Productieve werknemers
Productieve werknemers

5 geheimen van productief personeel

Hoe zorg je ervoor dat werknemers uit zichzelf beter gaan presteren? Het is een vraag die veel werkgevers zichzelf stellen. Zorg voor productief personeel door op een andere manier leiding te geven.

Veel leidinggevenden houden hun werknemers een wortel voor. Dit is de beloning die zij ontvangen als ze beter hun best doen. Zo krijgt iemand een bonus als hij de afgesproken doelstellingen heeft behaald. Andersom is er vaak een stok achter de deur, zoals het uitblijven van een promotie.

Lang niet altijd is dit effectief. Op deze manier zit je werknemers namelijk voortdurend op de huid. Je leven als leidinggevende is juist een stuk gemakkelijker als je mensen vooral uit zichzelf in beweging komen. Daarom lees je in dit artikel vijf manieren om zonder wortels en stokken te zorgen voor meer productiviteit.

Hoe verhoog je de productiviteit?

1. Leg je oor te luister

Door goed te luisteren, weet je wat je personeel nodig heeft om beter te presteren. Geef in gesprekken met werknemers dan ook niets minder dan je volle aandacht en zet aannames opzij. Daardoor krijg je niet alleen een beter idee van wat onder je werknemers leeft, maar voelen zij zich ook serieus genomen. Als je vervolgens wat met die informatie doet, is de kans groot dat je het commitment van je werknemers ervoor terugkrijgt.

2. Plaats een stip op de horizon

Met een gemeenschappelijk doel geef je werknemers het gevoel dat zij betekenisvol werk verrichten. Zorg er wel voor een dat het doel inspirerend is en aanzet tot actie. Volgens de Amerikaanse leiderschapsexpert Simon Sinek moet je daarvoor de waaromvraag stellen. Hij stelt dat werknemers niet worden geïnspireerd door wat je bedrijf doet en hoe, maar door de toegevoegde waarde voor anderen. Dit is het waarom van je bedrijf.

3. Maak werken bij jou een feest

Als werknemers hun werk met plezier doen, zullen ze eerder geneigd zijn om een extra stapje te zetten. Richt je aandacht daarom op zaken die het werkplezier verhogen. Dan kun je denken aan activiteiten die leiden tot meer collegialiteit, zoals feesten en borrels waar werknemers elkaar beter leren kennen. Ook kun je van tijd tot tijd terugblikken op de afgelopen periode en successen vieren met je team.

4. Laat de teugels vieren

Het is verleidelijk om tot in de puntjes te bepalen hoe iemand zijn werk moet doen, maar op langere termijn werkt dit contraproductief. Je ontneemt je werknemers daarmee namelijk de mogelijkheid om zelf initiatieven te ontplooien. Door in plaats daarvan de teugels te laten vieren, stimuleer je hen om zelf in beweging te komen. Je bereikt dit bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden te delegeren en daarna zo veel mogelijk los te laten.

5. Investeer in opleiding en ontwikkeling

Ontbreekt essentiële kennis en ervaring? Door te investeren in opleiding en ontwikkeling, zijn je werknemers in staat om hun werk beter te doen. Dat doe je bijvoorbeeld met een vakinhoudelijke training of opleiding, of een cursus die je werknemers efficiënter leert werken. Naast deze traditionele ontwikkelingsmogelijkheden heb je de beschikking over enkele alternatieven.

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2024 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2024?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests