Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte. 

Bedrijfsverzekeringen MKB
Bedrijfsverzekeringen MKB

Bedrijfs­verzekeringen voor het MKB

Wat zijn de belangrijkste bedrijfs­verzekeringen voor ondernemers in het MKB? Bekijk de top 3 en bepaal welke verzekeringen nuttig kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Bedrijfs­verzekeringen MKB, top 3

Hoe zorgvuldig je ook werkt, je kunt als ondernemer altijd te maken krijgen met schadeclaims. Bijvoorbeeld omdat een werknemer een ongeval krijgt of een fout maakt.

Dit kan een aanslag betekenen op jouw bedrijfskapitaal en daarmee grote gevolgen hebben voor je onderneming. Dergelijke risico's dek je af met een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Die kun je afsluiten als onderdeel van een MKB-pakket aan bedrijfs­verzekeringen.

Personeels­risico's verzekeren

Het is ook mogelijk om personeels­risico’s zoals ziekte­verzuim te verzekeren. Je kunt hiervoor een beroep doen op personeels­verzekeringen. Die zijn bijvoorbeeld af te sluiten als onderdeel van een personeels­pakket.

Hoewel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, is het vaak wel verstandig om ze te hebben. Sommige risico’s zijn nu eenmaal te groot om zelf te dragen.

Het aantal verschillende zakelijke verzekeringen is groot. Hieronder beschrijven we drie belangrijke bedrijfs­verzekeringen die raakvlakken hebben met personeel.

1. Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering

Je kunt als ondernemer altijd een schadeclaim aan je broek krijgen. Bijvoorbeeld omdat een werknemer een ongeval krijgt op het werk, of een fout maakt en een derde daardoor schade lijdt.

Dit kan een aanslag betekenen op je bedrijfskapitaal en daarmee grote gevolgen hebben voor je onderneming. Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering biedt dekking voor schade die is toegebracht aan personen en zaken. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

  • Goed werkgeverschap

Sommige verzekeraars hebben de dekking van deze verzekering uitgebreid in verband met goed werkgeverschap.

De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat je in bepaalde situaties moet zorgen voor een verzekering voor schade die je medewerkers oplopen tijdens het werk. Zelfs als het gaat om schade waaraan je eigenlijk niets kunt doen en waarvoor je dus niet aansprakelijk bent.

  • Verantwoordelijk voor personeel

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je personeel. Niet alleen binnen je bedrijf en op de werkplek, maar ook als ze voor je onderweg zijn in het verkeer. Denk aan een medewerker die op pad gaat naar een klant, inkopen doet bij een groothandel of ’s middags een broodje haalt.

Mocht hij een ongeval krijgen in het verkeer en er een duidelijke relatie zijn met het werk, dan ben je bijna altijd aansprakelijk.

2. Verkeersschade­verzekering voor medewerkers

Met een verkeersschade­verzekering verzeker je medewerkers voor schade die zij oplopen in het verkeer tijdens hun werkzaamheden.

Niet alleen als bestuurder of passagier van een motorrijtuig, maar ook als voetganger, fietser of in het openbaar vervoer.

Een belangrijk verschil met de bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering is dat deze verzekering ook dekking biedt bij gemotoriseerd verkeer.

3. Bedrijfsrechtsbijstand­verzekering

Een bedrijfsrechtsbijstand­verzekering komt van pas bij zakelijke conflicten. Bijvoorbeeld als je in de clinch ligt met afnemers, leveranciers, de gemeente, personeel of verhuurders.

De kans op dergelijke conflicten is vrij groot. Een bedrijfsrechtsbijstand­verzekering biedt tegen een vaste premie dekking voor de juridische kosten, die snel kunnen oplopen.

  • Vroegtijdig juridisch advies bij ontslag

Het is bij een bedrijfsrechtsbijstand­verzekering ook mogelijk om vroegtijdig juridisch advies in te winnen, zodat je juridische missers kunt voorkomen. Dat is onder meer belangrijk bij ontslag op staande voet.

Bij deze vorm van ontslag is het vaak verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen. Als het ontslag onterecht blijkt, kunnen de financiële gevolgen voor werkgever en werknemer namelijk groot zijn.

Meer verzekeringen voor het MKB

Andere belangrijke zakelijke verzekeringen voor het midden- en kleinbedrijf zijn bijvoorbeeld:

  1. Inventaris- en goederen­verzekering
  2. Bedrijfsgebouwen­verzekering
  3. Bedrijfsschade­verzekering

Wil je advies over de risico's en passende verzekeringen voor jouw bedrijf? Een adviseur ondersteunt je daar graag bij. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests