Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Top 5 personeelsverzekeringen
Top 5 personeelsverzekeringen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico’s af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers.

Verzekeringen voor werkgevers

Een ongeval op het werk, een schadeclaim, een werknemer die arbeidsongeschikt raakt. Daar kun je veel geld aan kwijt zijn. Het zijn risico’s die je als ondernemer voor eigen rekening kunt nemen, maar je kunt je ook verzekeren.

Voor werkgevers bestaan er veel verschillende verzekeringen. Sommige richten zich op de risico’s die je als werkgever loopt (zoals de ziekte­verzuim­verzekering). Andere verzekeringen zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor je personeel (bijvoorbeeld de Nabestaanden­verzekering).

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel? Dit is de top 5:

1. Ziekte­verzuim­verzekering

Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je onderneming veel geld kosten. De loondoorbetaling bij ziekte is verplicht en kan wel twee jaar duren. Reken maar uit.

Vooral als je een klein bedrijf hebt is ziekte­verzuim een groot gevaar. Je kunt zomaar een belangrijke werknemer kwijtraken door een ongeval, burn-out of ziekte. Veel kleine bedrijven kunnen de financiële gevolgen hiervan niet zelf opvangen.

Met een ziekte­verzuim­verzekering loopt je bedrijf geen financieel risico meer door ziek personeel. Veel verzekeraars bieden je ook hulp bij het voorkomen van verzuim en de re-integratie van zieke werknemers.

Je kunt kiezen voor een MKB verzuim-ontzorg­verzekering. Deze verzuim­verzekering voldoet aan bepaalde voorwaarden van de overheid.

2. Collectieve ongevallen­verzekering

Een collectieve ongevallen­verzekering biedt een financiële compensatie als een werknemer door een ongeval overlijdt of blijvend invalide raakt. Denk aan ongevallen op het werk en tijdens woon-werkverkeer.

Een uitgebreide ongevallen­verzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag. De dekking bestaat uit het uitkeren van een afgesproken bedrag als de werknemer overlijdt of een percentage van het verzekerde bedrag als de werknemer voor altijd invalide blijft.

Een collectieve ongevallen­verzekering kost vaak maar enkele euro's per werknemer, afhankelijk van de risico's binnen je bedrijf. Ook bezoekers en stagiairs kun je in veel gevallen meeverzekeren. Verzekeraars kunnen ook advies geven om ongevallen te voorkomen en schade te beperken.

3. Aansprakelijkheids­verzekering

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten, nalatigheden of onvoorzichtigheid van personeel. Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven dekt de kosten hiervoor af. Daardoor is je bedrijf beschermd tegen schadeclaims.

Beroeps­aansprakelijk­heid

Naast een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) heb je ook een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV). Jij en je werknemers zijn hiermee verzekerd tegen de financiële schade na een beroepsfout, zoals het geven van verkeerd advies.

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering is met name nuttig voor werkgevers in de zakelijke dienstverlening.

4. Nabestaanden­verzekering

Met een collectieve nabestaanden­verzekering geef je jouw personeel meer zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan zorgt deze verzekering ervoor dat zijn partner een goede uitkering krijgt.

Daarmee dek je voor je werknemers niet alleen een risico af, maar bied je ook een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde. Misschien kun je hiermee zelfs personeel aantrekken of langer behouden.

Een Anw-uitkering is vaak niet genoeg voor de nabestaanden.

De Algemene nabestaandenwet (Anw) zorgt ervoor dat de partner van je overleden werknemer recht heeft op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden. Een nabestaanden­verzekering is dus geen overbodige luxe.

5. Expat­verzekering

Steeds meer bedrijven ondernemen over de grens. Heb jij ook internationale ambities of ben je al internationaal actief? Dan kan een expat­verzekering verstandig zijn.

Met een expat­verzekering zorg je ervoor dat je werknemers tegen de belangrijkste risico’s verzekerd zijn als zij (tijdelijk) in het buitenland werken of wonen.

Wat zijn de meest populaire verzekeringen in jouw branche? Bekijk een overzicht voor de horeca, bouw, detailhandel, groothandelzakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening.

Verzekeringen voor werkgevers, 3 tips

  • Welke risico's loop ik met mijn bedrijf?
    Bekijk een overzicht van de belangrijkste risico's en verzekeringen in het MKB. Download het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.
  • Ga voor een personeels­pakket
    Je kunt één verzekering afsluiten, maar het is vaak ook mogelijk om meerdere verzekeringen in één pakket onder te brengen. Met een personeels­pakket ben je tegen een aantrekkelijk tarief verzekerd voor de belangrijkste risico’s van het werkgeverschap. Daarbij profiteer je meestal van een pakketkorting. Ook krijg je als onderdeel van een personeels­pakket vaak ondersteuning om risico's te voorkomen of de gevolgen van een risico te beperken. 
  • Check de voorwaarden
    Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekerings­adviseur in voor een goed advies op-maat.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests