Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Verzekeringen groothandel
Verzekeringen groothandel

7 verzekeringen voor de groothandel

351 Elke groothandel loopt risico’s. Als groothandelaar kun je deze risico’s voorkomen, beperken en indien nodig afdekken met verzekeringen. Dit zijn zeven verzekeringen voor de groothandel.

De groothandel is een behoorlijk grote branche. Zo zijn volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 80.000 bedrijven actief in de groothandel. Onder deze noemer vallen heel verschillende bedrijven, van groothandels in levensmiddelen tot groothandels in machines.

Groothandels hebben te maken met uiteenlopende risico’s. Daarbij zijn er bij bederfelijke goederen andere risico’s dan bij bouwmachines.

Een verzekerings­adviseur kan de risico’s van je groothandel in kaart brengen en je adviseren over verzekeringen voor de groothandel.

Verzekeringen groothandel

1. Aansprakelijkheids­verzekering

Als jij of jouw werknemers schade veroorzaken aan een klant of zijn spullen, kan het bedrijf hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Je kunt dan een beroep doen op je aansprakelijkheids­verzekering. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor een onveilig product dat je hebt verkocht.

Met een aansprakelijkheids­verzekering kun je niet alleen dit risico verzekeren, maar ook kosten voor een product recall oftewel terughaalactie.

2. Inventaris- en goederen­verzekering

Van meubilair tot magazijnen met voorraden, in een groothandel staan waardevolle spullen. Deze kun je verzekeren met een inventaris- en goederen­verzekering. Daarmee kun je als ondernemer snel weer de draad oppakken na een brand of een flinke storm.

Groothandels met bederfelijke goederen kunnen aanvullend koelschade verzekeren. Een andere aanvulling is de elektronica­verzekering, die ook computers, een telefooncentrale of specialistische apparatuur verzekert.

Ken jij de risico's in de groothandel?

Als ondernemer in de groothandel kun je te maken krijgen met brandschade aan je inventaris of een claim vanwege het leveren van een onveilig product.

3. Collectieve ongevallen­verzekering

Een collectieve ongevallen­verzekering biedt in de eerste plaats financiële dekking bij ongevallen. Daarmee help je om invulling te geven aan je wettelijke plicht om je als goed werkgever te gedragen. Voor een werknemer die blijvend invalide wordt, is dan een eenmalige uitkering geregeld.

In de tweede plaats kun je als onderdeel van deze verzekering hulp krijgen om ongevallen te voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus preventiemedewerker.

4. Werkmaterieel­verzekering

Bij werkmaterieel denk je in de groothandel algauw aan heftrucks. Met een werkmaterieel­verzekering kun je deze verzekeren, waarbij je de keuze hebt uit verschillende dekkingen. De WA-dekking is verplicht voor heftrucks, ook als ze alleen op het eigen terrein rond rijden. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij of je werknemer toebrengt aan anderen (zaakschade of personenschade).

Met cascodekking ben je ook verzekerd voor schade aan het werkmaterieel zelf.

5. Bedrijfsschade­verzekering

Een bedrijfsschade­verzekering zorgt ervoor dat je bedrijf door kan na een calamiteit zoals een grote brand of waterschade. Zo'n calamiteit kan ervoor zorgen dat je bedrijfsactiviteiten (deels) stil komen te liggen, terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen.

Met een bedrijfsschade­verzekering heb je dan dekking voor deze vaste lasten en de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

Ook de kosten voor het huren van een vervangende bedrijfsruimte of inventaris worden vaak vergoed.

6. Cyberrisk­verzekering

Cybercriminaliteit staat steeds hoger op de agenda van ondernemers. Ook als groothandelaar zal je dit niet ontgaan, omdat ICT in de groothandel meer en meer toepassingen krijgt.

Een cyberrisk­verzekering biedt een complete oplossing tegen cybercriminaliteit. Die kan bestaan uit hulp bij het voorkomen ervan, maar ook uit een oplossing voor als je er toch mee te maken krijgt. Dat kan in de vorm van hulp bij het herstel of een financiële vergoeding.

7. Verzuim­verzekering

Een verzuim­verzekering dekt het risico op loondoorbetaling. Dit risico loop je zolang een werknemer bij jou in dienst is. Wordt bijvoorbeeld een magazijnmedewerker ziek, dan ben je verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen.

Daarnaast loop je andere werkgeversrisico’s, tot wel twaalf jaar lang. Deze risico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisico­verzekering en een WGA-eigenrisico­verzekering. In combinatie met een verzuim­verzekering dek je hiermee het volledige twaalfjarige risico af.

Verzekeringspakket groothandel

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor de groothandel aan. Zo’n pakket bevat verschillende verzekeringen voor de groothandel.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van branchespecifieke voordelen of een pakketkorting. Een verzekerings­adviseur kan je hier meer over vertellen.

Groothandel ondernemer

Specialist in de groothandel?

Oei! Een aanrijding met een heftruck, kapotte producten of een hack van je voorraadsysteem. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Cao's in de groothandel, een overzicht

11980 Veel groothandelsbedrijven zijn gebonden aan de bepalingen van een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Wat staat er in een cao? En welke cao's zijn er voor de groothandel?

Minimumloon in de groothandel

6200 Hoe hoog is het minimumloon voor groothandelsbedrijven? En hoeveel betaal je aan werknemers die jonger zijn dan 21 jaar? Dit zijn de regels in de groothandel.

Kosten personeel groothandel

1695 In de groothandel moet je ook op de kleintjes letten. Daarom wil je als ondernemer precies weten wat een werknemer je kost. Een overzicht met alle personeels­kosten op een rij.

Whitepapers en online tests