Beroepsaansprakelijkheid verzekering MKB
Beroepsaansprakelijkheid verzekering MKB

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering in het MKB, ja of nee?

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV), wat is dat? En voor welke beroepen in het MKB is deze verzekering onmisbaar? Tekst en uitleg voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening.

Direct naar een onderwerp over de beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV):

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering MKB

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) kan heel waardevol zijn voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Met name als je het risico loopt op een grote schadeclaim door een beroepsfout van jou of je werknemer(s).

Wat is een beroepsfout?

Vaak gaat het om een verkeerd advies, plan, ontwerp of contract waardoor jouw klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. Je klant kan dan jouw bedrijf aansprakelijk stellen voor de schade.

Vooral bij bepaalde beroepen in de zakelijke dienstverlening ligt een dure beroepsfout op de loer. Als je bij grote projecten betrokken bent, kan de schade enorm zijn en een schadeclaim dus ook.

Is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) verplicht?

Kijk goed in het contract met je opdrachtgever of een BAV verplicht wordt gesteld. Het kan ook zijn dat een beroepsorganisatie of branchevereniging je verplicht een BAV te hebben.

Kenmerken beroeps­aansprakelijk­heids­­verzekering

Met een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering voor ondernemers voorkom je dat jij opdraait voor de schade na beroepsfouten. Als je een schadeclaim krijgt, gaat je verzekeraar bemiddelen en zo nodig de schade vergoeden.

  • Met een BAV ben je verzekerd voor aansprakelijkheid als gevolg van beroepsfouten, zoals een verkeerd advies, een verkeerde berekening of het verstrekken van onjuiste informatie. 
  • Hieronder valt schade door fouten van je vaste personeel, maar ook uitzendkrachten, stagiair(e)s, firmanten en commissarissen van het bedrijf.

Door de enorme diversiteit aan mogelijke schade zijn er ook verschillende vormen van aansprakelijkheid. Er is bijvoorbeeld een belangrijk verschil tussen bedrijfs­aansprakelijk­heid en beroeps­aansprakelijk­heid:

Wanneer spreek je over beroeps­aansprakelijk­heid?

Beroeps­aansprakelijk­heid gaat altijd over vermogensschade: financieel nadeel door een beroepsfout. Denk aan het verlies van omzet, verlies van marktaandeel en kosten in verband met vertraging.

Wanneer spreek je over bedrijfs­aansprakelijk­heid?

Naast beroeps­aansprakelijk­heid heb je ook bedrijfs­aansprakelijk­heid. Dit gaat over schade aan personen (letsel) en/of schade aan zaken (bezittingen). Bijvoorbeeld als jij of je werknemer in het pand van je klant per ongeluk een computerscherm omgooit. Of als een klant struikelt over elektriciteitssnoeren in jouw bedrijf.

Ook voor bedrijfs­aansprakelijk­heid kun je een verzekering afsluiten. Lees meer over de bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering, ja of nee?

Maak een goede afweging voor jouw situatie. Door de toename van het aantal juridische procedures, ingewikkelde opdrachten en concurrentie ben je mogelijk heel kwetsbaar voor bepaalde beroepsrisico's.

Voorbeelden van zulke risico's zijn het geven van verkeerde adviezen, het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie en het schenden van intellectuele eigendomsrechten.

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) hoeft niet duur te zijn en is geen overbodige luxe als het een keer flink misgaat.

Denk na over je bedrijfrisico's rondom aansprakelijkheid

Bedenk of jij of jouw medewerkers risico’s lopen, zoals het geven van verkeerde adviezen en het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie. Geeft jouw bedrijf regelmatig advies aan ondernemers?

Al deze risico's kunnen verstrekkende gevolgen hebben in de vorm van hoge juridische kosten, schadeclaims en reputatieschade. Dat is een gevaar voor de continuïteit van je onderneming. Hoe groot kan de schade zijn? Maak een goede afweging van je risico.

Heb jij een BAV echt nodig? Gebruik de handige risico-checklist in het gratis whitepaper Welke verzekeringen heb ik nodig?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zakelijke dienstverleningEen BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepsgroepen:

De aansprakelijkheids­verzekering staat op nummer 1 in de top 5 verzekeringen in de zakelijke dienstverlening.

Kosten beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering kost je waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 100 euro per maand. De exacte kosten van de premie zijn onder meer afhankelijk van je beroep, je omzet, het verzekerde bedrag en je eigen risico. Je kunt kiezen uit een verzekerd bedrag van 250.000 euro tot 1.000.000 euro per aanspraak, met als maximum tweemaal het verzekerd bedrag per jaar

Rekenvoorbeeld consultantbureau

Als ondernemer in de zakelijke dienstverlening kies je bijvoorbeeld voor een bedrijfsaansprakelijheids­verzekering met een eigen risico van 750 euro per aanspraak. Hoeveel ben je dan kwijt aan premiekosten per maand? De berekening: 

Jaaromzet consultantbureau:450.000 euro
Verzekerd bedrag per verzekeringsjaar:500.000 euro
Premiekosten per maand:+/- 65 euro

Bij veel verzekeraars kun je korting krijgen als je deze verzekering combineert met andere zakelijke verzekeringen. Met een verzekeringspakket bespaar je al snel tot 10 procent op de totale kosten.

beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) MKB risico's

Voorwaarden beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk goed naar de hoogte van het eigen risico. Bekijk ook de lijst van uitsluitingen in de aanvullende voorwaarden, om te zien wat er niet verzekerd is.

Schakel een verzekerings­adviseur in voor onafhankelijk advies. Bespreek samen de risico’s en oplossingen en neem een afgewogen beslissing.

Vragen over beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering MKB

  • Wat is beroeps­aansprakelijk­heid?

    Als je klant financieel nadeel oploopt door een fout van jouw bedrijf kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld.  Beroeps­aansprakelijk­heid gaat altijd over vermogensschade, zoals omzetverlies, verlies van marktaandeel of kosten in verband met vertraging.

  • Wanneer is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering verplicht?

    Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is wettelijk verplicht voor beroepen zoals architecten , accountants en advocaten . Daarnaast kan een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever je verplichten om een BAV te hebben. Als je een opdracht doet voor de overheid, moet je in veel gevallen ook een BAV hebben.

  • Hoe kan ik beroeps­aansprakelijk­heid voorkomen?

    Probeer de kans op beroepsfouten te minimaliseren door personeel te trainen en duidelijke instructies en protocollen te geven. Zorg dat er altijd een grondige check plaatsvindt voor oplevering aan de klant. Leg in je contracten goed vast waar de verantwoordelijkheid ligt na geleverde diensten. Ook in je algemene voorwaarden kun je je aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Bekijk wel goed of dit is toegestaan. Vraag altijd juridisch advies.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Iedereen maakt fouten

Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Meest gelezen

Prestatiebeloning, hoe werkt dat?

Met een prestatiebeloning kun je als ondernemer je werknemers belonen als zij een bepaalde prestatie leveren. Op die manier stimuleer je werknemers individueel of in teamverband doelen te halen. Hoe werkt dat in de praktijk?

Cao's in de zakelijke dienstverlening

Wat staat er in een cao? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke cao’s zijn verplicht in de zakelijke dienstverlening? Een overzicht, van architecten-cao tot schoonmaak-cao.

Personeels­kosten in de zakelijke dienstverlening

In de zakelijke dienstverlening leggen personeels­kosten veel gewicht in de schaal. Als ondernemer in deze branche besteed je hier dan ook de nodige aandacht aan. Enkele aandachtspunten en tips voor zakelijke dienstverleners.

Whitepapers en online tests