belang goed personeelsbeleid
belang goed personeelsbeleid

Het belang van goed personeels­beleid

Heb jij al een goed personeels­beleid? Het kan jou en je bedrijf zoveel ‘winst’ opleveren. Wat dan precies? De voordelen van goed uitgevoerd personeels­beleid in het MKB.

Wat is personeels­beleid?

Beleid is de ‘gedragslijn voor de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen’, aldus woordenboek Van Dale.

Dus: de manier waarop je gestelde doelen haalt. Om je beleid te bepalen, moet je dus eerst je doelen helder hebben.

Vragen stellen

 • Wat zijn jouw doelen rondom personeel?
 • Hoe wil je dat jouw werknemers zich voelen, gedragen en functioneren?

Als je de doelen rondom personeel helder hebt, kun je gaan bedenken hoe je dat voor elkaar gaat krijgen.

Denk hierbij ook aan alle geldende wetten en regels rondom personeel. Op basis van je doelen en de wetten en regels, maak je dus een personeels­beleid. Daarna kun je het gaan uitvoeren.

Waarom een personeels­beleid bepalen en uitvoeren?

Als je je bedrijf serieus neemt, neem je je personeel serieus. Als je je personeel serieus neemt, zorg je voor een goed personeels­beleid. Zo simpel is het.

Het is echt van groot belang een duidelijk personeels­beleid te voeren. Waarom? 7 voordelen:

1. Het geeft je overzicht en rust

“O, ja, dat moest ik nog regelen”, “help, het jaar is alweer bijna voorbij.” Komen dit soort hartenkreten je bekend voor? Lig jij ook weleens wakker van je personeels­zaken? Veel van deze zorgen kun je voorkomen door een goed personeels­beleid te voeren.

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Als je een duidelijk overzicht hebt van wat er wanneer moet gebeuren, geeft dat je rust. Helemaal als je het dan ook structureel uitvoert. Je kunt heel veel zaken ver van tevoren inplannen. Denk aan de jaarlijkse functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Nooit meer slapeloze nachten.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

2. Je wordt een betere ondernemer

Met een duidelijk personeels­beleid krijg je dus meer overzicht en rust. Daardoor kun je gaan sturen op resultaten, in plaats van constant achter de feiten aanlopen en crisismanagement voeren.

Waardering personeel

Je zult ook de waardering van je personeel voelen. Zij zien dat je het onder controle hebt en dat je hen belangrijk vindt. Goed personeels­beleid maakt van jou een peoplemanager en dus een betere ondernemer.

3. Je voorkomt boetes en rompslomp

Met een goed personeels­beleid voldoe je aan de geldende wetten en regels. Denk aan het op tijd verlengen of opzeggen van een contract, het op tijd betalen van salarissen, vakantiegeld en ontslagvergoedingen.

Als jouw personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkom je boetes, naheffingen, rechtszaken en andere nare gevolgen. Je bespaart dus op onnodige personeels­kosten.

4. Het zorgt voor tevreden, gemotiveerd en betrokken personeel

Misschien wel de belangrijkste reden om een goed personeels­beleid te voeren is dat je personeel dat nodig heeft. Ze zullen veel sneller tevreden zijn als er binnen je bedrijf duidelijkheid is over personeels­zaken, zoals contracten, functieprofielen en beoordelingscriteria.

Je werknemers hoeven zich dan geen zorgen te maken, het wordt allemaal op tijd geregeld. Daardoor kunnen je werknemers zich concentreren op hun werk.

Motiveer werknemers Goed personeelsbeleid MKB voordelen

Een goed personeels­beleid motiveert je werknemers ook om hun best te doen. Zij weten dat er constructief, open en eerlijk op hun functioneren wordt gelet.

Dat geeft ze de drang om zich te bewijzen en te blijven ontwikkelen. Het stimuleert ook de betrokkenheid.

Als er aandacht is voor de behoeften van werknemers zullen ze automatisch mee gaan denken over de behoeften van het bedrijf. Het tegenovergestelde is ook waar. Voorkom dus ‘stik er maar in’-achtige gedachten bij je personeel. Zorg voor een goed personeels­beleid.

5. Het maakt je bedrijf aantrekkelijk voor nieuw talent en ervaren professionals

Als je een goed personeels­beleid voert, is dat ook naar buiten toe te zien. Iedereen die jou, je bedrijf en je werknemers kent, zal merken dat er aandacht is voor personeel. Zo kunnen nieuwe samenwerkingen of dienstverbanden ontstaan. Het maakt je bedrijf aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen.

Duidelijke sollicitatieprocedure

In een duidelijke sollicitatieprocedure komt ongetwijfeld ook naar voren dat je de zaken goed geregeld hebt. Denk aan de vacaturetekst, het functieprofiel, het sollicitatiegesprek en bijvoorbeeld de heldere secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden.

Zeker als klein bedrijf kun je je hierin onderscheiden van veel andere kleine werkgevers, waar minder aandacht is voor (nieuw) personeel of geen helder personeels­beleid wordt gevoerd.

Zorg dat je beleid aansluit bij je strategie. Lees meer over een strategisch personeels­beleid.

6. Het kan zorgen voor de beoogde groei van je bedrijf

Een goed personeels­beleid kan bijdragen aan de groei van je bedrijf. Voeg de bovenstaande vijf punten maar eens samen. Dit vormt een goede basis voor structurele groei. Met de juiste, gemotiveerde vakmensen aan boord, kun je bedrijfsdoelen veel makkelijker halen.

Opschalen

Als dat ook het gewenste financiële rendement oplevert, kun je steeds verder opschalen. Ja, als jij het binnen jouw bedrijf mogelijk maakt dat je personeel kan blijven groeien, zal je bedrijf hoogstwaarschijnlijk ook blijven groeien.

7. Met een goed personeels­beleid kun je het ziekte­verzuim verlagen

Hoe je als werkgever omgaat met ziek personeel kan een grote invloed hebben op de werksfeer. Als je duidelijke regels en verwachtingen hebt rondom ziekte­verzuim, zullen je werknemers niet onnodig afhaken. Neem het onderdeel verzuim op in je personeels­beleid.

Het voorkomt en beperkt verzuim en je kunt de veiligheid en gezondheid van personeel waarborgen. Een helder verzuim­beleid is dan ook een onmisbaar onderdeel van een goed personeels­beleid.

Maar hoe zorg je voor een goed personeels­beleid?

Lees het artikel over het maken en voeren van een personeels­beleid in het MKB.

Veilige werkomgeving werknemer

Schade voorkomen of beperken

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventie­abonnement.

Goed personeels­beleid, 5 vragen

 • Wat is goed personeels­beleid?

  Goed personeels­beleid betekent dat je op de juiste manier omgaat met je personeel. Voor een goed beleid zijn duidelijke doelen nodig. Wat zijn jouw doelen met personeel? Hoe ga je die doelen halen? De manier waarop je die doelen wil halen vormt jouw personeels­beleid. Een goed personeels­beleid voldoet bijvoorbeeld aan de wetten rondom personeel en de verwachtingen van werknemers.

 • Waarom een goed personeels­beleid?

  Met een goed personeels­beleid krijg je meer grip op je zaak. Je zorgt ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de kerndoelen van je onderneming. Een goed beleid heeft veel voordelen. Je bedrijf kan sneller groeien. Je werknemers zijn sneller tevreden, gemotiveerd en betrokken. Je voorkomt boetes en rompslomp.

 • Hoe zorg je voor een goed personeels­beleid?

  Als ondernemer is het belangrijk om zelf het voortouw te nemen bij het maken en uitvoeren van een goed beleid rond personeel. Probeer de doelen van je bedrijf te koppelen aan de verwachtingen rondom personeel. Vraag je werknemers ook om mee te denken. Dat is cruciaal. Stel vervolgens een beleid op dat voldoet aan de wet- en regelgeving en de wensen van je mensen.

 • Welke rol speelt een goed verzuim­beleid?

  Een goed verzuim­beleid is een cruciaal onderdeel van je personeels­beleid. Hoe je omgaat met zieke werknemers kan een grote invloed hebben op de sfeer binnen je bedrijf. Als je duidelijke regels en verwachtingen hebt rondom verzuim, zullen je werknemers niet onnodig afhaken.

 • Wat zijn de eisen aan een goede werkplek?

  Een goede werkplek is de basis voor succes. Als werkgever moet je zorgen dat die werkplek veilig en gezond is. Zorg ook dat de thuiswerkplek aan de Arbowet voldoet. Daarmee houd je werknemers langer fit en gemotiveerd.

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling

Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

10 schouderklopjes voor medewerkers

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Geef jij je medewerkers regelmatig een complimentje? Tien tips om personeel extra te motiveren met een schouderklopje.

Zo geef je constructieve feedback

Als leidinggevende geef je vaak feedback, zowel bewust als onbewust. Het is niet eenvoudig om dit op een goede manier te doen, maar wel essentieel voor een goede relatie met jouw personeel. Iedere medewerker wil graag terugkoppeling, maar tegelijkertijd niet in de hoek worden gezet.

7 tips voor effectief delegeren en loslaten

Het delegeren en loslaten van taken is niet altijd even makkelijk. Je verliest invloed en controle, terwijl je erop moet vertrouwen dat de ander de taak goed uitvoert. Zeven tips om op een effectieve manier werk uit handen te geven.

Whitepapers en online tests