Webwinkel verzekering werknemers
Webwinkel verzekering werknemers

Webshop en personeel, wat zijn de risico's?

Heb jij een webshop en denk je erover na personeel aan te nemen? Of heb je al werknemers in dienst? Houd dan rekening met de volgende 7 risico's voor webwinkeliers.

Personeel in dienst nemen is een grote beslissing. Als werkgever heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Je wil werknemers graag zekerheid bieden en je beloftes nakomen.

Daarnaast wil je ervoor zorgen dat je webshop genoeg omzet blijft genereren. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het is belangrijk bewust om te gaan met je risico's.

Risico's webshop en personeel

Ondernemen met personeel is niet zonder risico's. Weet jij welke risico's er zijn rond personeel? Hoe breng je de risico's in kaart? Met risicomanagement ga je hier gericht mee aan de slag.

Je gaat bepalen welke risico’s er zijn en welke je wilt voorkomen, beperken, nemen of verzekeren. Denk in ieder geval na over de volgende vier risico's voor ondernemers met een webshop en personeel:

1. Zieke werknemer(s)

Personeel kan je veel winst opleveren, maar zodra een werknemer ziek is, gaat je dat geld kosten. Zeker als je werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, lopen de kosten flink op. Dit financiële risico is groot, ook voor ondernemers met een webshop.

Loondoorbetaling bij ziekte

Je hebt te maken met loondoorbetaling bij ziekte. Dat betekent dat je een zieke werknemer 70 tot 100 procent van zijn loon moet betalen in de eerste twee jaar dat hij ziek is.

Verzuim­kosten

Naast de loondoorbetaling ben je ook tijd en geld kwijt in verband met vervanging, productieverlies, re-integratie en verzuim­begeleiding. Hoeveel kost een zieke werknemer in totaal? Bekijk de verzuim­kosten voor een werknemer in de detailhandel.

Dit risico kun je beperken met een verzuim­verzekering.

Verklein de kans op uitval. Gebruik de Checklist verzuim voorkomen!

2. Dure fouten en schade

Stel dat jouw webcare-medewerker per ongeluk persoons­gegevens van klanten online zet, dan kun je een flinke boete krijgen of zelfs voor de rechter worden gedaagd. Jouw bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de klanten hierdoor lijden.

Dit risico kun je beperken met een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering.

Zorg dat jouw bedrijf voldoet aan de privacywet. Gebruik de Checklist AVG en personeel.

3. Ongelukken en bedrijfsongevallen

Ook al gebeurt het meeste werk online binnen jouw bedrijf, er kunnen ongelukken plaatsvinden. Denk aan een struikelpartij of een onvoorzichtigheid bij het sorteren of laden en lossen van goederen. 

Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor je werknemer die invalide kan raken of zelfs kan komen te overlijden. Maar ook voor jou als ondernemer vanwege de kans op een schadeclaim. Als een werknemer tijdens het werk iets overkomt, kan hij jou namelijk aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Dit risico kun je beperken met een ongevallen­verzekering.

4. Arbeidsconflicten

Als je werknemers hebt, zul je ook weleens een verschil van mening hebben. Soms kan dit oplopen tot een vervelend arbeidsconflict.

Een arbeidsconflict kan je veel tijd en geld kosten. Je kunt te maken krijgen met juridische kosten, een lastig ontslagtraject en een pittige ontslagvergoeding.

Dit risico kun je beperken met een rechtsbijstand­verzekering.

Probeer arbeidsconflicten te voorkomen door op tijd in te grijpen en de relatie met je werknemer goed te houden.

Overige risico's webshop

Naast de risico's rond personeel heb je als webwinkelier te maken met nog een aantal risico's, zoals:

5. Cybercrime en cyberaanvallen

Met een webshop loop je een extra groot risico op een cyberaanval. Als je het slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben voor je onderneming. Denk aan: omzetverlies, gestolen klant­gegevens, een onbereikbare webshop en zelfs identiteitsfraude.

Dit risico kun je beperken met een cyberrisk­verzekering.

Ontdek vier manieren om cybercrime te voorkomen.

6. Webshop downtime

Het kan ook zijn dat je website altijd goed heeft gefunctioneerd en ineens langere tijd offline is door oorzaken waar jij op geen enkele manier iets aan kan doen. In dat geval loop je klanten mis en genereer je minder omzet.

Dit risico kun je beperken met een bedrijfsschade­verzekering.

7. Brandschade

Misschien beheer je zelf een voorraad aan producten of wellicht heb je ook een fysieke winkel. In dat geval is brand een groot risico. Je moet er niet aan denken dat jouw producten in vlammen opgaan. De kosten van brandschade zijn vaak desastreus, met name voor kleine (web)winkeliers. 

Dit risico kun je beperken met een inventaris- en goederen­verzekering.

Verzekeringen webshop en personeel

De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten? Dan kan een verzekerings­adviseur je helpen. Hij brengt de risico’s voor je in kaart en geeft advies om risico’s te beperken of af te dekken.

Winkel dicht door schade

Bescherm je tegen cybercrime

Kleine bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Bescherm je bedrijf tegen hacks en datadiefstal.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests