Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Fooien in de horeca
Fooien in de horeca

Hoe ga je in de horeca om met fooien?

5701 Een tevreden gast geeft je werknemer een fooi. Dat is mooi! Fooien zijn een compliment voor de goede service van je horecamedewerkers. Daarnaast is dit voor hen natuurlijk een mooi financieel extraatje. Hoe ga je hier als horecaondernemer mee om?

Fooi in de horeca

Start je een horecazaak met personeel? Dan zul je als ondernemer niet alleen vragen hebben over zaken als vergunningen en verzekeringen, maar ook over fooien.

Vroeg of laat kun je namelijk fooien verwachten, helemaal als je horecazaak goed gaat lopen en gasten tevreden zijn over de service.

Fooi als arbeidsvoorwaarde?

In Nederland zijn de (minimale) arbeidsvoorwaarden afhankelijk van het minimumloon en de cao. Daar kun je niet omheen als werkgever. Toch zijn fooien een belangrijke aanvulling op de relatief lage lonen van horecamedewerkers.

Je kunt fooien als secundaire arbeidsvoorwaarde benoemen in een arbeidscontract of personeels­handboek. Laat weten dat de fooi volledig voor je werknemer is. Je kunt ook een regeling voor verdeling van fooien door werknemers opnemen in het handboek of personeels­reglement.

In het (model) huishoudelijk reglement van KHN vind je een opzet voor regels over fooien binnen jouw bedrijf.

Fooi is geen loonFooi horeca

Je mag niet met je medewerker afspreken dat de betaling van fooien door gasten een beloning of tegenprestatie is voor het verrichten van arbeid. Fooi staat volledig los van het loon.

In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden.

Geef je werknemers in ieder geval waar ze recht op hebben. Voorkom onderbetaling en uitbuiting in de horeca.

Fooien verdelen onder personeel

Het is goed om te weten dat fooien vooral een zaak van je horecawerknemers zijn. Een fooi kun je namelijk zien als een rechtstreekse beloning van je gasten aan het personeel.

Het maakt het niet uit of de gast de fooi contant, per pinbetaling of via de creditcard achterlaat. Je betaalt de ontvangen fooien gewoon door aan je medewerkers.

Steeds vaker worden fooien gepind. Dit maakt het verdelen lastiger. Stel een werknemer aan die de fooienpot kan bijhouden. 

In veel horecazaken verdelen medewerkers de fooien zelf. Als werkgever hoef je hier geen rol in te spelen. Werknemers kunnen de fooi op allerlei manieren verdelen; hiervoor bestaan geen vaste regels.

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Voorbeelden fooien verdelen

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag. De uitkomst van die som is dan waar iemand recht op heeft.

Van oorsprong zijn fooien bedoeld voor het bedienend personeel, maar de ontvangers kunnen tegenwoordig per horecazaak verschillen. Volgens de vakbond FNV Horeca kan dit bijvoorbeeld ook breder worden getrokken dan alleen de bediening.

Op een pagina over fooien in de horeca geeft de bond namelijk aan dat zij vindt ‘dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die zijn of haar bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product’.

Fooi niet inhouden op salaris

In de rechtspraak is bepaald dat je fooien niet mag inhouden op het salaris. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je medewerkers echt profiteren van hun fooi. Dit stimuleert hen om nog beter te werken. 

Als je werknemers de verwachtingen van gasten overtreffen kan hun fooi namelijk hoger uitvallen. Daar profiteer je als werkgever ook van. Een enthousiaste klant zal eerder terugkeren en je horecazaak bij anderen aanraden.

Personeels­kosten in de horeca

Bekijk ook de video hieronder over personeels­kosten in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen:

 

Fooien en belasting

Fooien vallen voor de meeste horecawerkgevers buiten de aangifte van loonbelasting. Als medewerkers de fooien onderling verdelen, worden die namelijk niet gezien als loon. Zij ontvangen de bedragen natuurlijk van de gasten en niet van jou.

Loonheffing over fooi

Volgens uitleg van de Belastingdienst moet je wel loonheffingen inhouden over fooien waarmee je bij de vaststelling van het loon rekening hebt gehouden. 

Verder moeten werknemers de ontvangen fooien in hun aangifte inkomstenbelasting opgeven, maar dit gaat buiten jou als werkgever om.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

Vragen over fooien in de horeca

  • Wat is fooi?Fooi is een extraatje voor horeca­personeel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
  • Hoe bepaal je het loon in de horeca?Hoe hoog het loon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de horeca cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Het wettelijk minimumloon per maand, week of dag kun je zelf omrekenen naar een uurloon.
  • Mag je minder dan het minimumloon betalen?Nee. Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Inspectie SZW. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever.
  • Hoe zit het met loon op zondagen en feestdagen?Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

158971 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

104466 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests