Ziekteverzuim is een groot risico in de horeca. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor de uitval van een zieke werknemer een grote impact kan hebben op het bedrijf. Want wat is jouw restaurant zonder zijn geweldige chef-kok? Of zonder een enthousiaste gastheer of gastvrouw die het gezicht is van je horecazaak?
Kosten ziekteverzuim horeca
Met welke kosten krijg je te maken als je werknemer ziek is? Vier kostenposten:
1. Loon doorbetalen bij ziekte
Je bent verplicht een groot deel van het loon door te betalen als de werknemer bij jou in dienst is. Hoeveel procent je precies moet betalen, kun je vinden in je cao.
Je bent volgens de wet verplicht in het eerste jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon te betalen en je mag daarbij niet onder het minimumloon komen. In je cao kan een hoger percentage staan.
Bij een oproepovereenkomst ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie. Als je personeel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.
Struikelt je gastvrouw of snijdt je chef-kok zich en raakt hij of zij daarbij ernstig gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken. Ziekteverzuim in de horeca
Hou bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.
2. Vervanging
Je zieke werknemer moet natuurlijk ook vervangen worden. De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. Je kunt andere werknemers meer laten werken, zelf bijspringen of een oproepkracht of invalkracht inzetten.
Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er. In de meeste gevallen maak je al snel dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je uitgevallen werknemer.
3. Omzetverlies
Het tijdelijke verlies van een teamlid zorgt vaak ook voor productieverlies. Een eventuele nieuwe kracht moet ingewerkt worden, maakt mogelijk meer fouten en is waarschijnlijk langzamer. Dat brengt extra kosten met zich mee. Denk ook aan de tijd en zorgen die je er zelf kwijt mee bent. Die had je ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.
4. Re-integratie
Als je zieke werknemer lang uit de roulatie is en/of een ernstige blessure heeft, kunnen er ook kosten zijn voor re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst. Maar eventueel ook aanpassingen van de werkplek of de functie van je werknemer.
Rekenvoorbeeld ziektekosten horeca
Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw chef-kok snijdt zichzelf letterlijk in de vingers. Geen klein wondje, maar een fikse blessure is het gevolg. Hij is 3 maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat je kosten?
Loonkosten chef-kok tijdens verzuim:
|
![]() |
Totaal loonkosten tijdens ziekte: | 8.975 euro |
Extra kosten door verzuim:
|
|
Totaal extra kosten door verzuim: | 11.000 euro |
Rekentool verzuim horeca
Wil je weten wat kort of lang verzuim jouw bedrijf ongeveer zou kosten? Gebruik een handige rekentool met branchegegevens van TNO en CBS.
Verzuimkosten voorkomen en beperken
Hoe kun je verzuimkosten beperken? 3 tips:
- Probeer de kans op ziekte binnen je bedrijf te minimaliseren. Met een goed ziekteverzuimbeleid voorkom en beperk je uitval door ziekte. Dat doe je met name door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in je horecazaak. Veiligheid eerst!
- Gebruik ook de handige Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag om werknemers langer fit en gemotiveerd te houden. Daar zul je geen spijt van hebben.
- Ga voor zekerheid. Neem een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Zo'n pakket geeft jou als horecaondernemer niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar het helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.
Brand in de keuken of een check-kok die zich snijdt? Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.Groeien met jouw horecazaak?