Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Arbeidsongeschiktheidsverzekering AOV kosten premie prijs
Arbeidsongeschiktheidsverzekering AOV kosten premie prijs

Wat kost een arbeidsongeschiktheids­verzekering?

Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) verzeker je je tegen verlies van inkomen door ziekte of een ongeval. Wat kost een AOV voor ondernemers en waar moet je op letten?

Wat is een arbeidsongeschiktheids­verzekering?

Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) ben je verzekerd tegen je eigen arbeidsongeschiktheid. De verzekering zorgt ervoor dat je een periodieke uitkering krijgt wanneer je niet kunt werken vanwege een ernstige ziekte of ongeval.

Waarom heb je een AOV nodig?

Als werkgever heb je met een ziekte­verzuim­verzekering je personeel waarschijnlijk verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Je kunt zelf natuurlijk ook te maken krijgen met ziekte, een ongeval of een burn-out. Er is altijd een risico dat jou iets overkomt. Met een AOV ben je hier als ondernemer tegen verzekerd.

Inkomen behouden

Je zorgt er met een AOV voor dat jij je inkomen behoudt. Als je een langere periode niet kunt werken vanwege een ernstig ongeval of ziekte, krijg je een vooraf afgesproken bedrag periodiek uitbetaald door je verzekeraar.

Hulp bij re-integratie

Bovendien word je, als dat nodig is, geholpen bij de re-integratie en krijg je bij veel verzekeraars in het kader van preventie ook een persoonlijke gezondheidscheck en coaching om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Check je inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Gebruik een inkomensindicator om te kijken wat jouw inkomen zal zijn bij arbeidsongeschiktheid. Aan de hand van negen vragen zie je wat het verschil in inkomen zal zijn als je een AOV hebt of niet.

Wat kost een AOV?

De kosten voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering verschillen per beroep en hangen ook af van jouw wensen als ondernemer. De premie wordt samengesteld op basis van looptijd, beroep, het verzekerde bedrag en het eigen risico.

AOV berekenen

Wat kost een AOV voor jou?

Een ongeluk, lichamelijke of geestelijke klachten kunnen ertoe leiden dat jouw inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt. Met een AOV bescherm je jouw inkomen.

Looptijd

Het is gebruikelijk om de AOV te laten doorlopen tot de leeftijd dat je recht hebt op AOW. Dat is nu 67 jaar. Kijk goed of je deze eindleeftijd naar voren kunt halen.

Wellicht is je hypotheek op je 65ste afgelost, en heb je bijna geen vaste lasten meer. Dan is het niet noodzakelijk om de AOV tot je AOW-leeftijd door te laten lopen.

Beroep

De premie van een AOV verschilt per beroep en branche. Er wordt gekeken naar het risico op ziekte of een ongeval. Een aannemer met personeel die zelf ook nog actief meedoet aan bouwprojecten zal een hogere premie betalen dan een directeur van een klein accountantskantoor.

Verzekerd bedrag

In de meeste gevallen is het verzekerde bedrag van een AOV 80 procent van je inkomen. Denk goed na over het bedrag dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen. Hoe lager je de uitkering inschaalt, hoe lager de premie.

Neem in deze berekening ook de werksituatie en het inkomen van je partner mee. Heb je dan het volledige salaris nodig dat je nu verdient?

Eigen risico

Hoe langer de periode van je eigen risico, hoe lager de premie voor de AOV. Om te besparen op de premie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eigenrisicoperiode van zes maanden.

Dit houdt in dat je eigenlijk alleen bij zeer ernstige gevallen een uitkering krijgt. Het betekent ook dat je zelf een buffer voor dit eerste halfjaar moet regelen.

Is de AOV-premie aftrekbaar?

Ja, de premie voor een AOV is fiscaal aftrekbaar voor ondernemers. Let op: een AOV is geen zakelijke aftrekpost, maar een persoonlijke verzekering.

De verzekeringsmaatschappij houdt loonbelasting in op de periodieke uitkering. Het verzekerde bedrag is dus een brutobedrag.

Aanvangskorting

Bij de meeste verzekeringen krijg je als ondernemer onder de 50 jaar, een aanvangskorting over de eerste drie jaar. De percentages wisselen, maar doorgaans bedraagt de korting het eerste jaar 30% en loopt dit stapsgewijs terug.

Hoe bereken je de AOV-premie?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 32,4% van de ondernemers met personeel een arbeidsongeschiktheids­verzekering heeft. Ze betalen gemiddeld 6,7% van hun ondernemersinkomen aan AOV-premie.

Dat is gemiddeld genomen 250 euro per maand. De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt zo’n 40 procent in de kosten. Gemiddeld kom je dan netto uit op 150 euro per maand.

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kan de premie dus hoger of lager uitvallen dan het gemiddelde. De premie kan nog worden bijgesteld als je een van de drie hierboven genoemde variabelen aanpast: looptijd, verzekerd bedrag of eigen risico.

Tips voor een passende AOV

1. Ga na welke verzekering het beste aansluit bij jouw onderneming en jouw werkzaamheden. Er bestaan arbeidsongeschiktheids­verzekeringen voor specifieke beroepsgroepen. Zo is er bijvoorbeeld een AOV voor huisartsen en een AOV voor tandartsen.


2. Een goede AOV kiezen is niet eenvoudig. Laat je informeren door een onafhankelijke verzekerings­adviseur. Hij kan samen met jou de risico's en opties in kaart brengen. Daarna kun je een gewogen beslissing nemen.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests