Advies nodig over een mogelijk Anw-gat?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag het aan een adviseur.

Anw-hiaatverzekering
Anw-hiaatverzekering

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

Anw-hiaat, wat is dat?

Als een werknemer overlijdt heeft dat vaak ingrijpende gevolgen voor de nabestaanden. ‘Het inkomensverlies kan in zo’n geval best groot zijn’, zegt pensioenadviseur Eric Vlietman. ‘In de praktijk zien we vaak dat werknemers zich hier niet bewust van zijn.’

Het inkomensverlies kan ontstaan door het zogenoemde Anw-hiaat. Daarvan is sprake als de achterblijvende partner een lage of geen Anw-uitkering krijgt van de overheid.

De nabestaanden kunnen er vervolgens financieel behoorlijk op achteruitgaan. Een Anw-hiaat­verzekering of Anw-gat­verzekering vangt dit inkomensverlies op. 

Wat kost mijn verzekeringspremie?

Wat kost mijn Anw-gat?

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn bij het overlijden van een werknemer? Gebruik dan deze handige reken-voorbeelden en zie direct wat je kosten zijn.

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Voor wie is de Anw-hiaat­verzekering bedoeld? En waarom zou je deze verzekering afsluiten als ondernemer?

  • Belangrijke financiële dekking voor werknemers

Een Anw-hiaat­verzekering is in de eerste plaats zinvol voor werknemers die geen of slechts een beperkt recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Deze verzekering is bij overlijden namelijk een belangrijke financiële dekking voor hun partner.

De partner heeft namelijk alleen recht op een Anw-uitkering van de overheid als hij of zij nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en aan een van de volgende twee eisen voldoet:

  1. Hij/zij zorgt voor een kind onder de 18 jaar, of:
  2. Hij/zij is voor 45 procent of meer arbeidsongeschikt.

Op basis van het inkomen van de partner kan de Anw-uitkering lager uitvallen of zelfs helemaal worden gekort. Dit korten gebeurt al vanaf een eigen inkomen van een kleine 800 euro per maand.

Een eventueel partnerpensioen volgens de hoofdpensioenregeling van de werkgever kan bijna nooit dit inkomensverlies helemaal opvangen. Een Anw-hiaat­verzekering of Anw-pensioen is daarom financieel gezien heel belangrijk. Hiermee ontvangt de partner in ieder geval maandelijks een uitkering tot aan de AOW-leeftijd.

  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

Een Anw-hiaat­verzekering heeft voor jou als werkgever indirect grote voordelen. Deze verzekering is namelijk een goede secundaire arbeidsvoorwaarde voor je personeel.

Je kunt een Anw-hiaat­verzekering (gedeeltelijk) door je werknemers laten betalen. Zij krijgen dan de optie om vrijwillig deel te nemen tegen een aantrekkelijke premie.

Met een Anw-hiaat­verzekering kun je je onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers die dit niet aanbieden. Helemaal als je toekomstige werknemers laat zien dat het gaat om een belangrijke dekking bij overlijden.

Met deze verzekering bied je dus een waardevolle arbeidsvoorwaarde, zonder dat je daarvoor als werkgever diep in de buidel moet tasten.

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor jouw bedrijf? Lees het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.

Uitleg geven over het Anw-hiaat

Het Anw-hiaat kan wel veel vragen oproepen bij werknemers. Daarom is het verstandig om op vaste momenten uitleg hierover te geven. Bijvoorbeeld als je een nieuwe werknemer aanneemt.

Je kunt daarbij gebruikmaken van informatie en communicatiemiddelen van je verzekeraar. Zo kun je met een calculator inzichtelijk maken wat het mogelijke inkomensverlies is voor de nabestaanden van de werknemer.

ANW-gat berekenen

Waarom het Anw-pensioen?

Als een werknemer overlijdt, blijft hun familie vaak met lege handen achter. Met het Anw-pensioen bied je jouw werknemers, hun gezinnen en jezelf een oplossing.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests