Over de fiets van de zaak:
Als goed werkgever probeer je je werknemers aan je bedrijf te binden met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand, een leaseauto of een telefoon van de zaak.
De fiets van de zaak won de laatste jaren terrein als secundaire arbeidvoorwaarde, vooral door de stijgende populariteit van de elektrische fiets.
De overheid heeft de fiscale regels rond de fiets van de zaak sinds 2020 sterk vereenvoudigd. Daardoor is het voor jouw werknemers een stuk makkelijker en overzichtelijker om een leasefiets te rijden. En jij bent af van een hoop administratieve rompslomp.
Regels fiets van de zaak in 2024
Het nieuwe fietsplan geldt voor alle soorten fietsen, dus ook voor e-bikes en speed pedelecs (fiets met geel kenteken). De basis is heel eenvoudig: als werkgever moet je op jaarbasis 7 procent van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je werknemer.
Loon in natura
Je werknemer mag de fiets van de zaak onbeperkt privé gebruiken. De Belastingdienst ziet dit voordeel als 'loon in natura'. Daarom moet jij als werkgever loonheffingen inhouden over het bedrag van de bijtelling. De werknemer betaalt zo een vast bedrag van enkele euro’s per maand, namelijk de belasting die hij over de fietsbijtelling van 7 procent moet betalen.
Fiets van de zaak 2024
De bijtelling voor de fiets van de zaak in 2024 is 7%. Dit is al jaren zo.
Bijtelling betalen
De fietsregeling lijkt dus sterk op die voor de auto van de zaak. Een verschil is wel dat de werknemer altijd de bijtelling moet betalen. Ook als hij ervoor kiest de fiets alleen zakelijk te gebruiken, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer.
Je mag ook met je werknemer afspreken dat jij de bijtelling voor je rekening neemt. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Je moet de bijtelling dan als eindheffingsloon aanwijzen. In dat geval hoeft je werknemer helemaal geen belasting te betalen.
Manieren om een fiets van de zaak te verstrekken:
1. Een vergoeding geven voor de fiets: | je vergoedt dan een fiets voor een deel of helemaal. Dit wordt als loon gezien. |
2. Een fiets verstrekken: | je medewerker wordt dan de eigenaar van de fiets. Dit wordt ook als loon gezien. Je kunt kiezen om het loonbestanddeel bij de eindheffingsregeling tee betrekken. |
3. Een fiets ter beschikking stellen: | de fiets blijft dan eigendom van jouzelf. |
Stopt je werknemer met zijn dienstverband? Dan moet hij de fiets van de zaak wel teruggeven. Je kunt in het arbeidscontract een overnamebedrag afspreken.
Rekenvoorbeeld leasefiets van de zaak
Stel, je hebt een administratiekantoor in de zakelijke dienstverlening. Door de groei van je bedrijf kan je kantoorpersoneel amper nog de auto kwijt op de te kleine parkeerplaats. Je biedt je werknemers daarom een leasefiets aan, een degelijke e-bike met middenmotor.
Hoeveel betaalt je werknemer voor een fiets van de zaak in 2023? En hoeveel in 2024? En wat betaal jij als werkgever? Bekijk de volgende berekeningen.
Kosten fiets van de zaak 2023 voor werknemers
Bruto jaarsalaris werknemer: | 35.000 euro |
Kosten aanschaf e-bike: | 2.000 euro |
Jaarlijkse bijtelling (7%): | 140 euro |
Belasting in 2023 (36,93%): | 51,70 euro |
Kosten werknemer: | 4,31 euro per maand |
Je werknemer betaalt dus omgerekend 4,31 euro per maand. In deze berekening gaat het om een belastbaar inkomen tot 73.031 euro. Heeft je werknemer een hoger inkomen in 2023? Dan betaalt hij meer belasting (49,50%) in box 1.
Kosten fiets van de zaak 2024 voor werknemers
De kosten voor 2024 zijn vrijwel gelijk. Het tarief voor de bijtelling van de fiets van de zaak in 2024 is hetzelfde (7%). Alleen het tarief voor de inkomstenbelasting in 2024 is net iets hoger (36,97%). Het gaat hierbij om een belastbaar inkomen tot 75.624 euro. Heeft je werknemer een hoger inkomen? Dan betaalt hij meer belasting (49,50%) in box 1.
Bruto jaarsalaris werknemer: | 35.000 euro |
Kosten aanschaf e-bike: | 2.000 euro |
Jaarlijkse bijtelling (7%): | 140 euro |
Belasting in 2024 (36,97%): | 51,72 euro |
Kosten werknemer: | 4,31 euro per maand |
Kosten fiets van de zaak voor werkgever
Jij als werkgever betaalt een hoger bedrag. Het gaat puur om de kosten voor aankoop van de fiets. Daarnaast heb je mogelijk nog kosten voor een servicepakket. Het maakt hierbij niet uit in welk jaar je de fiets gekocht hebt.
Bij een e-bike van 2.000 euro met een servicepakket van bijvoorbeeld 300 euro betaal je 2.300 euro. Maar je krijgt een belastingvoordeel van 130 euro (21% btw-teruggave van maximaal 749 euro van de waarde van de e-bike).
Kosten aanschaf e-bike: | 2.000 euro |
Servicepakket: | + 300 euro |
21% btw-teruggave (maximaal 749 euro per fiets): | - 130 euro |
Kosten werkgever: | 2.170 euro per e-bike |
Je betaalt dus 2.170 euro. Met een leasecontract van drie jaar komt dat neer op zo’n 60 euro per maand. De totale maandelijkse kosten voor de e-bike, inclusief die voor je werknemer, bedragen dus zo’n 65 euro per maand.
Eigen bijdrage personeel
Je mag je werknemers vragen om een maandelijkse eigen bijdrage in de kosten. Dit bedrag moet je dan aftrekken van de 7 procent bijtelling. Je werknemers zien dat terug op hun loonstrook.
Voordelen fiets van de zaak
Wat zijn de voordelen van een fiets van de zaak?
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Voordelen voor de werkgever
Als werkgever profiteer je op verschillende manieren van een leasefietsplan:
- Je werknemers blijven fit. Dit kan zorgen voor minder ziekteverzuim.
- Je draagt bij aan een schoner milieu. Voor veel bedrijven is dat tegenwoordig een belangrijke doelstelling.
- Met een leaseplan ben je verzekerd van service en onderhoud van de fietsen. De servicecontracten verschillen per aanbieder, maar allemaal bieden ze geregeld onderhoud en hulp bij pech onderweg aan.
- Ook financieel is het aantrekkelijk. Je betaalt een leasebedrag per maand, dus je hoeft het aanschafbedrag voor de fietsen niet in één keer op te brengen. En een leasefiets is een voordelig alternatief voor de veel duurdere leaseauto.
- Er is een vast tarief (bijtelling) als loonvoordeel.
Voordelen voor de werknemer
Het grote voordeel voor je werknemer is dat hij voor heel weinig geld een (elektrische) fiets krijgt die hij ook privé mag gebruiken. Dat privégebruik is onbeperkt: fietstochten, boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, het mag allemaal.
Ook heeft hij geen omkijken naar zijn fiets. Alle onderhoudsbeurten en reparaties komen voor rekening van het leasebedrijf.
Nadeel voor de werknemer
Een nadeel voor de werknemer kan zijn dat hij bepaalde reiskostenvergoedingen kwijtraakt, bijvoorbeeld de vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Dat is afhankelijk van wat jij met hem hierover afspreekt.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vergoeding te betalen over de gefietste kilometers. Je werknemer betaalt hier dan wel belasting over.
Maak goede afspraken met je werknemer over het gebruik van de fiets van de zaak. Wat doe je bijvoorbeeld als het regent en je werknemer komt met de auto of het openbaar vervoer naar zijn werk komt? Vergoed je dat wel of niet? Leg dergelijke afspraken duidelijk vast.
Andere opties voor de fiets van de zaak
Hierboven ging het over de leasefiets. Maar naast de leaseconstructie zijn er nog een paar andere manieren waarop je je werknemers een fiets van de zaak kunt geven.
1. Ter beschikking stellen
Bij deze variant koop jij als werkgever een fiets, die je vervolgens ter beschikking stelt aan je werknemer. Jij bent dus de eigenaar van de fiets. Daarom mag je 21 procent btw aftrekken tot een aanschafprijs van 749 euro. Ook hier is je voordeel dus 130 euro.
Je werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. Net als bij de leasevariant krijgt hij 7 procent bijtelling. Deze wordt berekend over de consumentadviesprijs van de fiets en eventuele bijkomende accessoires (inclusief btw).
Aanschafkosten
Het nadeel is dat je de aanschafkosten voor een fiets van de zaak in een keer moet ophoesten. Het voordeel is dat je qua kosten voor onderhoud en service waarschijnlijk iets goedkoper uit bent dan met een leasecontract.
Het is gebruikelijk dat de werkgever deze kosten betaalt, maar het staat je vrij om hierover andere afspraken te maken met je werknemers.
2. Verstrekken
Verstrekken wil zeggen dat je een fiets van de zaak bekostigt vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Voor de werknemer is dit aantrekkelijk, omdat de kosten van de fiets zo niet belast worden met loonheffing.
Een ander voordeel voor de werknemer is dat je hem behalve een fiets van de zaak ook een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal 19 cent per kilometer mag geven.
In dit scenario wordt de werknemer eigenaar van de fiets. Dit betekent dat jij als werkgever de btw van de fiets niet kunt aftrekken.
Vrije ruimte
Houd goed in de gaten of de vrije ruimte van de werkkostenregeling niet al benut wordt door andere vergoedingen aan werknemers.
Als het bedrag boven de vrije ruimte komt, kost dat je veel geld. Je betaalt dan namelijk 80 procent eindheffing. Dreigt dit te gebeuren, tel dan de waarde van de fiets alsnog op bij het belastbare loon. In dat geval betaalt een werknemer wel loonheffing.
3. Vergoeden
Deze optie lijkt wat betreft de uitwerking als twee druppels water op de verstrekkingsvariant (punt 2). Het enige verschil is dat de werknemer de fiets nu eerst zelf aanschaft en jij hem daarna geheel of gedeeltelijk vergoedt.
4. Met een renteloze lening
Je kunt een fiets van de zaak ook via een lening mogelijk maken. Dat werkt als volgt:
- Jij geeft je werknemer een renteloze lening.
- Hij gebruikt deze lening om een fiets aan te schaffen.
- Hij betaalt de lening terug vanuit de onbelaste kilometervergoeding die hij ontvangt.
De kilometervergoeding valt onder de gerichte vrijstellingen in de werkkostenregeling en heeft dus geen invloed op de vrije ruimte. Ook de lening valt buiten de vrije ruimte, omdat de werknemer deze moet terugbetalen.
Nihilwaardering
Dankzij de nihilwaardering van het rentevoordeel van de werknemer (die geen rente hoeft te betalen), blijven zo de lening en de fiets zelf onbelast.
Ook in dit scenario wordt de werknemer eigenaar van de fiets. Dit betekent dat jij als werkgever de btw van de fiets niet kunt aftrekken.
Fietsregeling bedrijf
Lees meer over de voordelen van een fietsplan in het gratis e-book voor ondernemers: 7 initiatieven voor gezonde en fitte medewerkers
Reglement fiets van de zaak
Welke vorm je ook kiest voor een fiets van de zaak, het is altijd raadzaam om een reglement met duidelijke regels en voorwaarden op te stellen. Neem daarin bijvoorbeeld op:
- bij wie het economische belang ligt
- of er een eigen bijdrage geldt
- wie opdraait voor eventuele schade aan de fiets
- wie de kosten van het onderhoud moet betalen
- hoe lang de periode van lease of terbeschikkingstelling duurt
- wat er met de fiets gebeurt als een werknemer uit dienst gaat
Personeelshandboek
Neem bovenstaande reglement op in je personeelshandboek en deel de nieuwe versie met je werknemers. Dan is het voor iedereen duidelijk wat de fietsregeling is binnen jouw bedrijf.
Vragen over de fietsregeling
Hoe werkt de werkkostenregeling en de fiets van de zaak?
Er is niet meer sprake van een speciale 'fietsregeling', de fiets van de zaak valt buiten de werkkostenregeling. Als jij een fiets verstrekt of vergoedt voor je personeel dan kun je dit fiscaal aantrekkelijk doen, zolang deze verstrekking of vergoeding maar binnen de vrije ruimte past van de werkkostenregeling. Als je buiten de vrije ruimte gaat dan kun je een eindheffing krijgen.
Hoe zit het fiscaal met de fiets van de zaak?
Personeel met een fiets van de zaak mogen deze ook gewoon privé gebruiken. Dit voordeel wordt door de Belastingdienst gezien als loon in natura. Dit betekent dat je als werkgever loonbelasting, premies van volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en Zvw inhoudt over dit loon.
Hoe werkt de bijtelling in 2024?
De basis van de fietsregeling is eenvoudig: als werkgever moet je op jaarbasis 7 procent van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je medewerker. Je telt dit bedrag op bij het loon en hierover betaalt de medewerker dan maandelijks belasting. Hierboven in het artikel staat een rekenvoorbeeld voor de werknemer en werkgever.
Wat is het voordeel voor werkgevers?
Het belangrijkste voordeel is dat je investeert in vitaler personeel, goed werkgeverschap dus! Daarnaast is de fietsregeling vereenvoudigd sinds 1 januari 2020 voor werkgevers en dit betekent dat er een vast tarief geldt als loonvoordeel. Geen ingewikkeld gedoe meer.
(Bron: Rijksoverheid.nl)