Referral recruitment
Referral recruitment

Wat is referral recruitment?

Referral recruitment betekent dat je personeel werft via je medewerkers. Daarom wordt ook wel gesproken van via-viawerving. Wat zijn de voordelen en hoe gaat het in zijn werk?

Referral recruitment, wat is dat?

Zoek je voor je groeiende bedrijf meer personeel? Of moet je iemand vervangen? Dan kun je met referral recruitment goede resultaten boeken. Je maakt bij deze wervingsmethode gebruik van het netwerk van je medewerkers. Dit opent de deur naar interessante kandidaten die je anders niet zou bereiken.

Voorwaarden referral recruitment

Voorwaarde is wel dat je medewerkers trots zijn op je bedrijf. Als dat niet zo is, zullen ze niet zo snel hun netwerk openstellen. Ook moet sprake zijn van een zorgvuldige sollicitatieprocedure. Je wilt namelijk goed omgaan met het netwerk van je medewerkers, zodat ze zich niet hoeven te schamen voor hun werkgever.

Voordelen van referral recruitment

Het inzetten van referral recruitment heeft veel voordelen. Je vergroot je kansen en je bespaart geld. De belangrijkste voordelen van referral recruitment op een rij:

 • Sneller beet

Met referral recruitment heb je sneller beet. Je geeft de selectie van personeel voor een groot deel uit handen. Je medewerkers spelen bij via-viawerving namelijk een actieve rol. Hiermee win je veel tijd, omdat je niet eerst door tientallen brieven en cv's hoeft te worstelen om een voorselectie te maken.

 • Lagere wervingskosten

De kosten van via-viawerving liggen lager. Je hoeft bijvoorbeeld geen kostbare personeels­advertenties te plaatsen op vacaturebanken. Hoewel je medewerkers meestal wel beloont met een wervingsbonus, ben je in de regel minder kwijt dan bij andere wervingsmethoden. 

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

 • Betere kandidaten

Referral recruitment leidt in veel gevallen tot betere kandidaten. Want bijna niemand zal zomaar de eerste de beste aanbevelen. Zo kan het voor een medewerker nadelig uitpakken als iemand achteraf helemaal niet geschikt blijkt te zijn. Dit straalt namelijk ook af op degene die de aanbeveling gaf.

Nadelen referral recruitment

Denk ook na over de mogelijke nadelen van deze vorm van werving. Zo merkte een ondernemer in de horeca dat hij soms in de problemen kwam omdat veel medewerkers uit één vriendengroep kwamen. Als een vriend een feestje gaf, wilde iedereen die avond vrij nemen. Daardoor was het onmogelijk om nog genoeg bezetting te regelen voor zijn restaurant.

Probeer dus wel in verschillende netwerken te werven. Benut meerdere manieren om personeel te vinden.

Hoe werkt referral recruitment?

Als je ervoor kiest om referral recruitment in te zetten tijdens je werving, volg dan deze 6 stappen:

1. Bedenk een goed plan

Referral recruitment vraagt om een goed plan. Op deze manier voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet en kun je alle inspanningen later beter evalueren. Daarbij is het belangrijk om eerst na te gaan of deze wervingsmethode wel past bij je bedrijf.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je medewerkers zo enthousiast zijn over je bedrijf dat ze daardoor ook een goede ambassadeur zijn. Daarnaast moet je nadenken over het doel dat je wilt bereiken.

2. Stel de spelregels op

Om alles in goede banen te leiden, stel je een referralprogramma op. In zo'n programma staan de spelregels die jij hanteert bij via-viawerving. Dat schept duidelijkheid voor alle partijen en voorkomt discussie achteraf over wat wel of niet een geslaagde aanbeveling is.

Betaal je een wervingsbonus bijvoorbeeld al uit zodra de aanbevolen kandidaat in dienst komt? Of doe je dat pas als de proeftijd met succes is afgerond?

3. Maak je vacature goed vindbaar

Het is belangrijk dat je vacature goed vindbaar is. Je medewerkers kunnen er dan makkelijk naar verwijzen. Zet de personeels­advertentie dus in ieder geval op de vacaturepagina van je bedrijfswebsite.

Als je ook nog een aantal deelknoppen toevoegt, kunnen geïnteresseerden de vacature in een handomdraai verspreiden via social media. Daarnaast kan het een goed idee zijn om de vacature op het intranet te plaatsen.

4. Hang het aan de grote klok Referral recruitment stappenplan

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat zo veel mogelijk medewerkers aangehaakt zijn. Daarvoor zul je het dus aan de grote klok moeten hangen. Je kunt bijvoorbeeld een mail sturen aan alle medewerkers en daarnaast een speciale bijeenkomst organiseren.

Je beschrijft dan waarom je vraagt om hun inzet en verwijst naar de vacature en het referralprogramma. Maak eventueel kant-en-klare wervingsteksten die werknemers kunnen delen via WhatsApp, Facebook, LinkedIn, Instagram of Twitter.

5. Blijf duidelijk communiceren

Na deze eerste stappen kun je niet achteroverleunen. Je moet namelijk duidelijk blijven communiceren over de voortgang van de sollicitatieprocedure. Dat is belangrijk om je medewerkers betrokken te houden bij het proces.

Dan krijgen ze naderhand niet het gevoel dat hun inspanningen voor niets zijn geweest. Daarnaast moet je bij een eventuele afwijzing duidelijk zijn over de redenen waarom iemand niet geschikt is.

6. Geef de beloning op tijd

Veel bedrijven geven een beloning als medewerkers iemand aanbevelen. De afspraken hierover staan in het referralprogramma. Het is belangrijk dat je de aangekondigde beloning op tijd geeft.

Als je daar te lang mee wacht, zullen je medewerkers de volgende keer waarschijnlijk minder enthousiast zijn. De beloning is in veel gevallen overigens een geldbedrag, maar je kunt ook denken aan een cadeaubon of extra vrije tijd. Houd daarbij rekening met de fiscus.

Valt deze beloning binnen de werkkostenregeling (WKR)? Bekijk 10 vragen over de WKR.

Vragen over referral recruitment

 • Waar kan ik personeel vinden?

  Het is belangrijk om gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Via referral recruitment kun je veel succes hebben. Lees meer over goed personeel vinden in het MKB.

 • Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

  Werven via het netwerk van je personeel heeft veel voordelen. Je bespaart vaak tijd en geld en de kans is groter dat je een goede werknemer vindt. Je hoeft niet een hele wervingscampagne op te zetten en vacatures te plaatsen. Je werknemers spelen een belangrijke rol in de werving en selectie en worden zo (nog) meer betrokken bij de toekomst van je bedrijf. Het is dus direct een manier om je personeels­verloop te verlagen.

 • Hoe neem je iemand in dienst?

  Als je een of meerdere werknemers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte werknemer: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.

 • Wat kost een nieuwe medewerker?

  Goede medewerkers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? helpen we je die balans op te maken en krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.

 • Welke verzekeringen voor medewerkers zijn nodig?

  Als je een nieuwe medewerker in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemer door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests