Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Verzekeringen detailhandel
Verzekeringen detailhandel

De 5 belangrijkste verzekeringen in de detailhandel

Als (web)winkelier ben je druk met het runnen van je bedrijf. De kassa van je winkel of webwinkel moet immers blijven rinkelen. Met verzekeringen voor de detailhandel kun je dit onder allerlei omstandigheden blijven doen.

In de detailhandel kun je tegen verschillende risico’s aanlopen. Als eigenaar van een webwinkel kun je te maken krijgen met een storing op je website. En als eigenaar van een herenmodezaak kun je veel geld kwijt zijn aan een deskundige verkoper die langdurig ziek thuiszit.

Je bepaalt als ondernemer uiteindelijk zelf hoe je met deze risico’s omgaat. Daarbij kun je maatregelen nemen om ze te voorkomen of te beperken, maar ook kun je ze afdekken met verzekeringen speciaal voor de detailhandel. Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden om je bedrijf te verzekeren.

Winkel of webwinkel verzekeren?

Welke verzekeringen zijn noodzakelijk voor ondernemers in de detailhandel? Een top 5:

1. Inventaris- en goederen­verzekering

Een inventaris- en goederen­verzekering verzekert de inhoud van je bedrijfspand tegen onder meer brand, storm en waterschade. Wanneer je zelf verbeteringen aan het huurpand hebt aangebracht, zoals een toonbank, houten vloer of keukenblok, dan kun je dit ook meeverzekeren uit 'huurdersbelang'.

Als je bederfelijke producten hebt staan, kan dekking voor koelschade goed van pas komen. Aanvullend op deze detailhandel­verzekering kun je ook geld, glas en elektronica, zoals kassasystemen en computers, meeverzekeren.

Tip

Hoe helpt deze verzekering je bedrijf snel weer op de been na een inbraak? Bekijk de ervaring van Marc en Xander Pols (City Lens en City Bril). 

2. Aansprakelijkheids­verzekering

Het kan gebeuren dat je als winkelier of webwinkelier aansprakelijk wordt gesteld. Bijvoorbeeld door een klant die uitglijdt over een pas gedweilde vloer of vanwege een gebrekkig product. Dit kan leiden tot flinke schadeclaims. Een aansprakelijkheids­verzekering helpt je bij het verweer en vergoedt de schade aan personen en zaken.

Ondernemen in de detailhandel

Je winkel sluiten door schade?

Een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Beperk dit soort risico's met een verzekeringspakket op maat voor de detailhandel.

3. Bedrijfsschade­verzekering

Wanneer jouw winkel door een brand, waterschade of een websitestoring een periode gesloten is, betekent dit dat je omzet en klanten kunt verliezen. Je vaste lasten zoals personeels­kosten en huur lopen gewoon door. Een bedrijfsschade­verzekering vergoedt deze vaste lasten en de misgelopen winst.

Heb je vervangende bedrijfsruimte nodig of moet je inventaris huren om je winkel snel weer te kunnen openen? Ook deze kosten worden vergoed.

Tip

Lees hoe ondernemer Bert Waardijk zijn schoenenwinkel kon oplappen na een winkelbrand op 1 januari.

4. Verzuim­verzekering

Een winkel is zo goed als zijn personeel. Je bent dan ook zuinig op je werknemers, maar toch kan iemand uitvallen. Een verzuim­verzekering dekt het risico op loondoorbetaling.

Daarnaast loop je andere werkgeversrisico’s rond ziek personeel, tot wel twaalf jaar lang. Deze risico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisico­verzekering en een WGA-eigenrisico­verzekering.

5. Ondernemers-AOV

Stel, je raakt als ondernemer zelf arbeidsongeschikt. Bijvoorbeeld door langdurige ziekte of een ongeval. Wie moet er dan op de winkel passen? En hoe vang je dit financieel op?

Want als jij je niet meer kunt inzetten voor je winkel, kan dat grote gevolgen hebben voor je portemonnee. Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering, zoals de Ondernemers-AOV, regel je financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid.

Verzekeringspakket detailhandel

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor de detailhandel aan. Zo'n pakket bevat verschillende verzekeringen voor winkeliers. Je kunt dit pakket zelf samenstellen.

Als je bijvoorbeeld een eigen webshop hebt is een verzekering tegen cybercrime geen overbodige luxe. Of als je een eigen pand hebt is een bedrijfsgebouwen­verzekering ook wel handig.

Het voordeel van een verzekeringspakket is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteer je ook van branchespecifieke voordelen of een pakketkorting.

Tip

Wil je weten welke verzekeringen broodnodig zijn voor jouw winkel? Een onafhankelijke verzekerings­adviseur kan samen met jou de risico's van je bedrijf in kaart brengen en de juiste verzekeringen afsluiten. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests