Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

MKB verzuim ontzorg verzekering
MKB verzuim ontzorg verzekering

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, wat is dat?

Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering? Is deze verzekering verplicht voor ondernemers in het MKB? En wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering? De antwoorden op een rij.

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, wat is dat?

Voor veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is ziekte­verzuim een groot risico. Als je werknemer langdurig ziek is moet je zijn loon tot twee jaar lang doorbetalen. Dat is voor veel kleine bedrijven een zware last. 

Om werkgevers te helpen heeft de overheid een paar maatregelen bedacht die ingaan in 2020 en 2021. Eén daarvan is de introductie van de MKB verzuim-ontzorg­verzekering.

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is bedoeld voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze verzekering is in het leven geroepen door de overheid in samenwerking met verzekeraars en werkgevers-organisaties.

Bij vrijwel alle verzuimverzekeraars kun je een MKB verzuim-ontzorg­verzekering afsluiten. Wat houdt deze verzekering in?

Kenmerken MKB verzuim-ontzorg­verzekering:

  • Met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering is de loondoorbetaling bij ziekte gedekt. Als je werknemer ziek is krijg jij een vergoeding van de verzekeraar om het loon van je zieke werknemer te betalen.
  • Je wordt ook actief geholpen bij de re-integratie van je werknemer. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt je bij de verplichtingen die je hebt.
  • Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent onder andere dat je de adviezen van de bedrijfsarts kunt opvolgen, zonder risico op een loonsanctie.
  • Ziektegevallen binnen je bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder door je eigen verzuim beïnvloedt en is op dat punt stabieler.
Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Is de MKB verzuim-ontzorg­verzekering verplicht?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen op welke manier je omgaat met de risico's rond ziekte­verzuim. Als je al een verzuim­verzekering hebt, kun je die gewoon behouden.

Ook als je geen MKB verzuim-ontzorg­verzekering hebt, kun je van de andere wettelijke maatregelen profiteren. Zo komt er voor bedrijven vanaf 2021 een financiële compensatie voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

Wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering lijkt sterk op al langer bestaande verzuim­verzekeringen. In alle verzuim­verzekeringen is loondoorbetaling bij ziekte gedekt.

Bij een MKB verzuim-ontzorg­verzekering ben je als werkgever in ieder geval zeker van extra ontzorging op het gebied van verzuimbegeleiding en re-integratie.

Keurmerk MKB verzuim-ontzorg­verzekering

Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering moet voldoen aan alle afgesproken kenmerken. Pas dan krijgt de verzuim­verzekering het keurmerk en mag het officieel MKB verzuim-ontzorg­verzekering genoemd worden.

De eisen staan in het zogenoemde kaderconvenant MKB verzuim-ontzorg­verzekering. Kijk dus goed of een verzuim­verzekering dit keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat alle genoemde eisen in de polis zijn opgenomen. 

Tips

  1. Lees meer over de voordelen van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering.
  2. Vraag een onafhankelijke verzekerings­adviseur welke verzuim­verzekering het beste bij jouw bedrijf past.
  3. Naast een verzuim­verzekering zijn er nog meer oplossingen rond arbeidsongeschiktheid. Welke verzekeringen heb jij precies nodig? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor het MKB en maak je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.
  4. Is een verzuim­verzekering de kosten waard? Maak een goede afweging voor jouw bedrijf. Lees het artikel over de kosten en baten van een verzuim­verzekering.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

 

Meest gelezen

Whitepapers en online tests