Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

MKB verzuim-ontzorgverzekering waarom
MKB verzuim-ontzorgverzekering waarom

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, wat is dat?

Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering? Is deze verzekering verplicht voor ondernemers in het MKB? En wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering? De antwoorden op een rij.

Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?

Voor veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is ziekte­verzuim een groot risico. Als je werknemer langdurig ziek is moet je zijn loon tot twee jaar lang doorbetalen. Dat is voor veel kleine bedrijven een zware last.

De verzuim-ontzorg­verzekering is bedoeld voor werkgevers in het MKB. Deze verzekering is in het leven geroepen door de overheid in samenwerking met verzekeraars en werkgevers-organisaties.

Bij vrijwel alle verzuim­verzekeraars kun je een MKB verzuim-ontzorg­verzekering afsluiten.

MKB verzuim-ontzorg­verzekering per 1 januari 2020

Om werkgevers te helpen heeft de overheid een paar maatregelen bedacht. Eén daarvan is de introductie van de MKB verzuim-ontzorg­verzekering.

Kenmerken MKB verzuim-ontzorg­verzekering

 • Met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering is de loondoorbetaling bij ziekte gedekt. Als je werknemer ziek is krijg jij een vergoeding van de verzekeraar om het loon van je zieke werknemer te betalen.
 • Je wordt ook actief geholpen bij de re-integratie van je werknemer. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt je bij de verplichtingen die je hebt.
 • Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent onder andere dat je de adviezen van de bedrijfsarts kunt opvolgen, zonder risico op een loonsanctie.
 • Ziektegevallen binnen je bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder door je eigen verzuim beïnvloedt en is op dat punt stabieler.

Verzeker je personeel tegen ziekte

MKB verzuim-ontzorg­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering, ontdek wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Is de MKB verzuim-ontzorg­verzekering verplicht?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen op welke manier je omgaat met de risico's rond ziekte­verzuim. Als je al een verzuim­verzekering hebt, kun je die gewoon behouden.

Ook als je geen MKB verzuim-ontzorg­verzekering hebt, kun je van de andere wettelijke maatregelen profiteren. Zo komt er voor bedrijven vanaf 2021 een financiële compensatie voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

Wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering lijkt sterk op al langer bestaande verzuim­verzekeringen. In alle verzuim­verzekeringen is loondoorbetaling bij ziekte gedekt.

Bij een verzuim-ontzorg­verzekering ben je als werkgever in ieder geval zeker van extra ontzorging op het gebied van verzuim­begeleiding en re-integratie.

Keurmerk ontzorg­verzekering

Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering moet voldoen aan alle afgesproken kenmerken. Pas dan krijgt de verzuim­verzekering het keurmerk en mag het officieel MKB verzuim-ontzorg­verzekering genoemd worden.

De eisen staan in het zogenoemde kaderconvenant MKB verzuim-ontzorg­verzekering. Kijk dus goed of een verzuim­verzekering dit keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat alle genoemde eisen in de polis zijn opgenomen. 

Vragen over de ontzorg­verzekering voor bedrijven

 • Waarom een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?Voor ondernemers met personeel is verzuim een groot risico. Naast de loondoorbetaling bij ziekte heb je te maken met de zorg voor je zieke werknemers en allerlei verplichtingen bij re-integratie. Met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering ben je zeker van de juiste ondersteuning.
 • Wat zijn de voordelen van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?Je wordt door een casemanager actief geholpen om de juiste stappen te zetten als een werknemer ziek is. Dit gebeurt volgens de Wet verbetering poortwachter. Je betaalt ook een premie die minder afhankelijk is van het verzuim binnen je bedrijf.
 • Hoe wordt de premie berekend?De premie wordt berekend voor een grote groep ondernemers met zowel hoge als lage verzuim­cijfers (het solidariteitsbeginsel). Zo kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven met relatief veel verzuim zich verzekeren.
 • Gewone verzuim­verzekering of MKB verzuim-ontzorg­verzekering?De MKB verzuim-ontzorg­verzekering sluit goed aan bij werkgevers die de complete regie rondom verzuim uit handen willen geven, maximaal begeleid willen worden als een werknemer arbeidsongeschikt is en hiervoor bereid zijn te betalen. De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is een meer gestandaardiseerd product met minder keuzes.

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, 4 tips

 1. Lees meer over de voordelen van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering.
 2. Vraag een onafhankelijke verzekerings­adviseur welke verzuim­verzekering het beste bij jouw bedrijf past.
 3. Naast een verzuim­verzekering zijn er nog meer oplossingen rond arbeidsongeschiktheid. Welke verzekeringen heb jij precies nodig? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor het MKB en maak je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.
 4. Is een verzuim­verzekering de kosten waard? Maak een goede afweging voor jouw bedrijf. Lees het artikel over de kosten en baten van een verzuim­verzekering.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

 

Meest gelezen

Whitepapers en online tests