bouw haalt nogal eens het nieuws met het tegenovergestelde van goed werkgeverschap.

Natuurlijk wil je graag dat jouw bouwbedrijf op een positieve manier in de spotlights komt te staan. Een goede reden om aan de slag te gaan met goed werkgeverschap.

Wat is goed werkgeverschap?

Goed werkgeverschap is een wettelijke verplichting. Maar naast deze verplichting betekent het in de praktijk dat je meer doet dan de wet of cao voorschrijft. Als goed werkgever zorg je gewoon goed voor je mensen. Dat kan je uiteindelijk veel opleveren.

5 bouwstenen van goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap kun je op allerlei manieren handen en voeten geven. Ter inspiratie enkele voorbeelden van bouwstenen van goed werkgeverschap:

1. Passend salaris

Zeker in de bouw kun je niet om een passend salaris heen. Door de krappe arbeidsmarkt in de branche moet je namelijk wel een marktconforme beloning bieden. Doe je dat niet, dan is de werving van vakmensen een lastige klus. Laat staan dat je goede mensen kunt behouden.

2. Duurzame inzetbaarheid

Veel werknemers in de bouw hebben een zwaar beroep. Duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat zij nu en in de toekomst inzetbaar blijven. Als goed werkgever neem je daarvoor maatregelen op het gebied van onder meer arbeidsomstandigheden, gezondheid en scholing.

3. Voldoende opleidingsmogelijkheden

Als bouwwerkgever til je natuurlijk zwaar aan vakmanschap. Om deze vakkennis in huis te halen of up-to-date te houden, moet je wel voldoende opleidingsmogelijkheden bieden. Daardoor kunnen je werknemers niet alleen hun vak goed (blijven) uitoefenen, maar kun je ook laten zien dat je in ze investeert.

4. Goede pensioenregeling

Pensioen is voor veel mensen  een ver-van-mijn-bedshow. Dat doet er niets aan af dat een goede pensioenregeling belangrijk is. Het verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds bpfBOUW biedt een basispensioenregeling met een partner- en wezenpensioen.

Zakelijke dienstverlener schadeclaim

Zakelijke ongevallen­verzekering collectief

Een goede werkgever zorgt voor zijn personeel, ook na een ongeluk. Met een ongevallen­verzekering krijg je financiële dekking.

In aanvulling hierop kun je eventueel extra pensioen bieden, zoals een excedentregeling of een Anw-hiaat­verzekering als aanvulling op het partnerpensioen.

5. Behoorlijke ongevallen­verzekering

De bouw is een branche met relatief veel ongevallen. Als goed werkgever moet je zorgen voor een goede ongevallen­verzekering van je werknemers. Daarbij gaat het om een verzekering voor schade door een ongeval die in verband staat met het werk, het ondernemen van een zakenreis of het deelnemen aan een personeels­activiteit.

Goed werkgeverschap in de bouw, 3 voordelen

1. Betere reputatie

De reputatie van een bouwbedrijf is heel belangrijk. Opdrachtgevers worden namelijk niet graag geassocieerd met een bouwbedrijf dat er een potje van maakt. Een reputatie als goed werkgever kan er dan ook voor zorgen dat opdrachtgevers jou sneller een bouwproject gunnen.

2. Vaklui makkelijker werven en behouden

Vakkundig bouw­personeel heeft het tegenwoordig voor het uitkiezen. Als goed werkgever heb je bij het zoeken van bouw­personeel een streepje voor. Daarnaast kun je met goed werkgeverschap ongewenst verloop voorkomen. Slecht werkgeverschap is namelijk een belangrijke reden om te vertrekken naar de concurrent.

3. Optimale prestaties op de bouwplaats

Goed werkgeverschap leidt tot optimale prestaties op de bouwplaats. Als jij goed voor je vakmensen zorgt, kunnen zij zich namelijk met volle aandacht richten op hun werk. Ze hoeven zich dan bijvoorbeeld niet druk te maken over hun beloning of het op peil houden van vakkennis.

Goed werkgeverschap in de bouw, 3 tips

1. Zorg voor eerlijk, gezond en veilig werk

Eerlijk, gezond en veilig werk. Het zijn niet voor niets drie pijlers van de Inspectie SZW. Als goed werkgever moet je alles rondom personeel goed geregeld hebben, zodat je aan de regels voldoet. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Inspectie SZW biedt een handige Zelfinspectie met specifieke tips voor de bouw.

2. Bied meer zekerheid

Flexibele werknemers komen veel voor in de bouw. Als goed werkgever kun je meer zekerheid bieden met fulltime en vaste contracten. Kun je dat niet, laat bij een tijdelijk contract dan ruim van tevoren weten of je het verlengt. De wettelijke aanzegtermijn is een maand, maar als goed werkgever kun je een ruimere termijn hanteren.

3. Meld je aan voor een keurmerk

Rondom goed werkgeverschap bestaan veel keurmerken, zoals het Beste Werkgevers Keurmerk (World-class Workplace). Om voor zo’n kwaliteitsstempel in aanmerking te komen, moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Dit dwingt je om met goed werkgeverschap aan de slag te gaan. Bedenk wel dat deze keurmerken goed werkgeverschap verschillend definiëren.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests