Advies nodig over een mogelijk Anw-gat?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag het aan een adviseur.

Anw-gatverzekering
Anw-gatverzekering

Wat houdt een Anw-gat­verzekering in?

Een Anw-gat­verzekering biedt inkomenszekerheid aan de nabestaanden van een overleden werknemer. Dat kan een welkome aanvulling zijn, omdat zij niet altijd bij de overheid kunnen aankloppen voor een uitkering.

Algemene nabestaandenwet (Anw)

De Algemene nabestaandenwet (Anw) is bedoeld als een vangnet voor de partner en de kinderen van je werknemer. Maar door allerlei voorwaarden vallen niet alle nabestaanden onder deze wet. Ook is de Anw-uitkering laag en er is maar een beperkte periode recht op een uitkering.

Inkomensafhankelijk

De Anw-uitkering is verder inkomensafhankelijk. Zo wordt de uitkering al gekort als de partner een eigen inkomen heeft van een kleine 800 euro per maand. Als het salaris van de partner een bepaalde grens overschrijdt, is er zelfs helemaal geen recht op een uitkering.

Hertrouwen of samenwonen

Ook eindigt de uitkering als de partner hertrouwt of gaat samenwonen en als hij of zij geen kind meer verzorgt onder de 18 jaar.

Voorwaarden Anw-uitkering

De achterblijvende partner heeft in een beperkt aantal gevallen recht op een Anw-uitkering van de overheid. Dat is het geval als:

 • de overleden werknemer in Nederland woonde of werkte, én
 • de partner nog niet de AOW-leeftijd heeft, én
 • de partner op de dag van overlijden van de werknemer aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
  • de partner zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar
  • de partner is minimaal 45 procent arbeidsongeschikt

In de overige gevallen zijn nabestaanden aangewezen op wat voor de overleden werknemer is geregeld. Dat kan een partnerpensioen zijn, maar dat is niet altijd aanwezig.

Wat is een Anw-gat?

De term Anw-gat of Anw-hiaat wordt gebruikt voor een pensioentekort bij het overlijden van een werknemer. Dus als iemand overlijdt voordat hij met pensioen gaat.

Een tekort kan ontstaan als de achterblijvende partner weinig of niets ontvangt op grond van de Anw, maar ook als het nabestaandenpensioen uit het hoofdpensioen onvoldoende is.

Wat houdt een Anw-gat­verzekering in?

Een Anw-gat­verzekering of Anw-pensioen is een oplossing voor je werknemers om het Anw-gat te dichten.

Wat kost mijn verzekeringspremie?

Wat kost mijn Anw-gat?

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn bij het overlijden van een werknemer? Gebruik dan deze handige reken-voorbeelden en zie direct wat je kosten zijn.

De nabestaanden van een werknemer lopen bij overlijden daardoor minder risico op inkomensverlies. De verzekering zorgt namelijk voor een maandelijkse uitkering tot aan de AOW-leeftijd.

Andere namen voor de Anw-gat­verzekering zijn:

Je kunt de premie voor de Anw-hiaat­verzekering geheel of gedeeltelijk laten betalen door je werknemer. Het gekozen deel kun je inhouden op het brutoloon. Het bedrag dat de werknemer netto betaalt, ligt daardoor fors lager.

Je kunt als werkgever ook bepalen of je werknemers vrijwillig of verplicht deelnemen aan deze verzekering.

Kies de juiste verzekeringen voor je bedrijf. Lees het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.

Voordelen Anw-gat­verzekering

Een Anw-gat­verzekering biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 1. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

  Voor een werknemer is een Anw-gat­verzekering een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Hiermee kun je als werkgever goede werknemers aantrekken en behouden.
 2. Minder voorwaarden aan uitkering

  De overheid stelt allerlei voorwaarden aan een Anw-uitkering, waardoor de kans op een uitkering klein is. Bij een Anw-gat­verzekering is dit niet het geval.
 3. Past binnen een beperkt budget

  Bij een beperkt bedrijfsbudget is het ook mogelijk om je werknemers deze zekerheid te bieden, omdat je hen zelf mee kunt laten betalen.

Advies over risico's en verzekeringen

Wil je advies over risico's en verzekeringen voor je personeel? Een adviseur ondersteunt je daar graag bij. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de regio zijn om je verder te helpen.

ANW-gat berekenen

Waarom het Anw-pensioen?

Als een werknemer overlijdt, blijft hun familie vaak met lege handen achter. Met het Anw-pensioen bied je jouw werknemers, hun gezinnen en jezelf een oplossing.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests