Salaris vergelijken MKB onderzoeken 2022 2023 loon
Salaris vergelijken MKB onderzoeken 2022 2023 loon

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Waarom salaris vergelijken?

Een goed salaris betalen aan je personeel is een belangrijk onderdeel van werkgeverschap. Je wilt hardwerkende teamleden belonen voor hun inzet. Maar je wilt ook niet te veel betalen. Door te hoge personeels­kosten kan je bedrijf zelfs in de problemen komen.

Aan de andere kant kun je met een goed salaris het verschil maken. Je zult werknemers aantrekken, motiveren en langer behouden. Dat is cruciaal in tijden van arbeidskrapte. Een goed salaris kan de oplossing zijn voor een te hoog personeels­verloop

Goede vergelijking salaris

Bij het bepalen van een passend salaris is het belangrijk een goede vergelijking te maken. Kijk wat andere bedrijven aan salaris betalen. Dan weet je hoe je kunt blijven concurreren in jouw markt.

Je kunt het salaris vergelijken per beroep, regio, branche, leeftijd en werkervaring. Aan de hand daarvan kun je beter toegerust onderhandelen over het salaris met sollicitanten en werknemers.

Controleer dit regelmatig, want de salarissen veranderen continu.

Salaris vergelijken, tools en onderzoeken

Om erachter te komen hoeveel salaris redelijk is, ga je dit eerst vergelijken of 'benchmarken'. Wat is het gemiddelde salaris voor deze functie? Kijk niet alleen naar het gemiddelde in Nederland, maar vooral ook in jouw regio en in je branche. Hoe kom je daar achter?

Salarisonderzoek 2023

Je kunt gebruikmaken van verschillende salarisonderzoeken, zoals:

Salarisonderzoek per branche

Kijk verder of er in jouw branche specifieke onderzoeken of richtlijnen zijn over salaris. Er bestaan namelijk beloningsonderzoeken voor verschillende branches, regio's en voor specifieke functiegroepen. Zoals:

  • Salarisgids 2023 van Robert Half (voor administratie, HR en office support, finance en boekhouding, project en interim-management)

Houd vooral ook rekening met de eisen in een eventuele cao voor jouw branche. Vaak ben je verplicht bepaalde salarisschalen te hanteren. Bekijk de eisen voor loon in verschillende branches:

Snel salaris vergelijken

Je kunt ook salarissen vergelijken via tools op vergelijkwebsites. Bijvoorbeeld:

Deze websites zijn vooral op werknemers gericht, maar hiermee krijg je wel een indicatie van salarissen in een groot aantal branches en functies.

Je werknemers zullen deze tools waarschijnlijk ook gebruiken, dus zorg ervoor dat je de actuele cijfers goed kent. Dan weet je wat je kunt zeggen tijdens de salarisonderhandeling.

Zelf salaris vergelijken

Je kunt ook zelf op onderzoek gaan. Bijvoorbeeld door vacatures te bekijken voor soortgelijke functies in jouw regio. Vaak wordt er een salarisindicatie gegeven in de vacaturetekst. Je kunt kijken op vacaturesites, zoals: 

Zo kun je zien wat het actuele aanbod is van jouw concurrenten. Een werknemer die rondkijkt zal dit misschien ook zien. Als het salaris dat jij betaalt een stuk lager is, dan zal hij eerder geneigd zijn een overstap te maken. Voorkom dit door op tijd het salaris aan te passen.

Ook werknemers die niet actief op zoek zijn naar een andere baan kunnen een aanbod krijgen, bijvoorbeeld via recruiters.

Neem bij je vergelijking ook aspecten mee als leeftijd en aantal jaren relevante ervaring. Dan weet je hoeveel salaris redelijk is per functie.

Salaris berekenen

Hoeveel salaris kun je bieden? Daarbij kijk je niet alleen naar de markt, maar natuurlijk ook naar je eigen financiële situatie. Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn.

Omdat je personeels­kosten toenemen bij een salarisverhoging zul je waarschijnlijk ook een prijsstijging moeten doorvoeren richting je klanten.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Salaris vergelijken 2023

Houd bij je salarisvergelijking ook rekening met de huidige arbeidsmarkt en de inflatie. Door de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende inflatie stijgen de salarissen in veel branches.

Je kunt als bedrijf niet achterblijven en ouderwetse salarissen bieden. Anders is de kans heel klein dat werknemers voor jouw bedrijf zullen kiezen of aan boord zullen blijven. Een goed salaris is voor veel werknemers de basis.

Stijging minimumloon

Houd ook rekening met het wettelijke minimumloon. In 2023 zal het minimumloon met ruim 10% omhoog gaan. Hoeveel moet je betalen? Bekijk de bedragen in het artikel met 7 vragen en antwoorden over minimumloon.

Als jouw bedrijf onder een cao valt, dan moet je rekening houden met extra richtlijnen voor salaris. Cao-lonen stijgen vaak mee met het wettelijk minimumloon. Er kan een minimum salaris gelden, maar ook een maximum.

Naast het salaris kun je ook andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aanbieden. Houd daarbij rekening met de wetten uit het arbeidsrecht. Het is belangrijk die wetten te kennen zodat je passende arbeidsvoorwaarden kunt bieden en goede contracten kunt maken.

Sinds 1 augustus 2022 gelden er bijvoorbeeld extra regels voor transparante arbeidsvoorwaarden.

Kosten naast het salaris Salaris vergelijken MKB

Focus je niet alleen op het salaris. Naast het salaris heb je te maken met extra kosten per werknemer. Je betaalt bovenop het afgesproken bruto loon ongeveer 20 tot 35 procent aan extra kosten.

Je moet namelijk ook vakantiegeld en loonbelasting betalen. En je hebt bijvoorbeeld kosten voor een goede werkplek, werkmiddelen, opleiding en personeels­verzekeringen.

Overzicht personeels­kosten

Bekijk een overzicht en bereken hoeveel jij precies kwijt bent. Check het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van personeel?

Voorkom boetes

Het niet betalen van het minimumloon wordt onderbetaling of uitbuiting genoemd. De Arbeidsinspectie kan een controle uitvoeren en een waarschuwing of boete geven als je niet voldoet aan het minimumloon.

Onderbetaling wil je natuurlijk voorkomen. Je reputatie als goede werkgever kan daarmee flinke schade oplopen en dat heeft grote gevolgen voor de toekomst van je bedrijf.

Je werknemers kunnen ook gedemotiveerd raken en dat kan tot vervelende arbeidsconflicten leiden. Houd je dus aan de betaling van het minimumsalaris in jouw branche.

Structuur in salaris

Om te voorkomen dat je iedere keer opnieuw moet nadenken over een goed salaris, is het slim structuur aan te brengen. Dan weet je precies wat je kunt bieden per functie, leeftijd en ervaring.

Salarishuis bouwen

Het is slim de salarissen in je bedrijf vast te leggen in een salarishuis of loongebouw. Je bepaalt vaste salarisschalen of -verdiepingen per functie, leeftijd en/of ervaring.

Daarmee hebben jij en je werknemers duidelijkheid. Werknemers worden zo automatisch beloond voor de loyaliteit aan je bedrijf en hoeven niet te vragen om een salarisverhoging. Dat kan je uiteindelijk veel tijd schelen.

Hoe bepaal je goede salarisschalen? Bekijk het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.

Vrij baan voor je bedrijf

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes en wil je je bedrijf laten groeien. Een adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

Vragen over salaris vergelijken

  • Hoeveel salaris moet je betalen?

    De hoogte van het salaris is afhankelijk van meerdere factoren. Je betaalt altijd minstens het wettelijke minimumloon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen daar verdere verplichtingen in staan over salaris. Daarnaast houd je rekening met de huidige arbeidsmarkt en inflatie voor een passend salaris per functie.

  • Waarom salaris vergelijken?

    Goede werknemers zijn goud waard. Door het toenemende personeels­tekort kost het meer moeite om nieuwe talenten en vakmensen te vinden. Een goed salaris is cruciaal om ze aan je bedrijf te binden. Vergelijk dus de salarissen in jouw regio voor soortgelijke functies en werkervaring.

  • Wanneer geef je meer salaris?

    Een loonsverhoging wordt vaak gegeven rondom de jaarwisseling, bij verlening van een contract of op basis van een beoordeling. Ook bij een promotie of bij uitbreiding van het takenpakket kun je het salaris verhogen.

  • Hoe kun je salaris berekenen?

    Bij de berekening van het salaris houd je rekening met bruto en netto loon. Op een salarisstrook vermeld je alle onderdelen van het loon, waaronder de loonheffingen en vergoedingen. Lees meer over salaris berekenen.

  • Wat is salarisverhoging bij inflatie?

    Bij een algemene prijsstijging (inflatie) in Nederland verhogen veel bedrijven het salaris. Dit gaat niet automatisch. Je bent dus niet verplicht een salarisverhoging te geven. Houd wel rekening met de aanpassing van een cao en het minimumloon in jouw branche. Door inflatie kunnen de salariseisen per branche veranderen.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Wetswijzigingen voor ondernemers op 1 juli 2021

Halverwege het jaar is het altijd opletten voor werkgevers. Nieuwe wetten en regels staan voor de deur. Welke wetswijzigingen zijn er op 1 juli 2021? Een overzicht voor ondernemers met personeel.

Whitepapers en online tests