Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten. Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport.

Goed personeel vinden in het MKB
Goed personeel vinden in het MKB

Goed personeel vinden in het MKB, 5 tips

Geschikte werknemers vinden, het is een grote uitdaging voor veel kleine bedrijven. Hoe vind je personeel dat bij je bedrijf past? 5 gouden tips in je zoektocht naar de juiste mensen.

Werknemers met de juiste diploma’s, talenten, bekwaamheden en instelling. Waar zijn ze gebleven? In veel branches is de zoektocht naar geschikte vakmensen of ervaren professionals een enorme uitdaging geworden. Waarom?

Goed personeel vinden

In sommige vakgebieden worden te weinig personen opgeleid, steeds meer vakmensen beginnen een eigen bedrijfje en andere professionals kiezen liever voor een functie binnen een groot bedrijf. Daardoor is er voor bedrijven in het MKB steeds vaker sprake van een personeels­tekort.

5 gouden tips voor werkgevers

Hoe kun je hier als MKB’er tegen opboksen? Hoe kom jij toch aan genoeg geschikte werknemers? Ga aan de slag met deze 5 gouden tips voor ondernemers met personeel:

1. Deel je unieke bedrijfscultuur

Maak je bedrijf aantrekkelijk voor de mensen die jij nodig hebt. Mensen die passen bij je bedrijf. Doe dat met een unieke en duidelijke bedrijfscultuur. Mensen binden zich graag aan een bedrijf dat dezelfde normen en waarden heeft als zij hebben. Dat is nog veel krachtiger dan een dik salaris bieden.

Kernwaarden bepalen

Bepaal dus de kernwaarden van je bedrijf en straal die uit. Hoe doe je dat? Lees het artikel Hoe kernwaarden je personeel vooruit helpen. Als je erin slaagt een aantrekkelijke bedrijfscultuur te creëren, zullen ook ervaren professionals en gekwalificeerde vakmensen eerder voor jou kiezen.

Met een sterke bedrijfscultuur kun je nieuw personeel aantrekken, maar ook werknemers langer behouden. Een dubbel wapen dus in de strijd tegen personeels­tekort.

2. Maak een wervende vacature + persoonlijke video

Een goede vacature kan het verschil maken. Kies niet voor een standaard tekst en een saaie functieomschrijving, maar benadruk direct jouw unieke bedrijfscultuur en de voordelen van het werken binnen een klein bedrijf.

Laat zien wie je bent Goed personeel vinden MKB

Bereik het hart. Maak bijvoorbeeld een video. En nee, dat hoeft helemaal niet zo professioneel en gelikt te zijn als bij een groot bedrijf met dure animaties en gedegen slogans. Maak het persoonlijk.

Ga bijvoorbeeld rond met een camera binnen je bedrijf, geef een kijkje in ‘de keuken’, trek spontaan werknemers voor de camera. Vraag ze wel om toestemming voordat je de video gaat publiceren.

Gebruik bijvoorbeeld ook beelden van een teamuitje of interactie met klanten (als dat mogelijk is). Houd de humor erin, maak het niet te lang en straal vooral uit waarom jouw bedrijf zo oprecht fantastisch is.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Zorg voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Je kunt je bedrijf ook aantrekkelijker maken door goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Ook hierin kun je slim het verschil maken door het net even iets anders te doen.

Het salaris is al lang niet meer de meest bindende factor voor veel werknemers. Plezier in het werk en een leuk team zijn voor veel werknemers belangrijker. Creëer dus een omgeving waarin werknemers op een positieve manier worden uitgedaagd.

Vier samen je succes

Beloon je werknemers voor goed werk. Denk aan een prestatiebeloning, zoals een bonus per individuele of teamprestatie. Geef ze bijvoorbeeld ook een abonnement op de sportschool, sponsor een bedrijfsvoetbalteam en zorg voor de nodige ontspanning op de werkvloer. Dat zorgt voor fitte, sportieve personen.

Hoe levert dit nieuwe werknemers op? Onder andere via mond-tot-mond-reclame van je huidige werknemers zelf. Ook wel bekend als referral recruitment. Misschien wel de beste manier van werving die er is.

Zorg dat je werknemers enthousiast zijn over jouw bedrijf. Goed werkgeverschap is niet alleen wettelijk verplicht, het trekt mensen aan en houdt ze langer aan boord. Daarmee kun je het verschil maken.

4. Versterk je zoektocht

Waarom op eigen houtje zoeken naar die laatste speld in de hooiberg? Uitzendbureaus en detacheringsbedrijven kunnen je helpen bij de zoektocht naar de juiste mensen. Zij hebben een groot bestand aan beschikbare specialisten.

Kijk welk bureau gespecialiseerd is in jouw vakgebied en vraag naar de mogelijkheden.

Een uitzendbureau neemt de werving en selectie van je over en ook een groot deel van de personeels­zaken rondom de werknemer die je via hen inschakelt. Dit brengt wel extra kosten met zich mee, maar als je alles tegen elkaar afzet, kan het wel eens gunstig uitpakken.

5. Denk ook aan zzp’ers

Of wat dacht je van het inhuren van een zzp’er in plaats van een vaste werknemer? In veel branches zijn de goede vakmensen voor zichzelf begonnen. Door met hen samen te werken profiteert je bedrijf alsnog van hun kwaliteiten.

Zoek dus naar zzp’ers met een bewezen staat van dienst. Goede zzp’ers kunnen veel voor je bedrijf betekenen. Ze hebben vaak een ondernemende instelling en kunnen flexibel ingezet worden.

Snel en flexibel

Door zzp’ers in te schakelen heb je vaak sneller geschikte mankracht tot je beschikking. En ben je ook weer sneller van ze af, zonder een ingewikkelde ontslagprocedure.

Zzp’ers zijn over het algemeen wel iets duurder dan vaste krachten, maar de prijs-kwaliteitverhouding is misschien wel veel beter. Lees meer over de huidige kosten van personeel.

Goed personeel vinden grote uitdaging

Goed personeel vinden is voor veel bedrijven in het MKB een grote uitdaging. In een poll op deze website werd gevraag of ondernemers nog personeel konden vinden. De meerderheid van 44 procent gaf aan: nee, onmogelijk en 35 procent zei: lastig, maar het lukt.

Geschikte werknemers vinden poll

Werkgevers nemen daardoor steeds vaker personeel in dienst zonder de gevraagde relevante werkervaring. Ook het juiste diploma vinden werkgevers niet meer zo interessant. Ze vinden het belangrijker dat sollicitanten de juiste vaardigheden en vakkennis hebben.

Goed personeel vinden en aannemen

Hoe kun je werknemers vinden die in redelijke mate voldoen aan jouw eisen? Ga aan de slag met nieuwe manieren om werknemers te zoeken en in dienst te nemen. Benut extra adviezen voor ondernemers in het MKB. Lees het artikel over nieuwe werknemer zoeken.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Vragen over goed personeel vinden

 • Waar kan ik goed personeel vinden?

  Als ondernemer in het MKB is het niet eenvoudig is om goed personeel te vinden. Gericht werven is daarom belangrijk. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen (referral recruitment). Lees meer over personeel vinden in het MKB.

 • Wat zijn de eisen voor ondernemers in het MKB?

  Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de wetten uit het arbeidsrecht. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.

 • Hoe neem je een werknemer in dienst?

  Als je een of meerdere werknemers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte werknemer: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.

 • Wat kost goed personeel?

  Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper over personeels­kosten krijg je een overzicht van de kosten en baten.

 • Welke verzekeringen voor personeel heb je nodig?

  Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemer door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests