Bedrijfsauto verzekeren verzekering zakelijke auto bestelbus bedrijfswagen
Bedrijfsauto verzekeren verzekering zakelijke auto bestelbus bedrijfswagen

Bedrijfsauto verzekeren, dit zijn de aandachtspunten

Als ondernemer kun je niet zonder een bedrijfsauto. Met een zakelijke auto­verzekering rijd je onbezorgd rond in je bedrijfswagen. Waar moet je op letten bij het verzekeren van een bedrijfsauto?

Bedrijfsauto verzekeren, waarom?

Een zakelijke auto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto.

Een particuliere verzekering dekt vaak geen schade tijdens gebruik van je bedrijfsauto. Wanneer je in dat geval schade rijdt, ben je meestal niet verzekerd. Andersom wel: afhankelijk van je dekking, ben je met een zakelijke auto­verzekering ook verzekerd wanneer je tijdens een privérit schade veroorzaakt met de bedrijfsauto.

Zakelijke auto­verzekering, wat zijn de opties?

Er zijn verschillende bedrijfsauto’s en daarmee ook verschillende verzekeringen. Voor een ‘reguliere’ personenauto van de zaak, bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening, heb je een zakelijke personenauto­verzekering nodig.

Als je een bedrijf in de bouw, detailhandel of horeca hebt, maak je waarschijnlijk gebruik van een bestelauto. Je vervoert misschien goederen, gereedschap, bouwmateriaal of machines. Voor deze bedrijfsauto’s is een bestelauto­verzekering van toepassing.

Grijs kenteken

Bestelauto’s hebben een grijs kenteken en dit levert fiscaal voordeel op, je betaalt onder andere minder wegenbelasting. De Belastingdienst heeft hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld ondernemer voor de omzetbelasting zijn en een btw-nummer hebben. Verder moet de laadvloer van de bestelauto vlak zijn en mogen er geen zitplaatsen in de laadruimte zijn.

Bedrijfsauto verzekeren, hoe werkt dat?

Net als bij een particuliere auto­verzekering heb je voor een zakelijke auto­verzekering drie gebruikelijke dekkingsvarianten:

verkeer en vervoer

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen en verkeersschade­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Dit is de verplichte basis­verzekering die alleen de schade vergoedt die je als bestuurder veroorzaakt bij iemand anders of aan de spullen van iemand anders. De vaststelling van de aansprakelijkheid valt ook onder de verzekering. Het is verplicht om minimaal een zakelijke WA-verzekering af te sluiten voor een bedrijfsauto.

  • Beperkt casco

Dit is een aanvulling op de WA-verzekering. Deze dekking beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door een brand of explosie, een aanrijding met een dier, noodweer, diefstal en ruitschade. Deze verzekering wordt vaak afgesloten als je auto al wat ouder is en de dagwaarde minder hoog.

  • Volledig casco

Deze verzekering staat ook bekend als allrisk en beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door botsingen, als je van de weg of in het water raakt en andere externe schadeoorzaken. Schade aan de auto die je zelf veroorzaakt, is ook verzekerd. Deze verzekering sluit je meestal af bij een nieuwe auto of bij een auto met een hoge dagwaarde.

Aanvullende verzekeringen bedrijfsauto

Naast bovenstaande verzekeringen, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen rond vervoer en schade:

  • Schade­verzekering inzittenden

Je verzekert de schade die jijzelf en andere inzittenden van je bedrijfsauto kunnen oplopen bij een ongeval. Dit kan variëren van een kapotte bril tot smartengeld of overlijden. Schade wordt ook vergoed, als de bestuurder zelf aansprakelijk is.

  • Ongevallen­verzekering voor inzittenden

Je verzekert de inzittenden voor de gevolgen van een ongeval. De inzittenden (waaronder de bestuurder) of hun nabestaanden ontvangen een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.

  • Rechtsbijstand­verzekering Motorrijtuigen

Na een aanrijding kan er discussie ontstaan over de schuldvraag, of je hebt een geschil met de dealer over de garantievoorwaarden nadat je de auto hebt gekocht. De rechtsbijstand­verzekering zorgt voor juridische ondersteuning.

  • Accessoires

De meeste verzekeringen hebben per dekkingsvariant (beperkt of volledig casco) een standaard dekking voor extra accessoires. Denk hierbij aan een trekhaak of een beveiligingssysteem – onderdelen die later zijn aangebracht op de auto. De opties en accessoires die door de fabriek zijn aangebracht vallen onder de reguliere dekking.

  • Preventiemaatregelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de bedrijfsauto te beveiligen en het risico op diefstal of inbraak zo klein mogelijk te maken: van een alarmsysteem en een startonderbreker tot raamroosters en laadruimtebeveiliging.

Verzekering bedrijfsauto, kosten en bespaartips

De premie voor een zakelijke auto­verzekering is onder meer afhankelijk van het merk, de (dag)waarde, het gewicht van de bedrijfsauto, het aantal schadevrije jaren, de regio en het vermogen van de motor.

In de meeste gevallen rijd je in een bedrijfsauto meer kilometers dan privé en zijn er bij veel bedrijven ook meerdere bestuurders. De kans op schade is dus statistisch gezien groter, waardoor de premie van een zakelijke auto­verzekering vaak iets hoger uitvalt dan van een particuliere verzekering.

Premie aftrekbaar

Daar staat tegenover dat een zakelijke auto­verzekering onder je zakelijke kosten valt. Je mag de premie dus aftrekken van je winst, waardoor je na de jaarlijkse belastingaangifte zo’n 40 procent van de brutopremie terugkrijgt.

Waarde exclusief btw

Je kunt de waarde van een bedrijfsauto ook exclusief btw verzekeren, dit scheelt 21 procent van de cataloguswaarde en daarmee ook de verzekerde waarde. Dat leidt tot een lagere premie.

Het gevolg is wel dat je bij een schade ook het bedrag exclusief btw krijgt uitbetaald. Bij een garage of herstelbedrijf moet je dan de btw zelf voorschieten, die je vervolgens bij de btw-aangifte weer kunt verrekenen.

Een bestelauto kan daarnaast in de meeste gevallen ook zonder BPM verzekerd worden, waardoor de premie nog lager wordt.

Pakketkorting

De meeste verzekeraars bieden pakketten voor het MKB aan. Als je meerdere verzekeringen combineert, zoals de aansprakelijkheids­verzekering, rechtsbijstands­verzekering en cybercrime­verzekering, kan de pakketkorting oplopen tot 10 procent.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests