De groothandel is een behoorlijk grote branche. Zo zijn volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 80.000 bedrijven actief in de groothandel. Onder deze noemer vallen heel verschillende bedrijven, van groothandels in levensmiddelen tot groothandels in machines.
Groothandels hebben te maken met uiteenlopende risico’s. Daarbij zijn er bij bederfelijke goederen andere risico’s dan bij bouwmachines. Een verzekeringsadviseur kan de risico’s van je groothandel in kaart brengen en je adviseren over verzekeringen voor de groothandel.
Verzekeringen groothandel
1. Aansprakelijkheidsverzekering
Als jij of jouw werknemers schade veroorzaken aan een klant of zijn spullen, kan het bedrijf hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Je kunt dan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor een onveilig product dat je hebt verkocht.
Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je niet alleen dit risico verzekeren, maar ook kosten voor een product recall oftewel terughaalactie.
2. Inventaris- en goederenverzekering
Van meubilair tot magazijnen met voorraden, in een groothandel staan waardevolle spullen. Deze kun je verzekeren met een inventaris- en goederenverzekering. Daarmee kun je als ondernemer snel weer de draad oppakken na een brand of een flinke storm.
Groothandels met bederfelijke goederen kunnen aanvullend koelschade verzekeren. Een andere aanvulling is de elektronicaverzekering, die ook computers, een telefooncentrale of specialistische apparatuur verzekert.
Als ondernemer in de groothandel kun je te maken krijgen met brandschade aan je inventaris of een claim vanwege het leveren van een onveilig product.Ken jij de risico's in de groothandel?
3. Collectieve ongevallenverzekering
Een collectieve ongevallenverzekering biedt in de eerste plaats financiële dekking bij ongevallen. Daarmee help je om invulling te geven aan je wettelijke plicht om je als goed werkgever te gedragen. Voor een werknemer die blijvend invalide wordt, is dan een eenmalige uitkering geregeld.
In de tweede plaats kun je als onderdeel van deze verzekering hulp krijgen om ongevallen te voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus preventiemedewerker.
4. Werkmaterieelverzekering
Bij werkmaterieel denk je in de groothandel algauw aan heftrucks. Met een werkmaterieelverzekering kun je deze verzekeren, waarbij je de keuze hebt uit verschillende dekkingen. De WA-dekking is verplicht voor heftrucks, ook als ze alleen op het eigen terrein rond rijden. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij of je werknemer toebrengt aan anderen (zaakschade of personenschade).
Met cascodekking ben je ook verzekerd voor schade aan het werkmaterieel zelf.
5. Bedrijfsschadeverzekering
Een bedrijfsschadeverzekering zorgt ervoor dat je bedrijf door kan na een calamiteit zoals een grote brand of waterschade. Zo'n calamiteit kan ervoor zorgen dat je bedrijfsactiviteiten (deels) stil komen te liggen, terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Met een bedrijfsschadeverzekering heb je dan dekking voor deze vaste lasten en de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.
Ook de kosten voor het huren van een vervangende bedrijfsruimte of inventaris worden vaak vergoed.
6. Cyberriskverzekering
Cybercriminaliteit staat steeds hoger op de agenda van ondernemers. Ook als groothandelaar zal je dit niet ontgaan, omdat ICT in de groothandel meer en meer toepassingen krijgt.
Een cyberriskverzekering biedt een complete oplossing tegen cybercriminaliteit. Die kan bestaan uit hulp bij het voorkomen ervan, maar ook uit een oplossing voor als je er toch mee te maken krijgt. Dat kan in de vorm van hulp bij het herstel of een financiële vergoeding.
7. Verzuimverzekering
Een verzuimverzekering dekt het risico op loondoorbetaling. Dit risico loop je zolang een werknemer bij jou in dienst is. Wordt bijvoorbeeld een magazijnmedewerker ziek, dan ben je verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen.
Daarnaast loop je andere werkgeversrisico’s, tot wel twaalf jaar lang. Deze risico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisicoverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering. In combinatie met een verzuimverzekering dek je hiermee het volledige twaalfjarige risico af.
Verzekeringspakket groothandel
Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor de groothandel aan. Zo’n pakket bevat verschillende verzekeringen voor de groothandel.
Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van branchespecifieke voordelen of een pakketkorting. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.
Oei! Een aanrijding met een heftruck, kapotte producten of een hack van je voorraadsysteem. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.Specialist in de groothandel?