Sollicitatiecode
Sollicitatiecode

Wat staat in de sollicitatiecode?

De sollicitatiecode bevat basisregels voor sollicitaties. Hiermee zorg je als werkgever voor een eerlijke en transparante sollicitatieprocedure. Welke onderwerpen staan in deze code?

Sollicitanten hebben recht op een fatsoenlijke behandeling. Regels hiervoor vind je in de sollicitatiecode. Deze code is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Personeels­management & Organisatieontwikkeling (NVP), in overleg met de Stichting van de Arbeid.

Het is niet verplicht om de sollicitatiecode te volgen. Toch gebruiken veel werkgevers hem bij de werving en selectie van personeel.

Door de sollicitatiecode te gebruiken laat je een professionele indruk achter bij potentiële werknemers. Je voorkomt zo ook (onbedoelde) discriminatie van sollicitanten.

Onderwerpen sollicitatiecode

De sollicitatiecode bevat regels voor de totale werving- en selectieprocedure. Voor iedere fase geeft de NVP meerdere praktische richtlijnen.

Download de vernieuwde sollicitatiecode en bekijk de volledige tekst.

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen in de sollicitatiecode.

 • Inhoud vacature 
  De sollicitatiecode bevat een lijstje met gegevens die een vacature in ieder geval zou moeten bevatten. Het gaat onder meer om de functie-eisen, taken en aard van het dienstverband.

  Je leest ook hoe je om moet gaan met persoons­gegevens bij assessments, voorkeursbeleid en de wijze van solliciteren. Tijdens het schrijven van een personeels­advertentie kun je dit handige lijstje ernaast houden.
 • Sollicitant googelen
  Naast het natrekken van referenties googelen werkgevers nogal eens een sollicitant. Op die manier krijgen zij alvast een eerste indruk. Het probleem is dat de informatie die daarbij boven water komt niet altijd betrouwbaar is. Zo kan een bepaald zoekresultaat betrekking hebben op een naamgenoot. Let daar goed op. Vraag desnoods aan de sollicitant zelf of deze informatie over hem of haar gaat.
 • Relevante vragen stellen
  Sollicitanten kun je niet zomaar het hemd van het lijf vragen. In de sollicitatiecode staat namelijk dat je alleen vragen stelt die relevant zijn voor de functie. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een vrouwelijke sollicitant niet vraagt of zij een kinderwens heeft. Dit heeft namelijk niets te maken met de functie waarvoor je iemand zoekt.
 • Reageren op sollicitatie
  Sommige sollicitanten krijgen nooit of pas laat een reactie op hun sollicitatie. In de sollicitatiecode staat daarom dat je zo spoedig mogelijk moet reageren, maar uiterlijk binnen twee weken na de sluitingsdatum. Daarbij stuur je de sollicitant een afwijzing, een uitnodiging voor een gesprek of het bericht dat zijn sollicitatie wordt aangehouden. In het laatste geval moet je wel vermelden binnen welke termijn hij nader bericht krijgt.

Welke vragen mag je niet stellen in een sollicitatiegesprek? Bekijk 6 verboden vragen.

Sollicitatiecode en privacy

De vernieuwde sollicitatiecode is in lijn met de privacywet AVG. Sollicitatiebrieven en cv's zijn privacygevoelige stukken. Volgens de sollicitatiecode moet je hier dan ook vertrouwelijk en zorgvuldig mee omgaan.

Je laat een sollicitatiebrief en cv dus niet slingeren op je bureau, zodat iedereen kan zien wie op een functie heeft gesolliciteerd. Ook is het niet de bedoeling dat je deze informatie eindeloos bewaart.

De gegevens van een sollicitant hoor je namelijk binnen vier weken na de afwijzing terug te sturen of te vernietigen, behalve als je dit anders hebt afgesproken.

Overtreding sollicitatiecode

Op overtreding van de sollicitatiecode staan geen wettelijke sancties. Als een werkgever buiten zijn boekje gaat, dan kan de sollicitant wel een klacht indienen bij de NVP.

De NVP zal deze klacht vervolgens toetsen en jou als werkgever in de gelegenheid stellen om erop te reageren. De NVP kan daarna eventueel disciplinaire maatregelen treffen als jij lid bent van de NVP. Als het gaat om een strafbaar feit, zoals discriminatie, dan kan er een rechtszaak gestart worden.

Bron: NVP

Personeel aannemen in dienst

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests