Arbeidsbeperking Personeel MKB
Arbeidsbeperking Personeel MKB

Ruim 60% MKB wil best personeel met beperking

Een groot deel van de bedrijven in Nederland staat open voor personeel met een arbeidsbeperking. Een derde van de werkgevers heeft er zelfs al goede ervaringen mee. Slechts 25 procent geeft aan dat het bij hen 'echt niet werkt'.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 118 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Bijna 35 procent van de werkgevers geeft aan al ervaring te hebben met deze doelgroep en opnieuw open te staan voor personeels­leden met een beperking. Nog eens 28 procent wil het 'best eens proberen'. Een kleine 12 procent twijfelt nog en 'gaat erover nadenken'.

Wat is een arbeidsbeperking?

Er bestaan twee soorten arbeidsbeperkingen:

  • Arbeidshandicap

Dit betekent dat een persoon een aandoening heeft van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard. Enkele voorbeelden: autisme, slechthorendheid, slechtziendheid, rugklachten, stembandverlamming, depressie, epilepsie, spierziekte, chronisch vermoeidheidssyndroom, schizofrenie.

  • Psychosociale problematiek

Dit betekent dat een persoon psychosociale problemen heeft. Enkele voorbeelden: iemand is langdurig werkloos, heeft een verslavingsverleden, mag het huis niet uit van zijn/haar partner, dreigt dakloos te worden, heeft zware financiële problemen.

Wil jij personeel met een (arbeids)beperking?

Zoals bovenstaand overzicht laat zien is de doelgroep van personen met een arbeidsbeperking heel breed. Vaak zitten er juist talenten tussen die jouw bedrijf uitstekend vooruit kunnen helpen. Soms moet je een functie enigszins aanpassen, maar uit de praktijk blijkt dat het heel goed kan werken.

Tips

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests