Horeca personeel vinden en binden
Horeca personeel vinden en binden

Horeca personeel vinden, zo lukt het

De jacht op horeca­personeel is volop gaande. Hoe kom jij aan voldoende medewerkers om je horecazaak te bemannen? Van 'even een bezorger lenen' tot 'een kok uit Spanje importeren'. Benut deze adviezen over horeca­personeel vinden en binden.

Horeca­personeel vinden

Door de coronacrisis is het personeels­tekort in de horeca verder opgelopen. Veel oud-werknemers hebben inmiddels een baan gevonden in een andere branche. Maar nu je horecazaak weer open mag, wil je natuurlijk ook open blijven. Hoe zorg je voor voldoende bezetting?

Adviezen voor ondernemers

Misschien heb jij ook moeite met het vinden van horeca­personeel, zoals koks, obers en bezorgers. De vaste methoden voor werving en selectie leveren nu waarschijnlijk te weinig op.

Ga dus aan de slag met nieuwe manieren om horeca­personeel te zoeken en behouden. Hoe doe je dat? Benut de volgende adviezen voor de horeca.

Bezorger lenen

Wist je dat je ook personeel kunt lenen van een ander (horeca)bedrijf? Stel dat je op een avond te weinig bezorgers hebt, terwijl er bij de pizzeria om de hoek drie staan te wachten op een bestelling. Dat kan toch slimmer?

Met het in- en uitlenen van personeel kun je slim samenwerken met een ander horecabedrijf. Zo kun je een acuut personeels­tekort snel oplossen en flexibel blijven ondernemen. Hoe regel je dat? Met een arbeids­overeenkomst voor collegiaal in- en uitlenen.

Voorbeeld contract inlenen personeel

Op de website van KHN vind je een voorbeeldbrief voor het collegiaal inlenen van horeca­personeel.

Je kunt zelf een leenperiode bepalen of afwijkende afspraken maken. Natuurlijk heb je wel een akkoord nodig van de werknemer(s) in kwestie. Zorg dat je bij het opstellen van een nieuw contract altijd juridisch advies vraagt.Horecapersoneel zoeken bezorger delivery

Bezorgers in de horeca

Voor de bezorging van maaltijden kun je ook samenwerking met een grote bezorgdienst, zoals Thuisbezorgd, UberEats of Deliveroo.

In veel steden kun je zelfs het volledige bestel- en bezorgproces uit handen laten nemen. Je betaalt dan wel extra kosten (ongeveer 30% per bestelling), maar je hoeft niet zelf te investeren in bezorg­personeel en e-bikes of elektrische scooters.

Ongekend talent benutten

Hoewel er een krapte is op de arbeidsmarkt, zijn er altijd nog wel een aantal personen die werk zoeken. Wat dacht je van ouderen? Of personen met een arbeidsbeperking? Misschien denk je direct aan bepaalde nadelen. Maar er zijn juist een hoop voordelen.

Zo heb je allerlei soorten arbeidsbeperkingen en kan een beperking ook uitpakken als een gave. Iemand met autisme kan uitermate geschikt zijn om nauwkeurig werk te doen met veel herhaling. Misschien wel beter dan je huidige werknemer(s).

Taken aanpassen

Door werk anders in te delen kun je ook ruimte creëren voor je huidige team. Hoe doe je dat? Lees meer over jobcarving.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

Horeca­personeel vinden over de grens

Kijk ook eens over de grens. In Zuid-Europa staan veel afgestudeerde jongeren te springen om werk. Terwijl de horecaopleidingen, bijvoorbeeld in Spanje, uitstekend gekwalificeerde koks afleveren.

Met een Spaanse, Portugese of Griekse kok in de keuken kun je de menukaart mogelijk uitbreiden met traditionele gerechten uit dat land. Zo helpt een buitenlandse werknemer je ook nog eens om je te onderscheiden van de concurrentie.

Kok uit Spanje

Er zijn online allerlei vacaturesites voor het werven van horeca­personeel uit het buitenland. Een mooi voorbeeld is Koksuitspanje.nl. Daar kun je vacatures plaatsen en cv's bekijken van koks en hospitality medewerkers (obers, gastvrouwen, etc).

Ook personeel uit het buitenland heeft recht op het minimumloon horeca. Betaal je ze minder? Dan kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Dat wil je natuurlijk niet.

Houd je aan de regels. Zo moet je eerst proberen om iemand te werven in zogenoemde EER-landen. Lees meer over immigranten werven.

Ober uit Somalië

Wil je een vluchteling in dienst nemen? Dan kun je als werkgever in aanmerking komen voor allerlei fiscale voordelen en subsidieregelingen. Daarnaast zijn er opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Misschien kun je profiteren van zulke initiatieven.

Horeca­personeel boeien en binden

Naast de werving van horeca­personeel is het ook cruciaal om goede werknemers te behouden. Anders moet je na een tijdje weer opnieuw beginnen met je zoektocht. In de horeca is dit een flinke uitdaging.

Het personeels­verloop in horecazaken is vaak groot. Hoe kun je dat verkleinen en werknemers langer aan je bedrijf binden?

Loyale horecawerknemers met een hart voor de zaak, daar droomt iedere ondernemer van. Misschien heb je al een paar van die trouwe werknemers. Waarom blijven zij wel graag aan boord? Vraag het ze en probeer hun loyaliteit te belonen. Hoe doe je dat? Benut de volgende suggesties.

Houd je werknemers langer aan boord. Hoe? Bekijk het stappenplan voor personeels­behoud

Betere arbeidsvoorwaarden

Met een goed loon kun je werknemers langer tevreden houden. Zorg dat je in ieder geval een passend horeca loon betaalt. Houd je daarbij minimaal aan de loonschalen uit de cao horeca. En geef iets extra's waar mogelijk.

Personeels­kosten horeca berekenen

Natuurlijk heb je geen oneindig budget voor personeel. Hoe houd je de personeels­kosten in de hand? Lees meer over personeels­kosten in de horeca en hoe je slim kunt besparen.

Werknemers willen goed betaald worden, maar ze hechten ook aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Gebruik die om je personeel aan je bedrijf te binden.

Snelle winst is bijvoorbeeld te behalen door duidelijke afspraken te maken over het werkrooster. De meeste werknemers in de horeca vinden het prettig om ruim van tevoren te weten op welke dagen en tijden ze moeten werken.

Met goede communicatie en persoonlijke aandacht kun je het verschil maken.

Er zijn zelfs horecaondernemers die nieuwe werknemers lokken met een huis en een scooter. Dat klinkt rigoureus, maar een investering in betere arbeidsvoorwaarden betaalt zich al snel terug. Je gaat namelijk flink besparen op de (hoge) kosten voor het werven en inwerken van minder gekwalificeerde werknemers.

Horeca­personeel opleiden

Waarom een nieuwe werknemer zoeken, als je ze ook zelf kunt opleiden? Daarmee houd je werknemers ook langer binnen boord. School je ober om tot kok en je bezorger tot host. Ontdek wie graag meer wil leren en benut verborgen talent.

Subsidies voor scholing

Op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn er mogelijkheden om via subsidies te werken aan de scholing van je personeel. Een paar opties op een rij:

 • STAP
  Tot en met 2023 kunnen je werknemers gebruikmaken van het STAP budget voor scholing. Je kunt tot 1000 euro per jaar vergoed krijgen per persoon voor cursussen en trainingen.
 • SLIM
  Mogelijk kun je ook SLIM subsidie benutten voor werkgevers. Hiermee kun je bijvoorbeeld een opleidings- en ontwikkelplan laten maken of ontwikkeladviezen voor je werknemers financieren.

Scholing horeca verplicht

Maak je gebruik van het noodfonds NOW? Dan is investeren in de scholing van je medewerkers zelfs verplicht.

Horeca opleidingen KHN

Koninklijke Horeca Nederland biedt via de KHN Academie verschillende e-learnings aan om op een laagdrempelige manier je kennis te verbreden. Denk bijvoorbeeld aan bier- of koffietrainingen, hygiëne en veiligheid of gastheer/-vrouw modules voor verschillende niveaus. 

Leerbedrijf en stages

Daarnaast kun je overwegen om samen te werken met een opleidingsinstituut voor de horeca, zoals de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en je onderneming als leerbedrijf aan te bieden.

In elke lichting stagiairs zijn er altijd wel een paar die uitblinken in het vak en ook na het afronden van de opleiding beschikbaar zijn. De kans is dus groot dat je daar een aantal goed gemotiveerde werknemers aan overhoudt.

Goed werkgeverschap in de horeca

Horeca­personeel vinden en binden is niet eenvoudig. Je kunt de concurrentiestrijd alleen winnen als je een goede werkgever bent. Hoe zorg je voor goed werkgeverschap in de horeca? Een paar tips:

 • Houd je aan de regels voor arbeids­overeenkomsten. Lees bijvoorbeeld waar een nulurencontract horeca aan moet voldoen.
 • Zorg goed voor je personeel, ook als ze ziek zijn. Houd je aan de verplichtingen bij ziekte en geef je werknemers persoonlijke aandacht.
 • Motiveer je werknemers op een positieve manier en zorg voor de nodige ontspanning op het werk. Werkplezier is namelijk cruciaal voor een hecht team.
 • Regel ook de nodige verzekeringen voor horeca­personeel. Daarmee kun je je werknemers en je bedrijf beschermen tegen financiële tegenslagen.

Ben jij een goede werkgever?

Vergoot je kansen op personeel. Test jezelf en breng verbeteringen aan waar nodig.

Vragen over horeca­personeel vinden en binden

 • Waar kan ik horeca­personeel vinden?

  Omdat het niet eenvoudig is om geschikt horeca­personeel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Lees meer over personeel werven in de horeca.

 • Hoe kom je tot een passend loon voor horeca­personeel?

  Houd altijd rekening met het minimumloon horeca. Op basis van de horeca-cao is er ieder halfjaar een wijziging in het loon. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel over personeels­kosten in de horeca.

 • Wat is het uurloon in de horeca?

  In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je het uurloon voor een nieuwe werknemer? Lees het artikel over uurloon in de horeca.

 • Hoe kun je vakantie medewerkers inschakelen?

  In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld vakantiewerkers inzetten. Let wel op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort. Houd je aan de cao-regels voor invalkrachten en seizoenkrachten.

Wat kost horecapersoneel precies?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests