Tips goede sollicitatie
Tips goede sollicitatie

Tips voor een goed sollicitatiegesprek

455 Een goed sollicitatiegesprek verkleint de kans op het inhuren van de verkeerde persoon. Het is daarom verstandig om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Deze tips helpen je om meer uit het gesprek te halen.

Voor het sollicitatiegesprek

Communiceer op een duidelijke manier

De communicatie bepaalt voor een groot deel de indruk die je maakt als werkgever. Wees daarom helder over wat de sollicitant te wachten staat: wat is de aard van het sollicitatiegesprek, waar vindt het plaats en met wie?

Zet deze informatie duidelijk in de uitnodiging.

Zorg dat je alles hebt geregeld

De interviewplek is beschikbaar, de receptie is op de hoogte en alle interviewers weten wat ze de sollicitant willen vragen. Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het vaak niet. Een sollicitatiegesprek valt of staat met een goede voorbereiding van de werkgever.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Praat niet te veel

Als ondernemer vertel je uiteraard graag over je bedrijf. Het risico bestaat dat de sollicitant daardoor nauwelijks aan bod komt. Maak de introductie daarom niet te lang. Probeer er wel achter te komen of de sollicitant zich heeft verdiept in je bedrijf.

Vraag naar ervaringen in het verleden

Sollicitanten vertellen graag hoe zij zich in de toekomst zouden gedragen. Dat zegt alleen weinig over hoe iemand functioneert. Vraag daarom naar concrete situaties en gedrag in het verleden. Liegende of pochende sollicitanten vallen dan al gauw door de mand.

Na het sollicitatiegesprek

Stel je oordeel nog even uit

Hoewel je gevoelsmatig misschien al een keuze hebt gemaakt, is het verstandig om alle kandidaten nog even langs de meetlat te leggen.

Die meetlat bestaat uit de selectiecriteria die je tijdens de voorbereiding hebt opgesteld. Dat voorkomt dat de beslissing vooral is gebaseerd op onderbuikgevoel.

Evalueer het gesprek

Het voeren van goede sollicitatiegesprekken vraagt om enige oefening. Bij meerdere interviewers is het mogelijk om het gesprek achteraf te evalueren. Als je tot verschillende oordelen komt over een sollicitant, probeer dan te achterhalen waar dat aan ligt.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

29542 Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests