Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

Arbeidsvoorwaarden in de horeca
Arbeidsvoorwaarden in de horeca

Arbeidsvoorwaarden in de horeca

4788 Geschikt horeca­personeel is lastig te vinden. Met de juiste arbeidsvoorwaarden kun je goede mensen aantrekken. Een overzicht van mogelijke arbeidsvoorwaarden in de horeca.

Cao horeca

In een collectieve arbeids­overeenkomst (cao) staat welke arbeidsvoorwaarden je minimaal moet bieden aan je horeca­personeel. In de horeca is er een verplichte cao op initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Tip

Lees meer over de horeca-cao.

Houd rekening met de bepalingen in de cao omtrent je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Zorg dat je opvalt op de arbeidsmarkt door net iets meer te bieden dan de concurrent. Hieronder lees je welke speelruimte je daarbij hebt.

Tip

Bekijk de video over slimme arbeidsvoorwaarden in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam delen hun ervaring.

Primaire arbeidsvoorwaarden

De belangrijkste afspraken die je met een nieuwe werknemer maakt vallen onder de primaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn afspraken over bijvoorbeeld salaris, werktijden, vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en onkostenvergoedingen.

Je bent in elk geval verplicht om naast het salaris (minimaal het minimumloon) ook vakantiedagen (minimaal vier keer het aantal werkuren per week) en vakantiegeld (minimaal 8% van het brutojaarsalaris) toe te kennen.

Het gaat hier om minimale verplichtingen. Dat geeft jou de kans om je te onderscheiden bij het aantrekken van nieuw horeca­personeel. Als je een hoger loon of een net iets gunstiger vakantieregeling biedt dan de andere werkgevers in jouw regio, zullen er meer sollicitanten op jouw vacature afkomen.

Overweeg ook eens om werknemers minder lange diensten te laten draaien. Dat wordt gewaardeerd. 

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden kun je met nieuwe werknemers extra afspraken maken. Dit zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken zijn meestal afhankelijk van de functie die een werknemer bekleedt. Het gaat om extra voorwaarden die het werk aantrekkelijk moeten maken, zoals een dertiende maand, verzekeringen of opleidingsmogelijkheden.

Een overzicht van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden voor de horeca:

 • Dertiende maand.
  Extra maandsalaris aan het einde van het jaar.
 • Prestatiebeloning.
  Extra salaris na een goede prestatie, bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering.
 • Verzekeringen voor je personeel
  Zoals inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid of inkomenszekerheid voor nabestaanden bij overlijden (via een Anw-gat­verzekering).
 • Reiskostenvergoeding.
  Vergoeding op basis van gereden kilometers of OV-kosten.
 • Kinderopvang. 
  Vergoeding van kinderdagverblijf of peuterspeelzaal voor één of meer dagdelen.
 • Opleiding.
  Vast budget en/of aantal dagen voor opleidingen, trainingen, cursussen en workshops.
 • Sport en ontspanning.
  Bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool.
 • Kerstpakket.
 • Gratis koffie/thee en gratis of goedkope maaltijden.

Een leaseauto, laptop of telefoon van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde is in de horeca minder gebruikelijk, tenzij dit echt nodig is voor de uitvoering van de functie. Maar uiteraard kun je ook dergelijke ‘incentives’ inzetten bij het aannemen van nieuw personeel of het motiveren van bestaande werknemers.

Veel voorzieningen aan je personeel kun je voordelig verstrekken dankzij de werkkostenregeling.

Bied arbeidsvoorwaarden op maat in de horeca

Denk goed na over welke arbeidsvoorwaarden je het beste kunt bieden. De horeca kent vooral jonge werknemers. Met een voordelige pensioenregeling zul je hen niet zo snel over de streep trekken, maar met een opleidingsbudget of een smartphone wellicht wel.

Het slim inzetten van meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden naast elkaar, zoals een abonnement op de sportschool, een opleiding en een dertiende maand, kan er misschien zelfs voor zorgen dat je sollicitant een lager basisloon accepteert.

Probeer in elk geval arbeidsvoorwaarden te bieden die werknemers niet zo snel bij andere werkgevers vinden.

Leg de arbeidsvoorwaarden vast

Nadat jij en je nieuwe horecawerknemer het arbeidsvoorwaardengesprek hebben gevoerd, is het zaak om alle afspraken formeel vast te leggen. Daarvoor gebruik je de individuele arbeids­overeenkomst.

Hanteer je secundaire arbeidsvoorwaarden die voor alle personeels­leden gelden? Dan kun je deze ook vastleggen in een afzonderlijk personeels­handboek. In de individuele arbeids­overeenkomsten neem je dan een verwijzing naar dit handboek op.

Bespaar op horeca­personeels­kosten

Door slimme arbeidsvoorwaarden te creëren, kun je aanzienlijk besparen op horeca­personeels­kosten. Meer weten over alle kosten rondom personeel en hoe je er slim op kunt besparen?

Lees het gratis whitepaper over 'Wat zijn de kosten van horeca­personeel'.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

158971 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

104466 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests