Webwinkel verzekering werknemers
Webwinkel verzekering werknemers

Webshop en personeel, wat zijn de risico's?

619 Heb jij een webshop en denk je erover na personeel aan te nemen? Of heb je al werknemers in dienst? Houd dan rekening met de volgende 7 risico's voor webwinkeliers.

Personeel in dienst nemen is een grote beslissing. Als werkgever heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Je wil werknemers graag zekerheid bieden en je beloftes nakomen.

Daarnaast wil je ervoor zorgen dat je webshop genoeg omzet blijft genereren. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het is belangrijk bewust om te gaan met je risico's.

Risico's webshop en personeel

Ondernemen met personeel is niet zonder risico's. Weet jij welke risico's er zijn rond personeel? Hoe breng je de risico's in kaart? Met risicomanagement ga je hier gericht mee aan de slag.

Je gaat bepalen welke risico’s er zijn en welke je wilt voorkomen, beperken, nemen of verzekeren. Denk in ieder geval na over de volgende vier risico's voor ondernemers met een webshop en personeel:

Risico 1. Zieke werknemer(s)

Personeel kan je veel winst opleveren, maar zodra een werknemer ziek is, gaat je da geld kosten. Zeker als je werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, lopen de kosten flink op. Dit financiële risico is groot, ook voor ondernemers met een webshop.

Als ondernemer kun je te maken krijgen met de volgende soorten ziekte­verzuim:

Verzuim: Toelichting:
Werknemer is kortdurend ziek Hier zijn de verzuim­kosten vaak voor eigen rekening van de ondernemer
Werknemer is langdurig ziek Hier is een verzuim­verzekering een handige oplossing, een langdurige zieke werknemer - langer dan vier weken - kost jouw geld en dit risico dek je dan af
Werknemer is na 2 jaar nog ziek Hier is je werknemer na twee jaar nog ziek en dan gelden de regels van loondoorbetaling na twee jaar ziekte
Werknemer is zeer langdurig ziek Hier blijft je werknemer arbeidsongeschikt en dan is de WIA-verzekering een handige oplossing

Loondoorbetaling bij ziekte

Hebt je te maken met loondoorbetaling bij ziekte, dan betekent het dat je een zieke werknemer 70 tot 100 procent van zijn loon moet betalen in de eerste twee jaar dat hij ziek is. Je loopt ook andere werkgeversrisico’s, zoals tot tien jaar lang doorbelasting van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Een WGA-eigenrisico­verzekering kan dit risico afdekken.

risico webshop personeel detailhandel

Verzuim­kosten

Naast de loondoorbetaling ben je ook tijd en geld kwijt in verband met:

  • vervanging van je zieke werknemer
  • productieverlies
  • re-integratie en
  • verzuim­begeleiding.

Een zieke werknemer in de detailhandel kost ongeveer 260 euro per dag. Bekijk de verzuim­kosten voor een werknemer in de detailhandel.

Dit risico kun je beperken met een verzuim­verzekering.

Verklein de kans op uitval. Gebruik de Checklist verzuim voorkomen!

2. Aansprakelijk stelling door dure fouten en schade

Als werkgever loop je risico met personeel in dienst, want jij bent al snel aansprakelijk voor schade door fouten van je personeel.

Stel dat jouw webcare-medewerker per ongeluk persoons­gegevens van klanten online zet, dan kun je een flinke boete krijgen of zelfs voor de rechter worden gedaagd. Jouw bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de klanten hierdoor lijden.

Dit risico kun je beperken met een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering.

Het is ook belangrijk om te weten welke soorten aansprakelijkheid je hebt, zodat je de schade gericht kunt beperken. Er is namelijk een verschil tussen bedrijfs­aansprakelijk­heid en beroeps­aansprakelijk­heid:

  • Met een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven dek je schade aan personen en zaken, het gaat hierbij om schade die is veroorzaakt door jouw onderneming.
  • Met een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering dek je vermogensschade door beroepsfouten van jouw onderneming. Dit is voor belangrijk als je advies geeft of contracten opstelt.

Wil je weten welke soort aansprakelijkheids­verzekering voor jouw bedrijf belangrijk is? Vraag advies aan een verzekerings­adviseur

Zorg dat jouw bedrijf voldoet aan de privacywet. Gebruik de Checklist AVG en personeel.

3. Ongelukken en bedrijfsongevallen

Ook al gebeurt het meeste werk online binnen jouw bedrijf, er kunnen ongelukken plaatsvinden. Denk aan een struikelpartij of een onvoorzichtigheid bij het sorteren van online bestellingen of laden en lossen van goederen. 

Schadeclaim

Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor je werknemer die invalide kan raken of zelfs kan komen te overlijden. Maar ook voor jou als ondernemer vanwege de kans op een schadeclaim. Als een werknemer tijdens het werk iets overkomt, kan hij jou namelijk aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Dit risico kun je beperken met een ongevallen­verzekering.

4. Arbeidsconflicten

Als je werknemers hebt, zul je ook weleens een verschil van mening hebben. Soms kan dit oplopen tot een vervelend arbeidsconflict.

Een arbeidsconflict kan je veel tijd en geld kosten. Je kunt te maken krijgen met juridische kosten, een lastig ontslagtraject en een pittige ontslagvergoeding.

Dit risico kun je beperken met een rechtsbijstand­verzekering.

Als je een rechtsbijstands­verzekering neemt krijg je vaak ook gratis advies bij vragen over vergunningen, leveringsvoorwaarden of personeels­contracten.

Probeer arbeidsconflicten te voorkomen door op tijd in te grijpen en de relatie met je werknemer goed te houden.

Overige risico's webshop

Naast de risico's rond personeel heb je als webwinkelier te maken met nog een aantal risico's, zoals brandschade, het tijdelijk offline zijn van je webwinkel of cybercriminaliteit. 

5. Cybercrime en cyberaanvallen

Met een webshop loop je een extra groot risico op een cyberaanval. Als je het slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben voor je onderneming. Denk aan: omzetverlies, gestolen klant­gegevens, een onbereikbare webshop en zelfs identiteitsfraude. 

Als (web)winkelier ben je afhankelijk van het internet voor jouw website, kassa- of inkoopsysteem. 

Dit risico kun je beperken met een cyberrisk­verzekering. Met deze verzekering bescherm je jouw website tegen schade als gevolg van een cyberaanval.

Ontdek vier manieren om cybercrime te voorkomen.

6. Webshop downtime

Het kan ook zijn dat je website altijd goed heeft gefunctioneerd en ineens langere tijd offline is door oorzaken waar jij op geen enkele manier iets aan kan doen. In dat geval loop je klanten mis en genereer je minder omzet.

Dit risico kun je beperken met een bedrijfsschade­verzekering.

Met deze verzekering voorkom je dat jouw (web)winkel moet sluiten. Bij schade ontvang je een vergoeding van jouw vaste lasten en de misgelopen winst. 

7. Brandschade

Misschien beheer je zelf een voorraad aan producten of wellicht heb je ook een fysieke winkel. In dat geval is brand een groot risico. Je moet er niet aan denken dat jouw producten in vlammen opgaan. De kosten van brandschade zijn vaak desastreus, met name voor kleine (web)winkeliers. De schade kan oplopen tot 70.000 euro voor kledingwinkels.

Dit risico kun je beperken met een inventaris- en goederen­verzekering.

Verzekeringen webshop en personeel

De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten? Dan kan een verzekerings­adviseur je helpen. Hij brengt de risico’s voor je in kaart en geeft advies om risico’s te beperken of af te dekken.

Risico's webshop en personeel

Luistertip! Ondernemer in de detailhandel Simone van Trojen

Simone van Trojen startte 15 jaar geleden met La Dress: één jurk voor alle gelegenheden. In eerste instantie verkocht ze alleen via haar webshop, daarna veranderde er veel. Het bedrijf groeide hard.

Luister de podcast over dingen uit handen durven geven, het lean and mean maken van haar organisatie en inspelen op de coronacrisis.

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Vragen over risico's voor webshops en personeel

Meest gelezen

Werken op koopzondag, hoe zit dat?

11118 Wat zegt de wet over werken op zondag? Mag je personeel verplichten om op zondag te werken? En moet je dan extra loon betalen? Een uitleg en tips voor winkeliers.

Whitepapers en online tests