Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

AOV ondernemers kosten
AOV ondernemers kosten

Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV), ja of nee?

Een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) kost gemiddeld 250 euro per maand. Eén op de drie ondernemers met personeel heeft zich inmiddels verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. En jij?

Waarschijnlijk heb je je personeel al goed verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat doe je met een ziekte­verzuim­verzekering.

Maar wat als jijzelf uitvalt door een ongeluk, een vervelende ziekte of met een burn-out? Het kan iedereen gebeuren. Je bent niet onsterfelijk.

Een derde kiest voor AOV

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 32,4 procent van de ondernemers met personeel (zmp'ers) een AOV heeft afgesloten voor zichzelf.

Bij ondernemers zonder personeel (zzp'ers) is dat percentage een stuk lager, 19 procent. Vier op de tien zzp'ers heeft zelfs helemaal geen voorziening voor arbeidsongeschiktheid.

AOV, waarom nuttig?

 • Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering zorg je ervoor dat jij je inkomen behoudt en dat je geholpen wordt bij je re-integratie.
 • Mocht je tijdelijk of langdurig uit de running zijn, dan weet je van tevoren wat je uitkering is bij ieder percentage arbeidsongeschiktheid. Op die manier ben je zeker van je inkomen.
 • Bij veel verzekeraars krijg je ook coaching om arbeidsongeschiktheid te voorkomen (preventie). Bekijk bijvoorbeeld de Ondernemers-AOV van De Goudse verzekeringen.

Ga na welke verzekering het beste aansluit bij jouw onderneming en jouw werkzaamheden. Er bestaan arbeidsongeschiktheids­verzekeringen voor specifieke beroepsgroepen. Zo is er bijvoorbeeld een AOV voor huisartsen en een AOV voor tandartsen.

Kosten AOV

Ondernemers met personeel betalen gemiddeld 6,7 procent van hun bruto-ondernemersinkomen aan AOV-premie, aldus het CBS.

Gemiddeld betalen ondernemers ongeveer 250 euro per maand voor hun arbeidsongeschiktheids­verzekering

De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt zo’n 40 procent in de kosten. Gemiddeld kom je dan uit op 150 euro netto per maand.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Kosten AOV in jouw situatie

De exacte premiekosten voor een AOV zijn afhankelijk van:

 • het type werk dat je doet (beroep)
 • je leeftijd
 • je gewenste uitkering, wachttijd en eindleeftijd

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Gebruik dan bijvoorbeeld de handige premie-tool (halverwege de pagina) van De Goudse Verzekeringen. Je kunt ook een offerte aanvragen bij enkele verzekeraars naar keuze.

Besparen op je AOV-premie

Vind je een AOV aan de dure kant? Dan kun je op de volgende drie manieren besparen:

 1. Eigen risico verhogen
  De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van je eigen risico. Als je voor een langere periode van eigen risico kiest, verlaag je de premie. Je moet dan wel de eerste periode (X aantal maanden) van ziekte zelf kunnen opvangen.

 2. Verzekerd bedrag verlagen
  Je kunt ervoor kiezen niet je hele inkomen te verzekeren, maar slechts een deel. Hiermee kun je ook de premie verlagen. Denk wel goed na of en hoe je dit inkomensgat zelf kunt dichten bij langdurige ziekte.

 3. Eindleeftijd aanpassen
  De premie is ook afhankelijk van de verzekerde periode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de eindleeftijd te verlagen en in die laatste jaren van je carrière zelf het risico op te vangen. Bijvoorbeeld van je 62ste tot je 67ste. Dit is wel riskant, je moet dan zeker weten dat je in die periode een goede buffer of ander alternatief hebt.

Heb je een AOV echt nodig? Gebruik de risico-checklist in het gratis whitepaper Welke verzekeringen heb ik nodig?

Laat je informeren door een onafhankelijke verzekerings­adviseur. Hij kan samen met jou de risico's en opties in kaart brengen. Daarna kun je een gewogen beslissing nemen. 

bereken je premie en kosten

Wat kost een AOV voor jou?

Een ongeluk, lichamelijke of geestelijke klachten kunnen ertoe leiden dat jouw inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt. Met een AOV bescherm je jouw inkomen.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests