Advies nodig over een mogelijk Anw-gat?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Anw-gatverzekering
Anw-gatverzekering

Wat houdt een Anw-gat­verzekering in?

Een Anw-gat­verzekering biedt inkomenszekerheid aan de nabestaanden van een overleden werknemer. Dat kan een welkome aanvulling zijn, omdat zij niet altijd bij de overheid kunnen aankloppen voor een uitkering.

Algemene nabestaandenwet (Anw)

De Algemene nabestaandenwet (Anw) is bedoeld als een vangnet voor de partner en de kinderen van je werknemer. Maar door allerlei voorwaarden vallen niet alle nabestaanden onder deze wet. Ook is de Anw-uitkering laag en is er maar een beperkte periode recht op een uitkering.

ANW-uitkering is inkomensafhankelijk

De Anw-uitkering is verder inkomensafhankelijk. Zo wordt de uitkering al gekort als de partner een eigen inkomen heeft van meer dan 842 euro per maand. Als het salaris van de partner een bepaalde grens overschrijdt, is er zelfs helemaal geen recht op een uitkering.

Uitkering eindigt bij hertrouwen of samenwonen

Ook eindigt de uitkering als de partner hertrouwt of gaat samenwonen en als hij of zij geen kind meer verzorgt onder de 18 jaar.

Voorwaarden Anw-uitkering

De achterblijvende partner heeft in een beperkt aantal gevallen recht op een Anw-uitkering van de overheid. Dat is het geval als:

 • de overleden werknemer in Nederland woonde of werkte, én
 • de partner nog niet de AOW-leeftijd heeft, én
 • de partner op de dag van overlijden van de werknemer aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
  • de partner zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar
  • de partner is minimaal 45 procent arbeidsongeschikt

In de overige gevallen zijn nabestaanden aangewezen op wat voor de overleden werknemer is geregeld. Dat kan een partnerpensioen zijn, maar dat is niet altijd aanwezig.

Recht op Anw-uitkering?

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je controleren of je recht hebt op een Anw-uitkering.

Wat is een Anw-gat?

De term Anw-gat of Anw-hiaat wordt gebruikt voor een pensioentekort bij het overlijden van een werknemer. Dus als iemand overlijdt voordat hij met pensioen gaat.

Een tekort kan ontstaan als de achterblijvende partner weinig of niets ontvangt op grond van de Anw, maar ook als het nabestaandenpensioen uit het hoofdpensioen onvoldoende is.

Wat houdt een Anw-gat­verzekering in?

Een Anw-gat­verzekering of Anw-pensioen is een oplossing voor je werknemers om het Anw-gat te dichten.

De nabestaanden van een werknemer lopen bij overlijden daardoor minder risico op inkomensverlies. De verzekering zorgt namelijk voor een maandelijkse uitkering tot aan de AOW-leeftijd.

Andere namen voor de Anw-gat­verzekering zijn:

Is een Anw-gat­verzekering wettelijk verplicht?

Voor werkgevers is een Anw-hiaat­verzekering afsluiten niet wettelijk verplicht voor personeel, het is een arbeidsvoorwaarde. Wanneer je deze verzekering wel opneemt in de arbeidsvoorwaarden, dan kan het zowel verplicht als vrijwillig worden aangeboden door jou. 

Je kunt als werkgever dus bepalen of je werknemers vrijwillig of verplicht deelnemen aan deze verzekering.

Wat kost een Anw-gat­verzekering?

Je kunt de premie voor de Anw-hiaat­verzekering geheel of gedeeltelijk laten betalen door je werknemer. Het gekozen deel kun je inhouden op het brutoloon. Het bedrag dat de werknemer netto betaalt, ligt daardoor fors lager.

Premievoorbeeld kosten per maand

In dit voorbeeld hebben we de kosten per maand berekend van een ICT-onderneming voor een Anw-pensioen­verzekering. De eigenaar heeft een leeftijd heeft van 35 jaar en het verzekerd bedrag bij overlijden is 16.201 euro per jaar tot de AOW-leeftijd van de partner.

Verzekerd bedrag bij overlijden werknemer: 16.201 euro per jaar
Leeftijd werknemer: 35 jaar
Kosten per maand: circa 18 euro

Kies de juiste verzekeringen voor je bedrijf. Lees het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.

Voordelen Anw-gat­verzekering

Een Anw-gat­verzekering biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

  Voor een werknemer is een Anw-gat­verzekering een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Hiermee kun je als werkgever goede werknemers aantrekken en behouden.
 • Minder voorwaarden aan uitkering

  De overheid stelt allerlei voorwaarden aan een Anw-uitkering, waardoor de kans op een uitkering klein is. Bij een Anw-gat­verzekering is dit niet het geval.
 • Past binnen een beperkt budget

  Bij een beperkt bedrijfsbudget is het ook mogelijk om je werknemers deze zekerheid te bieden, omdat je hen zelf mee kunt laten betalen.

Advies over risico's en verzekeringen

Wil je advies over risico's en verzekeringen voor je personeel? Een adviseur ondersteunt je daar graag bij. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met een onafhankelijke adviseur uit jou regio.

ANW-gat berekenen

Waarom het Anw-pensioen?

Als een werknemer overlijdt, blijft hun familie vaak met lege handen achter. Met het Anw-pensioen bied je jouw werknemers, hun gezinnen en jezelf een oplossing.

Vragen over Anw-gat­verzekering

 • Wat is een Anw-gat?

  Een Anw-gat of Anw-hiaat ontstaat als iemand overlijdt voordat hij met pensioen gaat. Er is dan mogelijk een tekort als de achterblijvende partner weinig of niets ontvangt op grond van de Anw, maar ook als het nabestaandenpensioen uit het hoofdpensioen onvoldoende is.

 • Wat is een Anw-gat­verzekering?

  Een Anw-gat­verzekering of Anw-pensioen is een oplossing voor je werknemers om het Anw-gat te dichten. De nabestaanden van een werknemer behouden daardoor een goed inkomen. De verzekering zorgt namelijk voor een maandelijkse uitkering tot aan de AOW-leeftijd.

 • Waarom een Anw-gat­verzekering?

  Met een Anw-gat­verzekering zorg je goed voor je werknemers. Het geeft ze de zekerheid dat hun nabestaanden genoeg inkomen behouden. Een Anw-gat­verzekering is dan ook een mooie extra arbeidsvoorwaarde voor personeel.

 • Hoe duur is een Anw-gat­verzekering?

  De kosten voor een Anw-gat­verzekering hangen af van de branche waarin je onderneemt, de leeftijd van je werknemer(s) en de gekozen dekking. In dit artikel geven we een voorbeeld van zakelijke dienstverlener die gemiddeld circa 18 euro per maand betaalt. Voor een exacte kostenberekening kun je een offerte aanvragen voor jouw bedrijf.

 • Wat zijn de aandachtspunten bij personeel verzekeren?

  Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekerings­adviseur in voor een goed advies op maat.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests