Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten. Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport.

Eenmanszaak personeel
Eenmanszaak personeel

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

16249 De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Eenmanszaak met personeel is mogelijk

Een eenmanszaak is een onderneming die door één persoon wordt gedreven. Een eenmanszaak kan personeel hebben. Je kunt zelfs onbeperkt werknemers aannemen.

De term eenmanszaak verwijst niet naar het aantal mensen dat bij jou werkzaam is, maar naar de rechtsvorm die je kiest bij de start van je bedrijf.

Iedere ondernemer die zich registreert bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet namelijk een rechtsvorm kiezen. Daarbij is de eenmanszaak een van de opties.

Voorbeelden eenmanszaak

Bij een eenmanszaak kan het bijvoorbeeld gaan om:

  • een winkelier die een eigen kledingzaak heeft.
  • een zelfstandige stukadoor die werkzaam is in de bouw
  • een horeca-ondernemer met een eigen restaurant.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Alle ondernemers zonder businesspartner kunnen zich bij de KvK dus inschrijven als eenmanszaak.

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm. Andere populaire rechtsvormen zijn de vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap (bv). 

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Kenmerken eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft een aantal onderscheidende kenmerken. Daarmee verschilt deze rechtsvorm van bijvoorbeeld een bv of vof.

Zo is een eenmanszaak geen rechtspersoon. Dat betekent dat je als ondernemer aansprakelijk bent voor eventuele schulden van je onderneming. Een bv is daarentegen wel een rechtspersoon en hierbij is de ondernemer in principe niet zelf aansprakelijk.

Ook verschilt een eenmanszaak op fiscaal gebied. Zo betaal je inkomstenbelasting over de winst uit je eenmanszaak en kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van gunstige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Een bv heeft deze aftrekmogelijkheid niet.

Rechtsvorm kiezen

Welke rechtsvorm past het beste bij jouw situatie? Bekijk deze video van de KvK over de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen. Ondernemers vertellen welke keuze zij hebben gemaakt en waarom:

Werkgeversverplichtingen

Op het gebied van personeel lijkt een eenmanszaak op ieder ander bedrijf. Hierbij heb je namelijk te maken met dezelfde verplichtingen.

Net als bij andere werkgevers moet je bijvoorbeeld het salaris op tijd uitbetalen, loonheffingen afdragen en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

Zo moet je voor de eerste werkdag van een nieuw personeels­lid het nodige regelen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze werkgeversverplichtingen.

Test jezelf: klaar voor (meer) personeel

Gebruik deze checklist om te zien hoe jij ervoor staat als (toekomstig) werkgever.

Je hebt verder ook allerlei mogelijkheden bij het aannemen van personeel. Zo heb je de keuze uit vast of flexibel personeel.

Vooral ondernemers die starten met personeel, zullen gaan voor de laatste mogelijkheid. Daardoor zijn zij in staat om flexibel te blijven, omdat vooral in het begin de hoeveelheid werk kan wisselen.

Verzekeringen eenmanszaak

Een eenmanszaak met personeel heeft ook te maken met allerlei werkgeversrisico's. Bijvoorbeeld hoge verzuim­kosten door een langdurig zieke werknemer of een flinke schadeclaim door fouten van je personeel.

Het is slim om van tevoren de nodige personeels­verzekeringen af te sluiten. Daarmee bescherm je je eenmanszaak tegen de belangrijkste risico's van het werkgeverschap.

3 tips voor de juiste verzekeringen

  1. Lees het whitepaper Welke verzekeringen heb ik nodig? met een handige risico-checklist voor ondernemers.
  2. Vergelijk zelf de kosten van verzekeringen. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij meerdere verzekeraars.
  3. Schakel een verzekerings­adviseur in om je te helpen bij het zoeken naar passende verzekeringen voor jouw situatie.

Vragen over de eenmanszaak met personeel

  • Wat is een eenmanszaak?Een eenmanszaak is een onderneming met één eigenaar. Bij de start van je bedrijf kun je kiezen voor deze rechtsvorm. Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kiezen voor deze bedrijfsvorm. Als je een businesspartner als mede-eigenaar hebt, mag je niet kiezen voor een eenmanszaak. Je kunt dan bijvoorbeeld een vereniging onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv) oprichten.
  • Hoe werkt een eenmanszaak met personeel?Ook een bedrijf met werknemers mag een eenmanszaak zijn. Je kunt dus personeel aannemen in een eenmanszaak. Bij de KvK hoef je dan alleen het aantal werkzame personen aan te passen, maar de rechtsvorm eenmanszaak mag je behouden. Het aantal werknemers in een eenmanszaak is onbeperkt. Toch hebben grote bedrijven vaak meerdere eigenaren en zijn het dus geen eenmanszaken meer.
  • Waar moet ik opletten bij het aannemen van personeel?Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Denk ook aan de nodige personeels­verzekeringen. Dan kun je gezond blijven groeien met je bedrijf.

personeel

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

23198 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests