Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

personeelverzekering horeca
personeelverzekering horeca

7 verzekeringen voor horeca­personeel

802 Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel in de horeca? Bekijk 7 manieren om je werknemers en je horecabedrijf goed te verzekeren tegen financiële schade.

Financieel vangnet horeca­personeel

Als je personeel in dienst hebt loopt je bedrijf meer risico's. Jouw chef-kok kan zomaar ziek worden, je ober kan een ongeluk krijgen en je gastvrouw kan een schadeclaim indienen na een arbeidsconflict. Heb jij in zulke gevallen een financieel vangnet?

personeelsverzekeringen horecabedrijven

Naast verzekeringen om je bedrijf te beschermen, kun je ook verzekeringen afsluiten voor je personeel. Als goede werkgever in de horeca koester je je hardwerkende teamleden. Natuurlijk wil je hun ook wat meer zekerheid bieden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je kunt verzekeringen slim inzetten als secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarmee kun je goed personeel aantrekken en langer behouden.

7 verzekeringen personeel horeca

Wat zijn de meest gekozen personeels­verzekeringen in de horeca? Dit is de top 7:

1. Verzuim­verzekering

Met name voor kleine horecabedrijven is een verzuim­verzekering onmisbaar. Als je werknemer onverhoopt lang ziek is, zit je met een groot probleem. Je moet zijn loon doorbetalen en voor vervanging zorgen.

Een verzuim­verzekering zorgt ervoor dat je het loon van je zieke werknemer door kan betalen. Daarnaast krijg je vaak ook hulp bij het voorkomen van verzuim en de re-integratie van zieke werknemers.

Wat kost een zieke horecawerknemer precies?

Je krijgt ook te maken met kosten van vervanging van personeel en productieverlies, Lees het artikel Ziekte­verzuim in de horeca, dit zijn de kosten.

Horeca ziekteverzuimverzekering

Ziekte­verzuim in de horeca

Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken

MKB verzuim-ontzorg­verzekering

De overheid wil MKB-ondernemers helpen bij verzuim want dit is voor veel kleine horecabedrijven een zware last. Daarom is de MKB verzuim-ontzorg­verzekering geïntroduceerd.

Deze ontzorg­verzekering sluit goed aan bij ondernemers die de regie rondom ziekte­verzuim uit handen willen geven. Bij de 'normale' verzuim­verzekering heb je namelijk meer vrijheid om de invulling en de kosten zelf te bepalen.

2. WIA-verzekering

Als je horecawerknemer door ziekte langdurig uit de running is, bestaat de kans dat zijn inkomen flink daalt. Bijvoorbeeld als de WIA-uitkering lager uitvalt dan het loon of als er geen recht is op WIA.

Het UWV bepaalt of je horecawerknemer na twee jaar ziekte in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Dit hangt in eerste instantie af van de vraag hoeveel hij nog kan werken.

Collectieve WIA

Als werkgever kun je hiervoor een collectieve WIA-verzekering afsluiten. Hiermee geef je jouw horeca­personeel een extra vangnet én een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Naast de inkomensaanvulling ondersteunen veel verzekeraars ook de zieke werknemer bij de re-integratie. Bijvoorbeeld door te zoeken naar mogelijkheden om (weer) te gaan werken in jouw bedrijf of bij een andere werkgever.

3. Ongevallen­verzekering

Je chefkok verbrandt zijn arm, je ober struikelt en breekt zijn been. In de horeca gaat het nogal eens mis. De gevolgen voor de getroffen werknemer kunnen groot zijn. Wat als je werknemer blijvend invalide is of zelfs overlijdt?

Met een ongevallen­verzekering regel je als goed werkgever een eenmalige uitkering voor werknemers die een arbeidsongeval krijgen.

Een uitgebreide ongevallen­verzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag. De dekking bestaat uit het uitkeren van het afgesproken bedrag als de werknemer overlijdt of een uitkering als de werknemer invalide is.

4. Nabestaanden­verzekering

Het overlijden van een horecawerknemer kan een grote impact hebben op de nabestaanden. Voor nabestaanden is er vaak te weinig compensatie. Vanuit de overheid is er soms wel een financieel vangnet, maar dit is lang niet altijd voldoende.

Als een werknemer overlijdt, zal dat hard aankomen bij de nabestaanden. Emotioneel, maar soms ook in financieel opzicht.

Met een nabestaanden­verzekering geef je jouw horeca­personeel meer financiële zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan kunnen de nabestaanden dankzij deze verzekering terugvallen op een eenmalige of maandelijkse uitkering.

Een bedrijfsongeval kan ook sporen nalaten op de werkvloer. Zorg voor goede begeleiding door een arbodienst, schakel bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon in na traumatische ervaringen.

5. Anw-gat­verzekering of Anw-pensioen

In Nederland kennen we de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet geeft de partner van een overleden werknemer recht op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden.

Met een Anw-pensioen kun je ervoor zorgen dat de overheidsuitkering wordt aangevuld met een maandelijks bedrag. Hiermee krijgt de nabestaande van je werknemer meer financiële armslag.

Verschil nabestaanden­verzekering en Anw-pensioen

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de nabestaanden­verzekering (4) en het Anw-pensioen (5). Bij het Anw-pensioen kunnen werknemers namelijk zelf beslissen of ze wel of niet meedoen.

6. Ziektewet-eigenrisico­verzekering

Als je ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet, is het slim om een Ziektewet-eigenrisico­verzekering af te sluiten.

Ziekewetuitkering

Als eigenrisicodrager moet je de Ziektewetuitkering betalen van werknemers die in de Ziektewet terechtkomen.

Als bijvoorbeeld een horecawerknemer met een tijdelijke arbeids­overeenkomst ziek uit dienst gaat, kun jij mogelijk opdraaien voor de Ziektewetuitkering van je werknemer. Dat is het geval als je eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet.

Met de Ziektewet-eigenrisico­verzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar.

7. WGA-eigenrisico­verzekering

Misschien heb je er (ook) voor gekozen eigenrisicodrager te zijn voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dat geval ben je verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers.

Een werknemer krijgt deze uitkering na twee jaar ziekte, als verwacht wordt dat hij (in de toekomst) nog zal kunnen werken. Met een WGA-eigenrisico­verzekering kun je ook dit risico onderbrengen bij een verzekeraar.

Slimme opties voor horecawerkgevers

  1. Personeels­pakket
    Met een personeels­pakket ben je in een keer verzekerd voor de belangrijkste risico’s rondom horeca­personeel. Dit is goedkoper dan het afsluiten van losse verzekeringen. Ook krijg je als onderdeel van dit pakket ondersteuning om risico's te voorkomen of de gevolgen van een risico te beperken.

  2. Verzekeringspakket horeca
    Als je het personeels­pakket combineert met verschillende bedrijfs­verzekeringen, profiteer je optimaal. Je kunt dan zelf een compleet pakket voor de horeca samenstellen, toegesneden op jouw specifieke wensen en supervoordelig, dankzij de extra pakketkorting.

  3. Advies op maat
    Welke verzekeringen heb jij echt nodig? En welke polisvoorwaarden sluiten het beste aan bij jouw situatie? Schakel een verzekerings­adviseur in om samen met jou de beste verzekeringen te kiezen. Wil je weten wat de prijs is van verzekeringen voor jouw horecazaak? Vraag dan een offerte aan bij een verzekeraar naar keuze.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

158971 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

104466 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests