Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Aansprakelijkheid bedrijf detailhandel
Aansprakelijkheid bedrijf detailhandel

Bedrijfs­aansprakelijk­heid in de detailhandel

353 Bedrijfs­aansprakelijk­heid is een belangrijk thema voor winkeliers en webwinkeliers. Als werkgever in de detailhandel kun je namelijk te maken krijgen met flinke schadeclaims. Hoe ga je daarmee om? 

Bedrijfs­aansprakelijk­heid winkelier

Bedrijfs­aansprakelijk­heid komt ter sprake als iets of iemand schade oploopt in verband met jouw bedrijfsactiviteiten. Je kunt als (web)winkelier een schadeclaim krijgen van bijvoorbeeld een klant, een werknemer, een omwonende, een overheid of een vereniging.

De vraag is dan: is jouw bedrijf aansprakelijk voor de schade? Als bedrijfseigenaar ben je kwetsbaar. Je bent namelijk hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid in en om je bedrijf. En hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt: er kan altijd wel iets misgaan.

Schadeclaims in de detailhandel

Als jij of je werknemer een fout maakt, kan er een flinke schadeclaim volgen. Het kan gaan om een bedrag van enkele honderden tot zelfs miljoenen euro's. Dit hangt af van de schade die is geleden, maar ook van de grootte van je bedrijf en het soort werkzaamheden dat je uitvoert.

Als werkgever in de detailhandel loop je extra risico op een schadeclaim. Er zijn grofweg drie situaties waarin je als werkgever aansprakelijk kunt worden gesteld:

1. Bij schade die werknemers aan derden toebrengen.

Voorbeeld: Je hebt een enthousiaste verkoper in dienst. Hij helpt een klant vriendelijk bij het dragen van zijn net gekochte artikelen. Bij het inladen van de spullen in de auto van de klant gaat het mis. Je werknemer schuurt met een ijzeren voorwerp door de laklaag. Ai, een flinke kras. De klant verhaalt de materiële schade op jouw bedrijf.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

2. Werknemers die elkaar schade toebrengen.

Voorbeeld: Een van je werknemers loopt met een beladen elektrische palletwagen door de winkel. Hij let niet goed op en raakt een vakkenvuller vol op zijn voet. Een verbrijzelde enkel is het gevolg. De getroffen werknemer claimt een vergoeding voor de geleden letselschade bij jou als werkgever.

3. Werknemers die zelf schade oplopen.

Voorbeeld: Jij vraagt je werknemer enkele items uit de voorraad op zolder te pakken. Bij het tillen van de items valt je werknemer van de trap. Hij breekt zijn nek en loopt een flinke hersenschudding op. Jij ontvangt hiervoor een pittige schadeclaim.

Ben je altijd aansprakelijk als werkgever?

Wanneer er geen opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer in het spel is, dan ben je als werkgever al snel aansprakelijk. Soms kun je er als werkgever niets aan doen, maar word je toch aansprakelijk gesteld voor iets wat op de werkvloer gebeurt.

Dus als je werknemer van de trap valt en verwondingen oploopt, kun je toch aansprakelijk zijn. Ook al is de trap gewoon veilig en al heel vaak door hem gebruikt. Een rechter kan oordelen dat je als werkgever een sterkere partij bent en daarom moet opdraaien voor (een deel van) de schade.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering detailhandel

Met een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering kun je de kosten dekken voor aansprakelijkheid. Dan ben je er zeker van dat onverwachte schadeclaims geen grote financiële impact op je bedrijf zullen hebben.

Met een algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering dek je de meeste vormen van aansprakelijkheid. Je kunt bij veel verzekeraars ook voor extra dekking kiezen. Bijvoorbeeld voor schade die een werknemer oploopt op een zakenreis of tijdens een personeels­uitje.

Daarnaast kun je een verkeersschade­verzekering afsluiten. Hiermee ben je ook verzekerd als werknemers tijdens hun werkzaamheden een ongeval krijgen in het verkeer. Als de schade wordt veroorzaakt met of door motorrijtuigen, dan biedt de algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering namelijk geen dekking.

Kosten bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering

Je betaalt voor deze verzekering een maandelijkse premie. De hoogte van die premie is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en je jaaromzet.

De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen. Hoe groter je omzet, hoe hoger de premie. En als jij onderneemt in een branche waarin schadeclaims vaak voorkomen, zal je premie ook hoger zijn.

Je kunt samen met een verzekerings­adviseur de exacte kosten berekenen voor een aansprakelijkheids­verzekering naar keuze. Je kunt bij verschillende verzekeraars ook een offerte aanvragen voor jouw bedrijf. 

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Salaris en minimumloon in de detailhandel

100053 Welke regels gelden er voor loon en minimumloon in de detailhandel? Hoe kun je een passend salaris bepalen per werknemer? Dit zijn de richtlijnen voor winkeliers met personeel.

Werken op koopzondag, hoe zit dat?

9400 Wat zegt de wet over werken op zondag? Mag je personeel verplichten om op zondag te werken? En moet je dan extra loon betalen? Een uitleg en tips voor winkeliers.

Whitepapers en online tests