Personeel vinden werknemers zoeken
Personeel vinden werknemers zoeken

5 manieren om goed personeel te vinden

891 Voor de groei van je bedrijf ben je op zoek naar de beste werknemers. Het is soms lastig om die te vinden. Zeker als er een personeels­tekort is in jouw branche. Ontdek vijf beproefde methoden om aan goed personeel te komen.

Goed personeel is in veel bedrijfstakken schaars. Vooral wanneer de economie aantrekt, kan het voor jou als ondernemer een uitdaging zijn om openstaande vacatures te vervullen.

Andere werkgevers zijn waarschijnlijk ook op zoek naar goede werknemers met voldoende kennis, ervaring en motivatie. Om die concurrentiestrijd te winnen kun je niet op één paard wedden.

Hoe kun je goed personeel vinden?

Voordat je begint met personeel zoeken, moet je uiteraard weten wie je precies zoekt. Stel dus eerst een functieprofiel op. Daarna kun je een of meer geschikte wervingsmethoden inzetten.

Personeel vinden, 5 manieren

Naast het delen van personeels­advertenties via je eigen kanalen, kun je kiezen uit veel alternatieve methoden voor werving en selectie. Bekijk vijf beproefde methoden voor het zoeken naar nieuwe werknemers:

1. Werf via je eigen personeel

Deze manier van werven heet ook wel referral recruitment. Hierbij zet je werknemers in om nieuwe collega's te vinden. Dat is aantrekkelijk, omdat je zo bespaart op de wervingskosten.

Ook is de kans op een match groot, omdat medewerkers vaak goed kunnen inschatten of iemand bij de organisatie past. Met een wervingsbonus spoor je hen aan om actief in hun netwerk te zoeken naar kandidaten.

Maak het verschil als goede werkgever

Zorg dat je werknemers enthousiast zijn over jouw bedrijf. Goed werkgeverschap is niet alleen wettelijk verplicht, het trekt mensen aan en houdt ze langer aan boord.

2. Gebruik je online power

Je zakelijke website en social media zijn het digitale uithangbord van je bedrijf. Niet alleen voor klanten, maar ook voor potentiële werknemers. Serieuze kandidaten zullen altijd op je website rondkijken voor ze gaan solliciteren.

Maak op je bedrijfswebsite daarom pagina's aan met in ieder geval een beschrijving van de werksfeer en een overzicht van de openstaande vacatures.

Werven met video's

Laat zien dat werken in jouw bedrijf leuk is. Benut de mogelijkheden van werving via video.

Daarnaast kun je social media inzetten. Via Facebook, LinkedIn en Twitter kun je een relatie opbouwen met potentiële werknemers en eenvoudig vacatures verspreiden.

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

3. Zet de deur open voor talent

Een open sollicitatie trekt vaak talentvolle kandidaten aan. Door op deze manier te solliciteren, laten zij in elk geval zien dat zij gemotiveerd zijn om bij je te werken en graag initiatief tonen. Neem open sollicitaties dus serieus.

Nodig potentiële werknemers uit om een open sollicitatie te sturen, bijvoorbeeld door dit duidelijk op je vacaturepagina te vermelden. Dit zet de deur open voor talent, waarvan je op een later moment weer profiteert als je plotseling personeel nodig hebt.

Leerbedrijf worden

Als je iemand aanneemt die nog niet helemaal aan de functie-eisen voldoet kun je voor de nodige opleiding en bijscholing zorgen. Door dit aan te bieden in de vacaturetekst maak je de functie ook aantrekkelijker voor werkzoekenden.

Je kunt bijvoorbeeld ook stages aanbieden binnen je bedrijf en jong talent enthousiast maken voor de kneepjes van het vak. Daar kun je goede werknemers aan over houden. Schrijf je bijvoorbeeld in als erkend leerbedrijf. Lees meer over werken met stagiairs.

4. Schakel een uitzendbureau in Personeel vinden doe je zo

Uitzendbureaus zijn bij uitstek thuis in werving en selectie. Ze hebben vaak veel ervaring met het vinden van de juiste man of vrouw, aangezien dit een van hun belangrijkste taken is.

Voor specifieke functies of branches kun je terecht bij gespecialiseerde uitzendbureaus. Dat is handig als je op zoek bent naar bijvoorbeeld horecamedewerkers, monteurs of secretaresses. Hierdoor kun je in een korte tijd beschikken over gekwalificeerd personeel.

Aandachtspunten uitzendkrachten

Personeel vinden via een uitzendbureau brengt wel bepaalde aandachtspunten met zich mee. Bijvoorbeeld over afstemming van tarieven, arbeidsvoorwaarden en aansprakelijkheid. Lees daarom meer over het inhuren van uitzendkrachten.

5. Binnen je bedrijf personeel vinden

Soms hoef je niet ver te zoeken als het gaat om goed personeel vinden. Je kunt namelijk ook binnen je bedrijf op zoek gaan naar een geschikte kandidaat. Intern werven betekent dat iemand je bedrijf al kent en dus sneller zijn draai zal vinden.

Daarnaast kan het motiverend werken als je medewerkers de kans geeft om door te groeien. Tegelijk heeft dit als voordeel dat je geen kostbare werving- en selectieprocedure hoeft op te starten.

Werk anders indelen

Als je werft binnen binnen je eigen bedrijf komt er mogelijk wel weer een nieuwe vacature. De werknemer die doorgroeit moet je tenslotte vervangen. Maar misschien is dat makkelijker. Je kunt het werk binnen je bedrijf ook anders indelen.

Probeer bijvoorbeeld administratieve taken weg te nemen bij je werknemers en neem iemand aan die de administratie kan doen. Dit wordt ook wel jobcarving genoemd.

Hiermee kun je zelfs ruimte creëren voor personen met een arbeidsbeperking. Misschien denk je dan direct aan bepaalde nadelen. Maar er zijn juist een hoop voordelen. Zo heb je allerlei soorten arbeidsbeperkingen. Een beperking kan ook uitpakken als een gave. Zo kan iemand met autisme uitermate geschikt zijn om nauwkeurig werk te doen met veel herhaling. Misschien wel beter dan je huidige werknemer(s).

Vragen over personeel vinden en aannemen

  • Waar kan ik personeel vinden?Omdat het niet eenvoudig is om geschikt personeel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Lees meer over goed personeel vinden in het MKB.
  • Wat zijn de eisen voor werkgevers?Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de wetten in het arbeidsrecht. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.
  • Hoe neem je een werknemer in dienst?Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.
  • Wat kost een nieuwe werknemer? Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg je een overzicht van de kosten per werknemer en wat het je oplevert.
  • Welke verzekeringen voor personeel heb je nodig? Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemer door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests