Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

Verzuimkosten horeca
Verzuimkosten horeca

Ziekte­verzuim in de horeca, dit zijn de kosten

Oei! Wat als je werknemer een blessure oploopt of ernstig ziek wordt? Dat kan je horecazaak veel geld kosten. Hoeveel? De kosten van ziekte­verzuim in de horeca op een rij.

Ziekte­verzuim is een groot risico in de horeca. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor de uitval van een zieke werknemer een grote impact kan hebben op het bedrijf. Want wat is jouw restaurant zonder zijn geweldige chef-kok? Of zonder een enthousiaste gastheer of gastvrouw die het gezicht is van je horecazaak? 

Kosten ziekte­verzuim horeca

kosten zieke horecamedewerker

Als je horecawerknemer uitvalt dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Wist je dat een zieke werknemer je gemiddeld 260 euro per dag kost? Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten.

Je wilt goed zorgen voor je horeca­personeel en daarnaast wil je de financiële risico's beperken. Met welke soorten verzuim­kosten krijg je te maken en hoe beperk je verzuim en risico's?

Vier soorten verzuim­kosten waar je mee te maken krijgt als je werknemer ziek is:

1. Loon doorbetalen bij ziekte

Je bent verplicht een groot deel van het loon door te betalen als de horecawerknemer bij jou in dienst is.

Hoeveel procent je precies moet betalen, kun je vinden in je cao.

Je bent volgens de wet verplicht in het eerste jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon te betalen en je mag daarbij niet onder het minimumloon komen. In je cao kan een hoger percentage staan.

Type arbeidscontract

Bij een oproepovereenkomst, zoals een nulurencontract, ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie. Als je horeca­personeel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.

Overige loonkosten

Hou bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.

2. Vervanging voor de zieke werknemer

Je zieke werknemer moet natuurlijk ook vervangen worden. De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. Je kunt andere werknemers meer laten werken, zelf bijspringen of een oproepkracht of invalkracht inzetten.

Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je uitgevallen werknemer.

Horeca ziekteverzuimverzekering

Ziekte­verzuim in de horeca

Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken

3. Omzet- en productieverlies

Het tijdelijke verlies van een teamlid zorgt vaak ook voor productieverlies. Een eventuele nieuwe horecawerknemer moet ingewerkt worden, maakt mogelijk meer fouten en is waarschijnlijk langzamer.

Dat brengt extra kosten met zich mee. Denk ook aan de tijd en zorgen die je er zelf kwijt mee bent. Die had je ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie

Als je zieke werknemer lang uit de roulatie is of een ernstige blessure heeft, kunnen er kosten zijn voor re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst maar ook aanpassingen van de werkplek of de functie van je werknemer.

Wet verbetering Poortwachter

Als je horecamedewerker voor een langere tijd ziek is of arbeidsongeschikt raakt, dan ben je als horecaondernemer verplicht om een aantal zaken te regelen die staan beschreven in de Wet verbetering Poortwachter.

Probleemanalyse

Zo moet je bijvoorbeeld - na 6 weken ziekte­verzuim - een probleemanalyse laten maken door je bedrijfsarts. Daarna moet jij samen met je medewerker een Plan van aanpak maken die onderdeel is van je re-integratiedossier.

Als je een ziekte­verzuim­verzekering met arbodienstverlening afsluit, dan ben je verzekerd van loondoorbetaling van de zieke werknemer en krijg je advies en hulp van een verzuim­coach bij re-integratie.

Rekenvoorbeeld ziektekosten horeca

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw chef-kok snijdt zichzelf letterlijk in de vingers. Geen klein wondje, maar een fikse blessure is het gevolg. Hij is 3 maanden niet inzetbaar.

Hoeveel geld gaat dat je kosten?Kosten ziekteverzuim horecapersoneel

Loonkosten chef-kok tijdens verzuim

Hij heeft een bruto jaarsalaris van 33.500 euro en de periode van ziekmelding is 12 weken. Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte 95 procent van het loon. 

 • Kosten vervanging: 7.607 euro
 • Productieverlies: 1.649 euro
 • Kosten arbodienstverlening: 110 euro
 • Verzuim­begeleiding: 232 euro

Totale kosten van het ziekte­verzuim zijn 9.598 euro.

Verzuim­calculator horeca

Hoe duur is ziekte­verzuim precies voor jouw horecabedrijf?

Bereken de kosten per zieke werknemer.

Bereken de verzuim­kosten voor jouw bedrijf (inclusief een handige vergelijking met andere horecabedrijven).

Verzuim­kosten voorkomen en beperken

Hoe kun je verzuim­kosten beperken? 3 tips:

 1. Stel een RI&E op

  RI&E is een afkorting van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Dit is een belangrijk hulpmiddel om risico's in je horecabedrijf in kaart te brengen en op te lossen. Je gaat daarbij eerst op zoek naar alle veiligheids- en gezondheidsrisico's. Dit beschrijf je in een plan van aanpak. Wist je dat 65% van de horecabedrijven geen RI&E uitvoert, terwijl dit wettelijk verplicht is? Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met jouw adviseur
 2. Goede arbeidsomstandigheden

  Probeer de kans op ziekte binnen je bedrijf te minimaliseren. Met een goed ziekte­verzuim­beleid voorkom en beperk je uitval door ziekte. Dat doe je met name door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in je horecazaak. Veiligheid eerst!
 3. Checklist verzuim voorkomen

  Gebruik de handige en gratis checklist om verzuim te voorkomen en ga aan de slag om werknemers langer fit en gemotiveerd te houden. Daar zul je geen spijt van hebben.
 4. Maak een verzuim­protocol

  Stel een verzuim­protocol op en beschrijf stap voor stap wie wat doet bij verzuim. Zo geef je je werknemers duidelijke regels en een stappenplan en voorkom je misverstanden.
 5. Neem een ziekte­verzuim­verzekering

  Ga voor zekerheid. Neem een verzuim­verzekering met arbodienstverlening. Zo'n verzekering geeft jou als horecaondernemer niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar het helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim. Een verzekerings­adviseur kan je hier meer over vertellen.  

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Vragen over ziekte­verzuim in de horeca

 • Wat kost een zieke horecawerknemer?

  Een zieke horecawerknemer kost ongeveer 260 euro per dag voor ondernemers. Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten. Er kunnen ook eventuele juridische kosten of advieskosten volgen in verband met contracten, arbeidsconflicten, et cetera. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

 • Hoe kun je de risico's van ziekte­verzuim beperken?

  Een ziekte­verzuim­verzekering zorgt ervoor dat je het salaris van je werknemer kunt betalen als hij (langdurig) ziek wordt. Ook krijg je extra kosten vergoed voor re-integratie en preventieve maatregelen.

 • Met welke kostenposten moet je rekening houden?

  Voor ondernemers is ziekte­verzuim van personeel een groot risico. Deze verzuim­kosten kunnen namelijk hoog oplopen. Naast doorbetaling van het loon, maak je ook kosten voor vervanging, verzuim­begeleiding, re-integratie en het opgelopen productieverlies.

 • Hoe bereken ik mijn verzuim­kosten?

  De verzuim­kosten voor jouw horecabedrijf kun je eenvoudig uitrekenen met deze verzuim­calculator. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in je kosten door ziekte­verzuim. Je ziet dan ook de gemiddelde verzuim­kosten in de horeca, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. Daarnaast kun je eenvoudig de kosten per zieke werknemer berekenen met deze handige rekentool zieke werknemer.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests