Personeel in dienst nemen afweging voordelen nadelen
Personeel in dienst nemen afweging voordelen nadelen

Personeel in dienst nemen, ja of nee?

Personeel in dienst nemen, durf jij het aan? Met je eigen personeel kun je meer omzet maken, maar er zijn ook gevaren. Gebruik dit stappenplan om een goede afweging te maken.

Met personeel in dienst kan jouw bedrijf verder groeien. Je kunt samen werken aan een grotere missie. Met een gemotiveerd team van werknemers kun je klanten beter bedienen en echt een verschil maken.

Personeel in dienst nemen is ook een serieuze zaak. Er komt een grote verantwoordelijkheid bij voor jou en je bedrijf. Je moet genoeg winst maken om je werknemers een stabiel inkomen te geven. 

Personeel in dienst nemen, 5 vragen

Voordat je personeel in dienst neemt, is het goed jezelf de volgende vragen te stellen. Met vijf keer een 'ja' als eerlijk antwoord heb je een goede basis om werkgever te worden:

 1. Heb ik structureel genoeg werk voor personeel?

 2. Heb ik genoeg tijd en geld voor personeel?

 3. Levert personeel mij genoeg extra omzet en winst op?

 4. Is personeel in dienst nemen de beste optie voor mijn bedrijf?

 5. Kan ik personeel managen en motiveren?

Ben jij klaar voor personeel?

Beantwoord 10 vragen met ja of nee. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor (nieuw) personeel.

Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vijf vragen is behoorlijk wat kennis en inzicht nodig. Met het stappenplan hieronder word je daarbij geholpen.

Personeel in dienst nemen, 5 stappen

Weet je zeker dat je personeel aan gaat nemen? Doorloop de volgende vijf stappen om tot een gewogen beslissing te komen:

Stap 1: Maak prognoses voor verschillende scenario’s (gelijkblijvende, groeiende en krimpende markt)
Stap 2: Maak inzichtelijk wat personeel kost
Stap 3: Maak inzichtelijk wat personeel bijdraagt aan omzet en winst
Stap 4: Maak je eigen kwaliteiten inzichtelijk
Stap 5: Maak alternatieven voor personeel in dienst inzichtelijk

1. Maak prognoses

Je kunt prognoses maken voor verschillende scenario's: gelijkblijvende, groeiende en krimpende markt. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

 • Wat is je huidige omzet en winst?
 • Hoeveel omzet kun je redelijkerwijs verwachten in de komende jaren?
 • Wat zijn de ontwikkelingen in de markt?
 • Heb je structureel genoeg klanten?
 • En wat als je grootste klant wegvalt?

Bekijk bij ieder scenario of je genoeg geld over hebt om je personeel te betalen. Vraag eventueel je boekhouder of financieel adviseur om hulp bij het maken van deze prognoses en berekeningen.

2. Verdiep je in de kosten van personeel

Weet jij precies wat de kosten van personeel zijn? Veel ondernemers verkijken zich op de extra kosten naast het salaris. Je hebt namelijk te maken met veel indirecte loonkosten en premies.

Je bent maandelijks al snel 20 tot 35 procent kwijt aan kosten bovenop het afgesproken salaris. Om een eerste werknemer aan het werk te krijgen, moet je ook extra tijd en geld investeren.

In het whitepaper Wat zijn de kosten van personeel? lees je meer over alle verplichte kosten rondom personeel, inclusief slimme tips om te besparen.

3. Schat de bijdrage in van personeel

In hoeverre gaat een nieuwe werknemer bijdragen aan de omzet en winst? Probeer te berekenen hoeveel meer producten of diensten je af kunt leveren dankzij een werknemer.werknemers in dienst nemen

Welke marge is er voor tegenvallende prestaties? Bedenk dat veel werknemers de tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe omgeving. En niet iedereen is zo productief en gedreven als jij bent.

4. Schat je eigen kwaliteiten in

De meeste ondernemers zijn gedreven pioniers of echte vakmensen met oog voor detail. Maar ben jij ook een peoplemanager?

Als je personeel in dienst neemt, verandert je rol. Je moet dan ook de kwaliteiten hebben om een ander aan te sturen, te motiveren en te faciliteren. Je focus moet dan niet alleen liggen op de klant, maar ook op de interne organisatie van je bedrijf en de behoeften van je werknemer(s).

Gelukkig kun je veel van deze dingen leren. Lees het artikel Ontwikkel jezelf tot manager, 5 richtlijnen.

5. Bekijk alternatieven voor personeel in dienst

Zelf personeel in dienst nemen is niet de enige optie om meer werk gedaan te krijgen. Er zijn allerlei alternatieven. Denk aan het inschakelen van freelancers of zzp'ers, uitzendkrachten of oproepkrachten.

Daarnaast is detacheren of payrolling ook nog mogelijk. Deze opties bieden je vaak meer flexibiliteit, maar het is in verhouding al snel duurder dan het in dienst nemen van eigen personeel.

Bedenk en bereken goed welke optie het beste is voor jouw bedrijf.

Personeel in dienst nemen, 2 tips

Voor een goed beeld van de voordelen en verantwoordelijkheden rondom werkgeverschap geven we je graag twee tips.

 • Leer van andere ondernemers

Ontdek hoe andere ondernemers het hebben ervaren om een eerste werknemer aan te nemen. Lees interviews met bekende en minder bekende ondernemers, laat je inspireren door hun verhalen en leer van hun fouten en successen. Bekijk ook de video hieronder.

 • Check of je klaar bent voor personeel

Doe de checklist Ben jij klaar voor (meer) personeel? Daarmee zie je direct of je weet wat de belangrijkste wet- en regelgeving is, wat goed personeels­beleid inhoudt en wat je verplichtingen zijn op het gebied van verzuim. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met de uitslag en tips ter verbetering.

Als je klaar bent om personeel in dienst te nemen is in 2022 het personeels­tekort ook een uitdaging voor ondernemers.

CBS: 34% van de werkgevers wordt belemmerd door een tekort aan werknemers

De cijfers liegen niet. Het personeels­tekort op de arbeidsmarkt neemt toe. In 2022 is er zelfs een nieuw record gevestigd. Nooit was het personeels­tekort zo krap als in het eerste kwartaal van dit jaar. MKB-ondernemers worstelen met een toenemend aantal openstaande vacatures.

Hoe kom jij toch aan genoeg geschikte medewerkers? Lees: 7 oplossingen voor jouw personeels­tekort.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests