Kerstgeschenk personeel belasting regels
Kerstgeschenk personeel belasting regels

Kerstgeschenk personeel, tips voor ondernemers

Ga jij werknemers dit jaar een kerstgeschenk geven? Dat kan een mooi extraatje zijn aan het einde van het jaar. Waar moet je op letten bij het geven van kerstgeschenken aan personeel? Bekijk deze aandachtspunten voor werkgevers.

Waarom een kerstgeschenk voor personeel?

In tijden van arbeidskrapte is het heel belangrijk om goede werknemers aan boord te houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je waardering uit te spreken en te laten zien.

Een mooi moment om dat te doen is aan het einde van een jaar. Je kunt als goede werkgever laten zien dat je trots bent op de prestaties van je werknemers en hun loyaliteit aan jouw bedrijf. Geef ze bijvoorbeeld een kerstgeschenk.

Of het nu gaat om een traditioneel kerstpakket of een ander eindejaarsgeschenk, werknemers stellen dit vaak op prijs. Het is daarom ook een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel.

Personeel langer behouden

Bekijk meer manieren om je werknemers gelukkig te houden. Ga aan de slag met personeels­behoud.

Het geven van kerstgeschenken kan er zelfs toe bijdragen dat meer talentvolle mensen kiezen voor jouw bedrijf. Als je werknemers enthousiast vertellen over de goede arbeidsvoorwaarden en persoonlijke aandacht is dat goede reclame. Het kan dus één van de oplossingen zijn voor je personeels­tekort.

Aandachtspunten kerstgeschenk personeel

Bij het kopen van kerstgeschenken voor personeel krijg je te maken met de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kun je belastingvrij cadeaus aanschaffen voor je werknemers.

Daarnaast hoef je mogelijk geen BTW te betalen bij de aankoop van kerstgeschenken. Je hebt daarbij wel te maken met een drempelbedrag. Hieronder lees je meer over de belastingregels rond geschenken voor personeel.

Kerstgeschenken personeel en de WKR

Volgens de werkkostenregeling mag je een bepaald percentage besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Hier vallen dus ook kerstgeschenken onder.

 • Het gaat om 1,7 procent over de eerste 400.000 euro van de totale loonsom van je personeel.
 • Boven de 400.000 euro is het 1,18 procent.

Dit is je vrije ruimte: het gedeelte waarover je dus geen loonbelasting betaalt. Ga je buiten de vrije ruimte? Dan wordt dit gezien als loon en moet je wel loonbelasting betalen. Er volgt dan een eindheffing van 80 procent.

Vrije ruimte kerstgeschenk 2022 en 2023

De vrije ruimte is sinds 2022 weer 'normaal' (1,7%). In 2020 en 2021 was de WKR tijdelijk ruimer (3%) door de coronamaatregelen. Daardoor had je meer ruimte om je werknemers belastingvrij cadeaus en vergoedingen te geven. 

In 2023 gaat de vrije ruimte weer omhoog naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Gebruikelijkheidstoets WKR

Binnen de werkkostenregeling moet je ook rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. Er wordt gekeken of een geschenk of vergoeding wel een normale prijs heeft. Als je ongebruikelijk dure kerstgeschenken haalt, kan dit een probleem opleveren.

Je mag namelijk niet meer dan 30 procent afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden (binnen jouw sector) gebruikelijk is. De belastingdienst gaat ervan uit dat een vergoeding of verstrekking van maximaal 2.400 euro per persoon per jaar in ieder geval gebruikelijk is.

Belastingvrij kerstgeschenk personeel

Of je dus belastingvrij kerstgeschenken kan kopen voor je personeel, hangt af van hoeveel je al hebt besteedt aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar.

Kijk daarbij naar alle voorzieningen voor personeel, zoals een fiets van de zaak, teamuitjes en aankopen voor ontspanning op het werk. Tel dat bij elkaar op en kijk of je nog binnen je eigen vrije ruimte valt.

Buiten de vrije ruimte om kun je bepaalde zaken wel belastingvrij blijven geven als die vallen onder de 'gerichte vrijstellingen' van de WKR.

BTW op kerstgeschenken

En hoe zit het met BTW? Mag je de BTW op kerstgeschenken voor personeel aftrekken? Ook hier moet je rekening houden met een aantal regels. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeels­voorzieningen is tot op zekere hoogte aftrekbaar.

De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro (exclusief BTW) per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven lager dan dit bedrag? Dan mag je de BTW op kerstgeschenken aftrekken.

Vraag altijd advies van je boekhouder of belastingadviseur over de toepassing van belastingregels rond kerstgeschenken.

Alternatieven voor kerstgeschenken personeel Kerstgeschenk personeel eindejaarskado

Een cadeau is een mooie manier om werknemers te belonen aan het einde van het jaar. Maar welke alternatieven zijn er voor kerstgeschenken? Een paar opties voor werkgevers:

Eindejaarsbonus

Een fles wijn en een kaasplankje zijn leuk, maar om je werknemer echt een mooie jaarwisseling te geven kun je denken aan een eindejaarsbonus. Bepaald zelf welk bedrag passend is.

Je kunt de eindejaarsbonus eventueel koppelen aan de prestaties van je werknemers. Met een dergelijke prestatiebeloning kun je personeel zelfs stimuleren bepaalde doelen te halen. Daar kan je bedrijf flink van profiteren.

Bekijk 6 vormen van prestatieloon voor personeel.

Dertiende maand

Net als een kerstgeschenk is een dertiende maand een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Wat is een dertiende maand? Het gaat meestal om een extra bruto maandsalaris.

Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan je werknemer. In de meeste gevallen is deze bonus niet afhankelijk van de prestaties van je werknemer of het bedrijf.

Lees meer over de dertiende maand voor personeel.

Loonsverhoging

Aan het einde van het jaar kun je ook nadenken over een loonsverhoging voor je werknemer. Zeker als er geen cao van toepassing is, bepaal je zelf wanneer een salarisverhoging op zijn plaats is.

Een loonsverhoging kun je ook koppelen aan de prestaties van je werknemer. Bespreek tijdens het beoordelingsgesprek welke doelen behaald zijn en of dat een goede reden is voor meer salaris.

Geef niet zomaar het onderste uit de kan. Bekijk welke redenen goed genoeg zijn in het artikel: wanneer een loonsverhoging geven?

Teamuitje of borrel

Ga knallend het jaar uit en vier de prestaties van je team. Je kunt dit doen tijdens een teamuitje of een borrel. Daarmee vergroot je het teamgevoel en kun je werknemers belonen voor hun inzet het afgelopen jaar.

Grijp dit moment aan om een mooi woordje te spreken richting je hardwerkende personeels­leden. Wat ga je zeggen? Lees meer over een goede eindejaarsspeech houden.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Vragen over kerstgeschenken personeel

 • Wanneer geef je een kerstgeschenk?

  Om je werknemers aan het einde van het jaar te belonen kun je kiezen voor kerstgeschenken. Naast het traditionele kerstpakket op de laatste werkdag van het jaar, kun je ze ook verrassen met een origineel en persoonlijk eindejaarscadeau. Denk na over een passend geschenk voor iedere werknemer. Daarmee laat je zien dat je echt om je mensen geeft.

 • Waar moet je op letten bij kerstgeschenken?

  Houd rekening met de werkkostenregeling (WKR). Je mag maar een bepaald bedrag per jaar besteden aan geschenken en vergoedingen voor je werknemers. Ga je buiten de vrije ruimte? Dan wordt betaal je er loonbelasting over.

 • Is een kerstgeschenk verplicht?

  Je bent verplicht een kerstgeschenk te geven als dit in het arbeidscontract, het personeels­reglement of in de cao voor jouw branche staat. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een cadeau te geven. Toch rekenen werknemers vaak wel op een eindejaarsgeschenk.

 • Wanneer moet je loonsverhoging geven?

  Elke periodieke loonsverhoging uit je cao moet je verplicht doorvoeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven. Verder mag je dit in goed overleg met je werknemer zelf bepalen.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests