Aansprakelijkheidsverzekering bedrijf personeel
Aansprakelijkheidsverzekering bedrijf personeel

Aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf, ja of nee?

Je werknemer maakt tijdens het werk een fout met grote gevolgen. Je bedrijf krijgt een schadeclaim. Wie is aansprakelijk? In welke gevallen is een aansprakelijkheids­verzekering nuttig? Tips voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten van personeel. Een flinke schadeclaim kan zelfs tot een faillissement leiden. Een particuliere aansprakelijkheids­verzekering biedt geen uitkomst voor je bedrijf.

Veel ondernemers in het MKB hebben daarom een verzekering voor bedrijfs­aansprakelijk­heid en/of beroeps­aansprakelijk­heid. Deze verzekeringen bieden dekking in veel verschillende situaties. Wat zijn de verschillen en hoe werkt het?

Aansprakelijkheid bedrijf en beroep

Je hebt grofweg twee verzekeringen voor tegen aansprakelijkheid voor werkgevers in het MKB:

  • Bedrijfs­aansprakelijk­heidEen aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) is de meest gangbare verzekering. Hiermee dek je de schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen). Als jouw werknemer bijvoorbeeld een dure vaas van je klant laat sneuvelen of iemand laat struikelen, is jouw bedrijf gedekt voor de schade. 
  • Beroeps­aansprakelijk­heidEen beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel). Als jouw werknemer bijvoorbeeld verkeerd advies geeft aan een klant of een fout maakt op papier, dan is jouw bedrijf verzekerd tegen de financiële schade.

Afhankelijk van je dienstverlening sluit je één of beide verzekeringen af om goed verzekerd te zijn voor tegen schade door fouten van jou of een van je medewerkers.

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is nuttig voor zzp'ers en bedrijven die regelmatig advies geven. Een BAV wordt veel gebruikt in de zakelijke dienstverlening.

Lees meer over het nut en de voorwaarden van een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Aansprakelijkheids­verzekering MKB verplicht?

Een aansprakelijkheids­verzekering is niet bij wet verplicht, maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan je wel verplichten om een aansprakelijkheids­verzekering te hebben.

Steeds vaker eisen opdrachtgevers dat ingehuurde bedrijven en zzp’ers hun aansprakelijkheid zelf verzekeren voordat ze bij hen aan de slag kunnen. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen aansprakelijkheids­verzekering hebt.

Ook als een aansprakelijkheids­verzekering niet verplicht is voor jouw bedrijf, kan het toch verstandig slim zijn om deze verzekering af te sluitente hebben. Een fout van jou of een werknemer kan zomaar duizenden euro’s kosten. Denk dus goed na over het risico dat jouw bedrijf kan lopen.

In sommige branches is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) verplicht, bijvoorbeeld voor advocaten.

Kosten aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

Je betaalt voor deze verzekering een maandelijkse premie. De hoogte van die premie is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, het werk dat jij en je werknemers doen en de jaaromzet die je draait.

De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen. Hoe groter je omzet, hoe hoger de premie. Als jij onderneemt in een branche waar schadeclaims vaak voorkomen, zal je premie ook hoger zijn. De kosten zijn verder afhankelijk van het verzekerde bedrag dat je kiest.

Je kunt samen met een verzekerings­adviseur de exacte kosten berekenen. Bij verschillende verzekeraars kun je ook een offerte aanvragen.

Vragen over aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

  • Wanneer heb ik een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven nodig?Voor veel werkgevers is een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) geen overbodige luxe. Als jij of één van je werknemers een fout maakt, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Met een AVB ben je gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).
  • Wanneer heb ik een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) aan te raden. Deze verzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocatenarchitecten en ICT-specialisten
  • Hoe kan ik een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering afsluiten?In Nederland zijn er veel aanbieders van bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekeringen. Het is slim een verzekerings­adviseur in te schakelen om alle opties voor jouw bedrijf in kaart te brengen en samen met jou op zoek te gaan naar de beste verzekering. Je kunt ook bij verschillende verzekeraars een offerte aanvragen.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Iedereen maakt fouten

Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests