Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Kosten personeel kapsalon schoonheidsspecialiste
Kosten personeel kapsalon schoonheidsspecialiste

Kosten van personeel in de persoonlijke dienstverlening

Wat ben je kwijt aan personeel in de persoonlijke dienstverlening? In 3 stappen naar een kostenplaatje voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere dienstverleners.

Bij iedere werknemer die je in dienst neemt is het slim om de kosten te berekenen. Wat voor salaris ga je betalen? En aan welke kostenposten moet je nog meer denken?

Maak voor jezelf een berekening op basis van onderstaande stappen.

1. Salaris bepalen

Bij het bepalen van het salaris, moet je allereerst rekening houden met het minimumloon. Als jouw bedrijf met een cao werkt, kan er een ander minimumloon gelden per type werknemer.

Kijk dus goed in de cao voor jouw bedrijf wat de regels zijn rondom loon en minimumloon. Het minimumloon kan ieder half jaar (per 1 januari en 1 juli) wijzigen, dus houd dat goed in de gaten.

In het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer vind je nog meer richtlijnen voor een passend salaris.

2. Andere verplichte kosten berekenen

Naast het salaris ben je verplicht om je werknemers vakantiegeld te betalen. Ook moet je per werknemer rekening houden met loonheffingen. Daarnaast kunnen in je cao nog meer verplichte kosten staan.

 • Vakantiegeld

Volgens de wet ben je verplicht je werknemers vakantiegeld te betalen. Houd daar dus rekening mee in de berekening van je jaarlijkse personeels­kosten. Ieder jaar betaal je minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris aan vakantiegeld. Dit bedrag moet je in ieder geval voor 1 juli uitbetalen.

 • Loonheffingen

Daarnaast heb je nog een viertal loonheffingen die voor ieder bedrijf verplicht zijn. De loonheffingen bestaan uit:

 1. Loonbelasting

 2. Premie volks­verzekeringen (AOW, Anw en Wlz)

 3. Premies werknemers­verzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW)

 4. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet

Hoe je de loonheffingen precies berekent en welke voorwaarden er gelden, lees je in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. Daarin vind je ook de tarieven, bedragen en percentages die nu gelden.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Aanvullende personeels­kosten bepalen

Om je werknemer(s) goed toegerust, gemotiveerd en veilig te laten werken, zul je nog een paar investeringen moeten doen. Denk aan een goede werkplek, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en verzekeringen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je kunt werknemers allerlei aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden bieden, maar dit is niet verplicht, tenzij het in jouw cao verplicht is. De belangrijkste opties op een rij:

Facilitaire kosten

Om je werknemers aan het werk te zetten, geef je hen de middelen om aan de slag te gaan. Denk aan:

 • Werkplek
  Voor een nieuwe werknemer moet je vaak extra werkruimte creëren. Wellicht moet je daarvoor nieuwe ruimte kopen of huren. Denk goed na over de opties en de kosten die hierbij komen kijken.
 • Werkmiddelen
  Geef je werknemer de juiste tools om te werken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe kapper in dienst neemt, zul je moeten zorgen voor extra scharen, tondeuses, een kappersfiets, etc. Ga na wat er precies nodig is om je werknemer uit te rusten met de juiste spullen. Als je meer klanten zult krijgen door het aantrekken van deze nieuwe werknemer, zul je mogelijk ook je inkoop moeten aanpassen. Extra shampoo!
 • Arbovoorzieningen
  Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkplek voor je personeel. Denk aan pompstoelen op de juiste hoogte, maar ook voorzorgsmaatregelen voor een goede arbeidshygiëne. Lees meer hierover in het artikel Veilig werken in een salon, arboregels en tips
 • Werkkleding
  Zorg eventueel voor passende werkkleding en schoenen voor je nieuwe werknemer.
 • Eten en drinken
  Het is passend om je werknemers te voorzien van drinken (koffie, thee) en wat consumpties. Kosten voor lunch en andere maaltijden kun je eventueel inhouden op het loon.

Onvoorziene kosten

Ongevallen, schade door personeel of uitval door ziekte kan je bedrijf veel geld kosten. In de persoonlijke dienstverlening is de kans op een ongeluk of ziektegeval best groot. Dus houd rekening met deze bijkomende kosten.

Hoeveel? Een werknemer die wegens ziekte niet kan werken, kost je al snel 200 euro per dag. En een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten!

Tegen veel onvoorziene kosten kun je verzekeringen afsluiten. Daarmee maak je er een vaste, betaalbare kostenpost van, in plaats van het risico te lopen op onverwacht torenhoge kosten. 

Extra’s

En dan zijn er nog wat extra kosten die je maakt rondom personeel. Zoals:

 • Kerstpakketten en cadeaus
  Wel zo attent, maar het kost ook geld...
 • Teamuitjes
  Een belangrijke manier om je personeel te motiveren. Zoek naar betaalbare opties.
 • Bijscholing
  Zoals een periodieke cursus of training. En denk ook aan een BHV-opleiding (bedrijfshulpverlening) voor enkele personeels­leden.
 • Kosten voor HR, begeleiding en advies
  Personeel aannemen, begeleiden en motiveren kost ook tijd en geld. Houd daar rekening mee in je kosten per werknemer.

Ondernemer persoonlijke dienstverlening

Specialist in de persoonlijke dienstverlening

Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt of je wordt aansprakelijk gesteld na een ongeluk? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het tegenzit.

Meest gelezen

Salonreglement maken, 5 vragen
Gedragsregels in de persoonlijke dienstverlening leg je vast in een salonreglement. Waarom zou je een salonreglement opstellen? En wat mag je erin zetten? Tips voor ondernemers met personeel.

Whitepapers en online tests