Werknemer met beperking
Werknemer met beperking

Deze beperkingen zijn eigenlijk talenten

Werknemers met een beperking hebben vaak een streepje voor. Dankzij hun beperking beschikken zij namelijk over bijzondere talenten. Wat zijn de pluspunten van werknemers met autisme of een zintuiglijke beperking?

Ondernemers zijn zich nog weinig bewust van de talenten van werknemers met een beperking. Dat blijkt onder meer uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die laten zien dat maar een op de drie van hen betaald werk heeft. Vaak komt dit doordat werkgevers nog niet zo bekend zijn met deze groep.

De praktijk laat zien dat werknemers met een beperking prima functioneren. Ook kunnen zij zelfs boven andere werknemers uitstijgen dankzij hun talenten. In dit artikel lees je welke talenten dat zijn bij autisme of een zintuiglijke beperking. Daarnaast worden voorbeelden genoemd van geschikte werkzaamheden.

Werknemers met autisme

Welke talenten hebben zij?

Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Hierdoor kunnen zij problemen hebben met communicatie, sociale interactie en inlevingsvermogen. Volgens Marjolein Vermeer van detacheringsbureau AutiTalent heeft deze beperking allerlei pluspunten voor werkgevers.

Vermeer noemt in de eerste plaats het talent om heel nauwgezet te werken. Oog voor detail is bij mensen met autisme namelijk sterker dan gemiddeld ontwikkeld. Als gevolg hiervan blinken zij uit in werkzaamheden die vragen om voldoende aandacht voor details, zoals het werk op een financiële afdeling.

Een ander talent is dat zij denken en handelen in structuren. Hierdoor zullen zij niet zo snel hun eigen pad uitstippelen. Vermeer: ‘Dat is een pluspunt, omdat zij dan een bepaalde procedure doorlopen en daar niet van zullen afwijken. Daardoor krijg je een betrouwbaar eindresultaat.’

Ten slotte gaan herhalende werkzaamheden hen goed af. ‘Soms moeten wij bijvoorbeeld tienduizenden dossiers digitaliseren. De gemiddelde medewerker houdt het dan misschien na tien dossiers al voor gezien, terwijl onze medewerkers met autisme juist langdurig gefocust kunnen werken en zekerheid vinden in de herhaling. Dat betekent dat je een heel betrouwbare medewerker hebt voor de lange termijn.’

Wat voor werkzaamheden zijn geschikt?

Bij werknemers met autisme passen over het algemeen werkzaamheden die gestructureerd zijn en vragen om weinig sociale interactie. Ook moet het zo veel mogelijk gaan om ondersteunende processen, zodat er geen stress in het spel is. Werknemers met autisme kunnen hier namelijk extra gevoelig voor zijn. Uiteraard kan het bovenstaande in individuele gevallen verschillen.

Bij AutiTalent werken op dit moment meer dan 25 mensen met autisme. Zij worden ingezet bij grote en kleinere organisaties. De detacheerder begeleidt en adviseert werkgevers daarnaast bij de inzet van werknemers met autisme. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van jobcarving. Dat wil zeggen dat je nieuwe functies creëert voor mensen met een beperking.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Werknemers met een zintuiglijke beperking

Welke talenten hebben zij?

Een zintuiglijke beperking zorgt ervoor dat een zintuig minder goed werkt. Bij iemand die visueel beperkt is, gaat het dan om blindheid of slechtziendheid. En is iemand auditief beperkt, dan heeft hij te maken met doofheid of slechthorendheid. Volgens Sandra Ballij van de sociale onderneming Ctalents kan dat een pluspunt zijn. Want andere zintuigen zijn hierdoor vaak extra getraind.

Zo hebben veel werknemers met een visuele beperking het talent dat zij goed kunnen luisteren. Hierdoor kunnen zij makkelijker de behoefte achter een vraag naar voren halen. Ballij: ‘Dat klinkt misschien een beetje soft, maar is natuurlijk essentieel als je bezig bent met sales of klachtenafhandeling. Werknemers met een visuele beperking zijn daarin echt talenten.’

Een sterk geheugen is een tweede pluspunt. ‘Daar kun je je wel iets bij voorstellen. Als je bijvoorbeeld blind bent en je sleutels ergens neerlegt, moet je goed onthouden waar je ze hebt gelaten. Dat geldt voor alles wat je doet. Het werkgeheugen van werknemers met een visuele beperking is daarom meestal beter getraind, omdat zij veel meer zaken moeten onthouden.’

Een belangrijk talent van werknemers met een auditieve beperking is hun oog voor detail. Dit komt doordat zij vanwege hun beperking ‘luisteren’ met hun ogen. Als zij ergens naar kijken, zullen details hen eerder opvallen. Volgens Ballij kan dit voor werkgevers van pas komen in heel verschillende functies, van beveiliging tot boekhouding.

Een ander talent is ruimtelijk inzicht. Dit heeft te maken met het feit dat veel mensen met een auditieve beperking denken in beelden. Daarvan profiteren zij bijvoorbeeld als grafisch ontwerper, maar ook als medewerker van een distributiecentrum. Zo zijn via Ctalents dove werknemers gestart bij een textielketen. Dankzij hun talent lukt het om vrachtwagens efficiënter te beladen.

Wat voor werkzaamheden zijn geschikt?

Met enkele aanpassingen en (door het UWV vergoede) hulpmiddelen behoren veel werkzaamheden tot de mogelijkheden. Wel is het volgens Ballij belangrijk dat een werknemer met een beperking in zijn kracht staat in plaats van in zijn zwakte. Dat betekent dat je iemand niet zozeer aanneemt vanwege zijn beperking, maar vooral omdat zijn talenten goed aansluiten bij jouw organisatie.

Ballij ziet het als haar missie om een brug te slaan tussen werkgevers en zintuiglijk talent. Dat gebeurt onder meer door toekomstige werknemers binnen twee maanden klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Zij maakt daarbij gebruik van haar ervaring als medeoprichter van het succesvolle restaurant Ctaste. Dat biedt al jarenlang zonder subsidies werk aan mensen met een visuele beperking.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests