Belasting kerstpakket
Belasting kerstpakket

Dit moet je weten over kerstpakketten en belasting

Koop jij kerstpakketten voor je personeel? Dan moet je rekening houden met de werkkostenregeling (WKR) en de omzetbelasting (BTW). Lees meer over kerstpakketten en de fiscus.

Bij het uitzoeken van kerstpakketten verdienen de fiscale regels in de werkkostenregeling bijzondere aandacht. Door de werkkostenregeling hoef je je niet meer te verdiepen in allerlei verschillende regelingen.

Voor het kerstpakket gelden nu dezelfde regels als voor andere cadeaus en giften aan je werknemers. Waar moet je op letten bij de werkkostenregeling? En hoe zit het met de BTW?

Kerstpakketten in de werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling ziet bijna alles wat je aan werknemers verstrekt als loon, waaronder kerstpakketten. Daarbij mag je een bepaald percentage van je loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers.

Vrije ruimte

Kerstpakketten zijn goedkoper als ze vallen binnen de vrije ruimte. Dit is het gedeelte waarover je geen loonbelasting betaalt. Daarboven betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent.

Vrije ruimte in 2023

De vrije ruimte is per 1 januari 2023 verhoogd (tijdelijk) naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom.

De vrije ruimte kun je berekenen door te kijken naar je totale loonsom. Over de eerste 400.000 euro van je loonsom krijg je 1,7 procent aan vrije ruimte in 2022. Boven de 400.000 euro is dat in 2023 1,18 procent.

Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moet je dus de vrije ruimte goed in het oog houden. Want als je boven de vrije ruimte komt, kan dit door de eindheffing duur uitpakken.

Let daarbij onder meer op de secundaire arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel biedt, zoals bedrijfsfitness, een fietsplan of een vergoeding voor vakliteratuur. Dit soort extraatjes hebben net als het kerstpakket invloed op de vrije ruimte.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Gebruikelijkheidstoets WKR

Bij de werkkostenregeling moet je ook rekening houden met de zogenaamde gebruikelijkheidstoets. Die houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die je aanwijst als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit betekent onder meer dat je rekening moet houden met wat in je sector normaal is.

BTW en kerstpakketten

De omzetbelasting is bij kerstpakketten ook een aandachtspunt. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeels­voorzieningen is namelijk maar tot op een zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket.

De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan kun je volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.

Raadpleeg altijd je belastingadviseur om te checken hoe de regels uitwerken in jouw situatie. Dan zie je niets over het hoofd.

Kerstpakket of kerstgeschenk Kerstpakketten voor personeel belasting

Je kunt werknemers op allerlei manieren belonen aan het einde van het jaar. Een geschenk wordt vaak gewaardeerd door personeel. Denk dus na over een persoonlijk cadeau waar ze echt iets aan zullen hebben.

Laat aan het einde van het jaar zien dat je goed werkgeverschap hoog in het vaandel hebt staan. Daarmee kun je werknemers langer tevreden houden en langer behouden voor je bedrijf. Dat is heel belangrijk voor de stabiliteit van je bedrijf.

Kerstpakketten voor personeel?

Lees meer over het nut van kerstgeschenken voor personeel en goede alternatieven voor het traditionele kerstpakket.

Vragen over kerstpakketten en belasting

  • Hoeveel belasting betalen werkgevers voor kerstpakketten?

    Kerstgeschenken vallen onder de werkkostenregeling WKR). Volgens de WKR mag je een bepaald percentage besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je personeel. Daardoor betaal je geen loonbelasting op kerstpakketten.

  • Wanneer is een kerstpakket verplicht?

    Je bent verplicht kerstpakketten te geven als dit in het arbeidscontract, het personeels­reglement of in de cao voor jouw branche staat. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een geschenk te geven. Toch rekenen werknemers vaak wel op een kerstpakket.

  • Compensatie voor werken met kerst?

    Je kunt met werknemers afspreken dat ze compensatie krijgen voor werken op zondag en/of feestdagen. Volgens de horeca-cao krijgt personeel dat werkt op erkende feestdagen vervangende vrije tijd. Dit worden ook wel compensatie-uren genoemd.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests